Stig H: Fungerar det inte ger vi upp

TRAV

Stig H Johansson om Nu Pagadi och Prix d'Amerique

Foto: Nu Pagadi, Stig H Johansson och Erik Adielsson.

Nu Pagadi siktar på Prix d'Amerique

Nu Pagadi är Stig H Johansson nya internationella stjärna. På lördag möter femåringen den franska eliten på Vincennes-banan i Paris.

– Spännande så klart, men det känns lite osäkert, säger Johansson till TT.

Nu Pagadi startar i Prix du Bourbonnais över 2 850 jobbiga meter. Han körs som vanligt av Erik Adielsson och det blir första mötet med Frankrikes äldre elithästar.

Men det blir tredje försöket på Vincennes.

– Han startade två gånger förra vintern och det blev inte särskilt lyckat. Han stressade upp sig och galopperade i det första loppet. I det andra tycker jag att han blev trött för tidigt. Därför är det lite extra spännande den här gången, om han ska fungera och prestera som jag tror han kan, säger Stig H Johansson.

Vann i Köpenhamn

Nu Pagadi (19 segrar på 34 starter) är en stor talang som ofta lekte med sin konkurrenter i fjol. I år som femåring har han tagit klivet upp i världseliten. Han blev fyra i Elitloppet och vann sedan Copenhagen cup samt Jubileumspokalen.

– Det är en jättefin häst på alla sätt. Han är stark och bör därmed passa på Vincennes, men det känns lite osäkert.

Vill starta i Prix d'Amerique

Stig H Johansson och hans kusk Erik Adielsson har Prix d'Amerique i sikte om sex veckor. Helst bör Nu Pagadi ta hem förstapriset på en halv miljon kronor på lördag eftersom han har för låg prissumma (628 000 euro) för att vara säker på en plats i "PDA". Samma gäller för Elitloppsvinnaren Iceland, som tränas av Stefan Melander.

Det finns dock en möjlighet att få en friplats, via ett mycket krångligt poängsystem, men då måste det bli fullträff den här gången för Nu Pagadi.

– Jag vet vad Nu Pagadi kan, men fungerar det inte den här gången så får vi nog ge upp tankarna om Prix d'Amerique. Då är det ingen mening, säger Johansson, som själv är på plats i Paris.

I lördagens lopp startar även Joakim Lövgrens Brioni.