Fylking: De trodde inte på mina idéer

Av: Madeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:
Gert Fylking.
Foto: Kanal 75
Gert Fylking.

Gert Fylkings Rixallvenskan lockar tusentals med svenskar till travsporten.

För tredje året i rad körs den populära tävlingen och intresset är större än någonsin.

– Jag glad och förvånad att det har gått så otroligt bra, säger Gert Fylking.

Radioprofilen Gert Fylkings Rixallsvenskan gör succé. I början av november släpptes andelarna till 2011 års upplaga och det har varit rusning för att köpa andelarna. När man började för tre år sedan hade man 16 stall runt om i landet, när Rixallsvenskan kör i gång nästa år är det 21 stall som krigar om segern.

– Det är helt fantastiskt vi har ökat med 25 procent på tre år, konstaterar Gert Fylking, som ligger bakom hela idén.

Intresset för att köpa andelar fortsätter att vara stort och nu finns det bara ett fåtal andelar kvar i rixallsvenskan 2011.

– Det tog åtta minuter innan andelarna i Malmö tog slut. Det gick fort, underbart är kort. Man kan inte säga annat än att det är en formidabel succé och att det har funnits ett intresse att äga travhäst. På ett sätt är jag glad och förvånad att det har gått så otroligt bra. Men om det finns ett genuint intresse så vill man vara med och släpper man bara in folk så kommer de med. Så det är inget konstigt egentligen. Det är som med det mesta, håller man det i en krets och att det bara är folk med massa pengar som får vara hästägare, då blir det en liten klick. Men öppnar man upp och tänker att alla ska med, då blir det kul.

Blev ifrågasatt

När han kom med sin idé om att starta en liga där flera stall tävlar om att samla mest poäng var det många som inte trodde på hans idé.

– Jag blev ifrågasatt från början, travet är otroligt konservativt. De sa att hade det varit en bra idé hade vi gjort det för 20 år sedan. Jag sa; men nu gjorde ni inte det, men låt oss pröva det här. Och till slut var det några som hade högre ambitioner och ville testa, säger Gert Fylking.

”Travet är hemligt”

Han menar att travet måste förändras för att locka nya människor.

– Travet är så konstigt och hemligt, man har ett eget språk, man har ett programblad som inte någon människa kan förstå om man inte är invigd i det här fikonspråket. Människorna som kommer till travet är de som tycker att det är kul att satsa lite pengar på en Dagens Dubbel eller köpa en Harry Boy. De har inte varit med i travsvängen, nu får de möjlighet att köpa in sig i en häst. Men det gör inte att de blir travexperter.

– Travfolket använder så konstiga ord, man måste göra det enklare att förstå. Till exempel använder man ett ord som heter pulla. Det vet alla vad det betyder, men på travspråk betyder det något annat. Varför inte förklara för folk och göra det mer lättillgängligt. I och med Rixallsvenskan har folk fått större anledning att gå till själva travbanan och det var det som var tanken. Jag som är ganska intresserad trav tycker inte att det är kul att gå på en öde travbana och se lite hästar som springer omkring. Det är först när man är hästägare som det blir skoj. Rixallsvenskan har gjort att travbanorna fått uppsving när det gäller publik.

Han vill utveckla Rixallsvenskan ytterligare och att man ska kunna följa Rixhästarna även när ligan är över.

– Man ska kunna följa dem i en elitserie, så att man kan följa de hästar som har varit med i Rixallsvenskan. Det finns ett speciellt intresse för dem, säger Gert Fylking.

Hans nya projekt är att försöka utveckla travbanorna att inte bara handla om travlopp.

– Det är jättestora ytor som bara står. Det finns massor av saker man kan göra där. När man går på trav så håller loppet på i några minuter, sedan är det paus i 20 minuter. Det är tråkigt, det måste ju hända något. Det finns massor av saker man kan göra lokalt så att man lockar dit andra typer av människor. Man kan ha andra typer av tävlingar både på innerplan och själva banan. Travbanorna måste fatta att det inte räcker att bara ha hästar som springer ett lopp var 20:e minut. Uppenbarligen räcker det inte eftersom det inte lockar publik, säger han.

Publicerad: