Hoas gör vinnare av invalider

Publicerad:
Uppdaterad:

Tränar två storfavoriter på V75

Jan-Åke Hoas är känd för att göra vinnare av trashankar.

Han tränar 20 hästar och två av dem är storfavoriter i V75.

– För att ha ett invalidstall är det inte så dåligt, säger han och skrattar.

Foto: Petri Johansson/Kanal75
Jan-Åke Hoas är ständigt på språng efter nya segrar. Han har gjort sig känd för att förvandla trashankar till vinnare. Av stallets 20 hästar har han två som startar som storfavoriter i lördagens V75-omgång. Dessa är Picture Ås och Go On Pale som Hoas tror på bra chans med.

Hoas har blivit något av mirakelman när det gäller att lappa ihop sköra hästar. Speciellt gaffelbandskador har blivit hans specialitet. Eskilstunatränaren driver en mindre rörelse och har de senaste åren nått påtagliga framgångar. Fjolåret var riktigt bra med drygt 1,1 miljoner kronor inkört och 19 segrar till stallet. Då ska man tänka på att dessa siffror tagits med hästar som andra tränare har misslyckats med.

– Jag får ju mest "invalidfordon" i träning men har hittat mitt eget koncept. Jag tycker det är kul och en utmaning att få ordning på sådana hästar. Hittills har det gått riktigt bra, säger Jan-Åke Hoas.

Gjort Picture Ås till segermaskin

I lördagens V75-omgång på Bergsåker har han två hästar till start. Och det är heller inte vilka som helst, utan två storfavoriter. Picture Ås i gulddivisionen har Hoas gjort ett kanonjobb med. Tioåringen har radat upp segrarna sedan han kom i Jan-Åkes träning. Hästen presenterade sig redan i höstas då han vann V75-lopp i Gävle.

– Han hade en gaffelbandskada i vänster bakben när han kom till mig för ett och ett halvt år sedan. Jag gav honom min speciella behandling och sedan har vi tränat på efter mitt sätt. Det gäller att hela tiden hålla den skadan i schack och det har vi lyckats med.

– Hästen fick visserligen tillbaka en liten blödning efter starten i september i fjol. Men det var inte bara det utan då hade han även en infektion i kroppen. Nu är han dock så fräsch han kan bli.

Okörd i årsdebuten

Picture Ås har gjort sig känd som en mycket vass spurtare. Han vann på ett imponerande sätt i årsdebuten och torde inte vara sämre med loppet i kroppen.

– Han var riktigt bra då och vann helt okörd enligt Torbjörn Jansson. Efter det har hästen bara gått sin normala lugna träning och allt känns bra. Han är pigg och glad och verkar trivas med livet.

I lördagens gulddivision blir Picture Ås storfavorit. Han är även en av veckans V75-spikar. Vad säger du om förutsättningarna, voltstart den här gången och femtespår?

– Hästen är säker på benen så voltstart är inga problem. Det ska mycket till för att han ska galoppera. I så fall måste nog någon köra över benen på honom i 1.10-tempo, säger Hoas och skrattar.

– Han är ruskigt vass på speed och vi får hoppas att han får ett bra lopp. I så fall är han med i striden och jag tror på en bra vinstchans. Att distansen är 500 meter längre är heller ingen nackdel.

Kostade 5.000 kronor

I V75-avslutningen selar Jan-Åke Hoas ut Go On Pale. Men den här hästen är inget förvandlingsnummer, utan är framtagen hela vägen av Jan-Åke.

– Jag köpte honom för 5.000 kronor som 1,5-åring. Det var även en byteshäst inblandad men ändå riktigt billigt. Hästen såg nämligen jättefin ut och är korrekt byggd. Han har alltid varit lovande och som treåring lattjade han exempelvis med Acclaim.

– Men Go On Pale har också strulat mycket och säkert galopperat bort lika mycket pengar som han har tjänat. Han har dock aldrig varit skadad, till skillnad från stallets övriga hästar.

Efter tre raka segrar blev det så galopp i senaste starten. Förklaring?

– Han fick grussprut på sig och det tålde han inte. Tidigare har hästen gjort lite som han vill och galopperat i ett par starter för att sedan sköta sig. Men nu tycker jag ändå att han har blivit bättre i psyket, även om han kan vara lite tjurig ibland.

Go On Pale är favorit i bronsdivisionen, V75-7. Men nu har hästen blivit nedstruken till innerspår eftersom Why är struken. Kommentar?

– Det är inte så bra eftersom han inte är snabb från början. Risken finns ju att han kan fastna invändigt, säger Jan-Åke Hoas.

– Men annars har jag inget att klaga på och han känns för jäkla fin i träningen. Löser det sig under vägen är han med i striden.

Michael Carlsson/Kanal75

Publicerad: