Skandal? Nej, snygg körning

TRAV

Open stretch, Järvsöfaksloppet med Ulf Ohlssons specialare och äntligen nya tankar i högsta klassen.

Det hände en del i trav-Sverige förra veckan.

Allt var positivt. Så sluta gnäll.

Foto: Micke Nybrink

Många har hört av sig och undrar varför jag inte skrev om Järvsöfaks i söndagens tidning och det faktum att det blev ännu en jackpott.

Jag vet inte, vad skulle jag ha skrivit? Så länge han får jogga runt på det här sättet har jag inget att tillägga. Vi har sett det för många gånger och nu krävs det att hästen ställs inför nya utmaningar. Lösningen har jag presenterat - men det skiter de styrande i.

Tummen upp och jubel

Ännu mer snack blev det sedan Ulf Ohlsson tagit upp Vinning Kos (Järvsöfaks stallkompis som satt i rygg) 400 kvar och enbart kört för andrapriset.

Paragrafryttare och "spelarnas vänner" (?) tyckte att det här var ju för jävligt och menade att skandalen var ett faktum.

Löjligt. Vad skulle Ohlsson gjort? Fatta att det inte går att slå Järvsöfaks när han fått bestämma i "kallblodstempo" i spets och inse istället att det är snyggt kört. Det var helt enkelt så förbannat läckert. Jag jublade och gjorde tummen upp, andrapriset var maxplacering och den som tror något annat bör kanske börja spela Fia med knuff istället.

Ulf Ohlsson skickade dessutom, troligtvis utan att ha en aning om det, en hälsning till travpamparna. "Så här är läget, om ni inte begripit det, vi har slutat tävla mot honom, för det är lönlöst."

Open stretch - ganska bra

Och så var det open stretch-premiär i Halmstad i fredags. På förhand visste jag inte exakt vad som väntade men efter att ha följt hela tävlingsdagen kan jag konstatera att det kändes ganska bra. Vet inte om jag bara inbillade mig att det hände mer i loppen men fick för mig att kuskarna sökte positioner på ett annat sätt.

Jag väntar dock fortfarande på delikatessen när någon rackare släpper spets 500 kvar och sedan blåser förbi invändigt sista 200. Travschack på hög nivå?

En sak som jag malt om är stereotypa lopp i Gulddivisionen. Alltid tio hästar, alltid bilstart, samma gubbar och samma visa. Nu har ATG vaknat och från och med nästa år blir det tolv hästar även i guld och dessutom lovar man att köra voltstart titt som tätt, särskilt under vintern.

Bosse Hjertsson, sportchef på STC, heter mannen bakom verket och nästa uppgift för honom är att tvinga fram svetten ur Järvsöfaks panna.

Veckans tips

Micke Nybrink