Utspelet: ”Jag har en stenklar”

Publicerad 2016-12-20

Åke Lindblom hoppas kunna vara jultomte på uppesittarekvällen

Åke Lindblom hoppas kunna vara jultomte på uppesittarekvällen.

Han säger själv att han har flera vinnare i sina paket till V75-spelarna.

– Jag har en stenklar och två toppchanser, säger Lindblom.

V75 på fredag kväll avgörs på Örebrotravet.

Hemmatränaren Åke Lindblom är i hetluften och tror sig kunna leverera flera julklappar da'n före dopparedagen. Han selar ut fyra hästar på V75 varav en av dem är Porthos Race. Den fyraårige valacken har gjort två starter i Lindbloms regi och vunnit överlägset varje gång. Hästen har imponerat och Åke har tagit till så pass stora ord och sagt att det här kan vara hans ”nya Sauveur”.

– Det var lite kryptiskt sagt och det är lång väg dit men helt klart är det en fantastisk häst. Det är ett jävla djur helt enkelt med hög kapacitet. Han har varit ruskigt bra i två starter för mig och vunnit med gott om krafter kvar och bara lunkat ifrån de andra. Härstamningen är halvfransk och han är stor och rejäl. Sådana gillar jag. Jag tycker att han är bästa hästen jag har i stallet, säger Åke Lindblom.

”Är skadeskjuten”

Apropå Sauveur så blev Lindblom av med sin stora reklamhäst tidigare i år trots att duon firat stora framgångar tillsammans. Nu har Åke gått vidare i karriären och plockat fram nya vinnarhästar.

– Det är klart att jag är skadeskjuten litegrann men det kommer vi att räta upp. Jag tycker att det ser väldigt bra ut i stallet (37 hästar i träning) och man ska aldrig ge upp. Det är som det är i den här branschen, det är stentufft. Rätt som det är blir man av med några hästar och rätt vad det är så kommer det in nya. Det blev ju rätt så bra ändå när Sauveur och de andra gick iväg för då fick jag ju plats med ”Race-hästarna”, menar Lindblom och syftar även på Athos Race som har tagit tre raka segrar för Åke och som är obesegrad i hans regi.

”Siktar på att leda runt om”

Tillbaka till Porthos Race så startar han i V75-3 på fredag. Han har innerspår och distansen är 2640 meter.

– Det är en startsnabb och stark häst så läget är perfekt. Han står lite halvdant inne på pengarna men inte kapacitetsmässigt. Han är lugn och fin och klok. Jag siktar på att leda loppet från start till mål. Jag tycker att det ser ut som en toppchans. Eller förresten, han är stenklar.

”Gjorde ett kanonlopp senast”

Vad säger du om dina andra tre hästar på V75?

– Lady Jane (V75-2) är faktiskt en jäkla fin märr som är bättre än raden. Men hon möter tufft motstånd och till och med en optimist som jag tror att det är pengar som gäller i första hand.

– Best Beji (V75-4) gjorde ett kanonlopp senast i Eskilstuna och har verkligen toppform. Han är stor och svår i voltstart men han gick iväg från fjärdespåret och hamnade sist. Sedan gick vi på 1200 meter kvar och blev hindrad, det blev jäkla strul på vägen men han gick riktigt bra in i mål. Bilstart nu är ett klart plus och det hjälper honom litegrann att komma iväg bättre. Jag måste tro på en toppchans med honom från ett fint läge.

– Fideli Star (V75-7) har gjort det jättebra för mig varje gång. Jag körde henne först och var då tvåa och därefter var hon fyra från ett halvknöligt läge. Senast satt hon fast med vinstkrafter kvar. Hästen är i toppform och jag hoppas och tror att hon kan få utdelning nu.

Så hur sammanfattar du fredagens V75-chanser?

– En stenklar och två toppchanser.

– Men då får du lägga till att jag är väldigt optimistiskt lagd, ha, ha.

Nobbar snaps – men inte champagne

Så det blir du som kommer att vara jultomte till V75-spelarna?

– Jag hoppas det och jag tror det blir så också. Man måste ju tro på det man håller på med.

Hur firar du julen annars?

– Den firar jag hemma. Men däremot får jag ju inte vara med och klä granen på fredag eftersom vi har tävlingar.

Vad står högst på önskelistan och på julbordet?

– Julklappar vet jag inte, jag är så rik och har allting så jag önskar mig bara ett friskt liv.

– På julbordet är en god skinka det som smäller högst. Och champagne. Snaps tål jag inte numera men champagne vill jag ha, säger Åke Lindblom.

Michael Carlsson, Kanal 75