Tränare anmäld för djurplågeri

TRAV

”Kan garantera att hästen inte tagit skada”

En känd travtränare misstänks för djurplågeri.

Enligt polisanmälan ska han vid upprepade tillfällen ha slagit sin häst med både rep och tömmar.

– Jag har mått väldigt dåligt, men kan garantera att hästen inte tagit skada, säger den misstänkte tränaren.

Händelsen som föranlett polisanmälan inträffade i mitten av september då tränaren skulle köra en unghäst bakom vagn för första gången.

– Hon lade sig ner på banan och vägrade springa. Hästen var väldigt vrång så jag tjoade och tjimmade för att få upp henne. Vi lyckades i alla fall jaga upp henne, men hon uppträdde likadant dag två. Vi fick upp henne då också och tredje dagen var hon inte lika vrång, säger tränaren.

Inga problem i dag

Att han skulle ha slagit sin häst med rep och tömmar förnekar tränaren bestämt.

I dag har han inga problem med det ettåriga stoet.

– Nu springer hästen och klipper med öronen när vi tränar henne. Att hästar lägger sig ner på det här sättet är inget ovanligt. Jag kan förstå att en del människor tycker det ser obehagligt ut när man försöker resa en unghäst som lägger sig ner, men jag kan garantera att hästen inte tagit någon skada. Vi måste lära hästarna att resa sig upp. De kan skada både sig själva och andra om de lägger ner på banan.

”Behöver inte svarta rubriker”

Tränaren förvånas över att ha blivit polisanmäld och tror inte att han blir fälld för djurplågeri.

– Det hade varit bättre om den som lämnat in polisanmälan hade pratat med mig direkt så hade jag kunnat förklara hur det fungerar när en unghäst lägger sig ner framför vagnen. Travsporten behöver inte fler svarta rubriker och det känns både tråkigt och onödigt. Jag har mått väldigt dåligt och sover inget om nätterna.

Åklagare Anders Gustavsson vid Skövdes åklagarmyndighet har beslutat att en förundersökning ska påbörjas.

– Jag räknar med att polisen återkommer i ärendet om mindre än två månader och då tar jag ställning till om åtal ska väckas eller inte, säger Gustavsson.