”Jackpott och spikar som BARA vinner…”

Carlsson: Goop är en fruktansvärd kusk och har ett stall i toppform

Foto: ALN/KANAL75
Björn Goop vann fyra V75-lopp under lördagen. I k väll får han stort förtroende på Grand Slam 75 från Gävle.

avMichael Carlsson

TRAV

Jackpott i dagens Grand Slam 75-omgång och det finns två spikar som bara vinner.

Obesegrade Mellby Free förlänger seger­raden för omöjlige Björn Goop.

Sedan blåser Mr Golden Quick runt samtliga efter en imponerande årsdebut.

Det är extra miljoner i sjurättspotten på Grand Slam 75 som avgörs i Gävle. Beslut är redan taget om att alla hästar måste tävla med skor och därmed behöver vi inte tänka på eventuella skoryck.

Björn Goop hade stor uppvisning när han vann fyra V75-lopp i går på Momarken. Tre av dem var med egentränade hästar och förutom att Björn är en fruktansvärd kusk har han dessutom ett stall i toppform.

Det bådar gott för spiken Mellby Free som har toppchans att inleda Grand Slam 75 med en favoritseger. Det fyraåriga stoet är obesegrad i fyra starter och hon årdebuterade nyligen på bästa sätt genom ännu en triumf. Den toppstammade märren har visat en härlig inställning i loppen och avslutat storstilat vid segrarna.

Mellby Free torde dessutom ha gått ­framåt ännu mer med senaste loppet i kroppen och motståndet skrämmer inte det minsta. Jag ser ingen som ska kunna rå på henne och Björn Goop kan nog köra som han vill för att vinna det
här loppet.

Ville bara fortsätta springa

Den andra spiken Mr Golden Quick i den fjärde avdelningen fastnade jag ordentligt för när jag såg hästen vinna i årsdebuten. Han satt då sist i fältet i femtepar utvändigt men rundade konkurrenterna i en imponerande avslutning. Klockan visade på strax under 1.12 sista varvet och under 1.10 sista 500 meterna. Dessutom höll ­körande Krister Söderholm knappt att få stopp på hästen efter mål som var så pigg och bara ville fortsätta att springa.

Jag ringde upp tränaren Mika Haapakangas som berättade att han var överraskad över hur bra Mr Golden Quick var i årsdebuten då hästen inte var så hårt tränad inför det loppet. Mika sa att han känns ännu bättre i jobben efteråt och ska ha gått framåt rejält med den genomköraren i kroppen. Dessutom berättade tränare Haapakangas intressant information om att Mr Golden Quick ska lättas i balansen till den här starten och får på sig sommarskor i stället för vinterskor.

Med senaste insatsen på nät­hinnan har jag mycket svårt att se Mr Golden Quick torska och räknar med att han ­sänker alla i spurten.

En toppchans att vinna felfri har även Bo Boy i den andra avdelningen. Hästen tappade massor av mark på en startgalopp senast men reparerade strålande till andraplatsen. Är favorit nu över en förvisso opassande kort distans, men motståndet är minst sagt ljummet. Felfri vinner troligen Bo Boy men eftersom han inte är att lita på blev det gardering med några stycken.

Blek favorit

I GS75-3 går jag emot favoriten ­Skummis från bakspår som var blek i årsdebuten. Lär säkert vara bättre med loppet i kroppen men har bakspår och min vinnare är Järvsö Jomar som har varit duktig i två raka segrar. Han öppnar snabbt bakom startbilen och skulle Oskar Kylin-Blom ­hitta till ledningen är det hästen att slå.

Jag dubblar dock systemet med Grude Svarten som kommer från två plusbetonade andraplatser. Först efter en bra avslutning från kön och senast höll han starkt från dödens.

Beau Mec är favorit i GS75-4 och hästen har varit jättefin i vinter och övertygat vid flera segrar. Senast vann han lätt från ledningen men nu har han spår åtta bakom bilen och startsnabba konkurrenter innanför sig som säkert inte kommer att bjuda på någonting. Kan absolut vinna igen men jag vill ha med ett par hästar till.

Narold Vox har stångats i gulddivisionen i vinter och gjort det bra, även om han inte orkade senast mot On Track Piraten och Zenit Brick. Skulle han få ta över ledningen från Order by Keeper som spetsar initialt (släpper kanske i årsdebuten?) är det bra chans för Narold Vox.

Jag vill även ha med skrällarna Explo­sive de Vie (härdad i tuffa guldgäng) och ­Special Promise som kan vara en riktig smäll­karamell nu med sommarskor och stort kuskplus med Jorma Kontio i vagnen. Special Promise har suttit fast med krafter kvar på slutet och kan vara en härlig bedövare.

Goop är favorit med sin egen Well Done la Marc i den sjätte avdelningen och med tanke på stallformen blir ingen förvånad om hästen vinner trots det tråkiga utgångsläget.

Men det är läge att gardera med främst Overtimeosåfin, som skrällvann på V86 senast, Action Launcher (fast med krafter kvar senast och den startsnabba hästen har läget med innerspår över kort distans), samt min vinnare Etosha Boko som har gått mycket bra i två raka andraplatser i år och som nu står på tur för en seger.

Grand Slam 75-avslutningen är ett härligt öppet och spelvänligt lopp där jag streckar på en del. Mille Millionaire spurtade mycket vasst som trea i årsdebuten efter positionsbekymmer under vägen. Är snabb ut bakom bilen och är ett tidigt bud.

Innanför finns Under the Counter som också öppnar snabbt och som har gjort fina lopp på slutet. Det känns som att den hästen vinner när som helst.

Björn Goop har egentränade Alandias da Vici som höll bra som trea i årsdebuten från dödens och säkert lär vara ytterligare förbättrad med loppet i kroppen.

Miljonskrällarna är Lirac de Zeun, klart bättre än raden och glöm senaste starten, samt Linda’s Girl som stod för en rejäl avslutning vid segern senast. Dessa båda är helt bortglömda.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5 Mellby Free (9, 1)

GS75-2: 3, 2, 4, 1 (7, 9)

GS75-3: 6, 4 (9, 10)

GS75-4: 8, 3, 1, 4, 5 (2, 6)

GS75-5: 10 Mr Golden Quick (5, 4)

GS75-6: 10, 4, 7, 1 (2, 3)

GS75-7: 9, 3, 4, 6, 5, 14, 7 (12, 13)

1 120 rader/1 120 kronor

Grand Slam 75 från Gävle sänds i TV12 15.30

Under tävlingarna på Gävle är det endast tillåtet att tävla med skor.

Omgången har en jackpott med 7 miljoner i 7-rättspoolen. En ensam vinnare är garanterad 15 miljoner kronor.

Åtta storloppsvinnare 2017 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

V75

Spel