”Tre brudar ska fixa storkovan”

TRAV

Micke Nybrink om helgens jackpott

Vinter, jackpott och Bergåker.

Det låter som en klassiker för en spelare.

Tre toppston kan vara lösningen.

Jag kommer blunda i starten i två lopp.

Håll med om att det är något magiskt med en V75-omgång på ett vintrigt, kolmörkt Bergsåker i mitten av december? Vi har varit med om det förr.

V75-1 körs i hyfsat dagsljus, sen skymmer det hastigt och hästarnas andedräkt är frostig och tät. Underlaget är snudd på betong som man lite fruktlöst lagt ett löst lager med nytt grus på. Alla kör med hakar i bakskorna, vissa barfota fram. Kuskarna gör åkarbrasor i sulkyn. Publiken håller sig inomhus.

Så, nu har vi den rätta känslan. Nu är vi mogna att ge oss in i matchen, i kampen om jackpottdegen som ligger där och jäser. Jag försöker med tre singelstreck, tre mycket

fina ston där två vinner med en gäspning om de travar felfritt. I det tredje fallet räknar jag med spets och slut.

Först ut av spikarna är Robert Berghs Wilma Såfin i V75-2. Hon har övertygat i sin nya regi, fyra raka segrar har det blivit. I de tre första starterna har det handlat om tidig ledning och lätta vinster. Senast blev hon störd till galopp strax efter start, galopperade bort 20–30 meter och rundade sedan allt från köplats.

Spår tre med volt känns stabilt, hon borde inte galoppera igen, även om jag har kalla kårar längs ryggraden. Felfri är det hur som helst jättechans, det blir spik och så tittar jag mellan fingrarna i starten.

Annicka i V75-3, guldloppet, är jag inte särskilt orolig för. Hon borde smälla till ledningen i ett huj och sen räknar jag med att Westholm kör i den positionen. Senast valde han att släppa till Jaded för att busenkelt speeda ner denne över upploppet. Då handlade det om comeback för Annicka, nu är den lilla ringrosten borta och det är start till mål som gäller. Elitloppshästen Jaded blir kanske hårt betrodd men jag tycker inte att han övertygar längre. Bäst på 1 640?

Charlotte Stone i V75-4 ser jag mest fram emot. Jan Sundells sto har sett ruskigt fin ut i fem raka segrar. Insatsen senast i ett lunchlopp var förmodligen vinterns prestation. Hon galopperade då bort mycket i starten bakom bilen men blåste (nej flög!) runt allt sista 800 och vann bombsäkert via 1.12 sista 1000 kryddat med 1.11 sista 800. Det är inte ofta man ser såna uppvisningar efter galopp nu för tiden, det brukar helt enkelt inte gå.

Problemet är femtespåret och voltstart. Jag kommer definitivt att blunda i starten. Hon är inte jätteosäker men har galopperat med voltstart och det är enbart felfri avgång som gäller för Ulf Ohlsson. Felfri bränner hon inte.

Många roliga skrällar

Glöm inte Zakeus i V75-1, han har imponerat med vassa spurter.

Stamping och Myllarfaks i V75-5, givetvis, men roliga rysaren är Hibogubben som kan leda mycket länge.

Campbell Ås har mött tuffa hästar på slutet och klarat sig bra. Enklare emot nu och givet skrällbud i svåra V75-6.

Sanity och Rano duellerar om spets i V75-7. Kan det öppna för skräll.