– Vi vill inte ha fokus på rumpan

1 av 2
TRAV

Från och med 1 mars kommer måldomare och ekipagekontrollanter att ha fokus på dressarnas utseende.

Reklam på rumpan kommer betraktas som att använda en felaktig dress.

– Många ryttare inom stora travet är förebilder för yngre ponnyryttare och där vill vi inte ha fokus på rumpan, säger proffstränaren Sofia Aronsson, aktiv ryttare i samverkansgruppen.

Det var i slutet på januari och början på februari som ämnet kom upp till diskussion.

Flera montéryttare i Sverige har sponsorplats på rumpan och på armarna – något som inte är tillåtet.

Stephanie Werder, 25, är en av dem som tävlar så och hon reagerade starkt över att förbundet nu ska stoppa ryttarnas rumpreklam.

– Jag tycker det är väldigt trist, det är ju sponsorerna som bidrar till att jag kan hålla på med det här, sa Stephanie Werder till Trav365.

– Rumpan är bästa reklamplatsen, sa Emilia Leo, montéryttare och styrelseledamot i Svensk Monté Riksorganisation, till Trav365.

Enligt Svensk Travsports regelverk är det inte tillåtet med synliga sponsorer på rumpan och när det här kom upp till diskussion sa Annica Hjorter, ansvarig för dressar på travförbundet följande:

– Det har varit samma regler i över tio år, men vi har uppmärksammat det här nu och informerat om att det inte är tillåtet.

Agerar nu

Och nu agerar förbundet, i ett pressmeddelande från Svensk Travsport förklarar de att måldomare och ekipagekontrollanter från och med 1 mars kommer ha ökat fokus på dressarnas utseende, som en följd av den uppkomna debatten om reklam på tävlingsdressar.

– Om man inte följer de regler som finns kommer det att betraktas som att använda en felaktig dress, säger Staffan Falk, domarbas vid Svensk Travsport.

Proffstränaren Sofia Aronsson, aktiv ryttare i samverkansgruppen för monté, tycker att fokus på rumpan ger fel signaler.

– Vi jobbar mot att ha samma regler för monté som sulky, men även för att många ryttare inom stora travet är förebilder för yngre ponnyryttare och där vill vi inte ha fokus på rumpan. Jag tror heller inte att ryttarna kommer förlora sina sponsorer på grund av att de behöver flytta reklamen från rumpan till benen, där det faktiskt syns bäst under loppet.