Firade segern med champagnefrukost

TRAV

Så firade succétränaren vinsten på fredag morgon

Foto: Firar Fredrik Persson firar vinsten med personalen.

I går hade Viola Silas stor uppvisning i Drottning Silvias Pokal.

I morse firade Fredrik Persson och hans anställda med champagnefrukost.

– Det bubblar fortfarande inombords. Jag bara går omkring och njuter, säger Persson till Trav365.

Kalmartränaren har ännu inte landat efter jättesuccén på Åby.

Sagohästen Viola Silas tog sin 15:e raka seger och är fortfarande obesegrad.

Ingen i trav-Sverige vet vad det här kommer att sluta. Just nu skrivs i alla fall ett stort stycke travhistoria.

– Hur bra är hon egentligen? Själv har jag ingen aning. Hon är i alla fall överlägsna sina kullsystrar, konstaterar Fredrik Persson med ett skratt.

– I går vann hon med krafter kvar och jag vet inte vad botten finns i hästen. Det hade inte spelat någon roll hur loppet hade körts i går eller vilken position hon hade fått. Viola kändes så fantastiskt fin att hon hade vunnit ändå.

– Över upploppet sprang hon bara och klippte med öronen och väntade in de andra.

Öl och smörgås

Något större firande har inte Fredrik Persson hunnit med ännu. Så här dagen efter är det full fart på gården i Fågelmara några mil söder om Kalmar.

– Vi var hemma kvart i tre i natt. Det blev en öl och smörgås på hemvägen så det var ganska lugnt. Jag klev upp kvart i sju i morse men har i alla fall sovit gott de få timmar som blev. Annat var det natten mot torsdag, då låg man och vred sig i sängen.

– Jag har känt av pressen, det ska jag villigt erkänna. Många förväntar sig ju att hon bara ska fortsätta att vinna och det kan vara lite jobbigt, menar han.

Firar på gården

På morgonen har det i alla firats med champagnefrukost för alla anställda i stall Persson.

– Det blev lite champagne till frukosten men sedan har det varit full fart. Vi har fortkörning med rätt så många hästar och ikväll är det tävlingar på kalmartravet.

– Jag bara går omkring och njuter och man sitter med ett leende på läpparna när jag kör. Det är en helt fantastisk känsla. Tänk att jag har fått tag på en sådan här undantagshäst, det är ju som att man knappt tror att det är sant.

– Vi får fira lite mer längre fram med en större fest. Ägarna brukar vara rätt så duktiga på det, säger Fredrik Persson och skrattar.

”Många drinkar”

Apropå ägarna stall Gnällund så har de inte haft någon större anledning att gnälla hittills. Flera ur delägarskaran stannade kvar i Göteborg och firade segern i natt.

– Det blev champagne och många drinkar innan vi stängde baren. Nu mår man rätt så bra, säger delägaren Anders Hellgren.

– Nu siktar vi på antingen Ina Scots Ära i Mantorp eller ett lopp i Kalmar under V75-dagen i midsommar. Det vore kul att få visa upp henne på hemmaplan, fortsätter han.

”Jorma var jättenöjd”

Stallets andra häst Omega Neo slutade i det slagna fältet. Hon kördes av Jorma Kontio och efteråt var en del spelare upprörda och menade att det var stallkörning. En del spelare tyckte att hon tryckte hårt på ledaren och bjöd Viola Silas på en perfekt resa i andra par utvändigt.

– Jag hörde det att någon tyckte att det var stallkörning. Ja, vad ska man säga, det är alltid någon som ska ha teorier om allt. Luddes häst galopperade ju i första sväng och då blev det ett helt annat lopp. Det var ju en ren slump att hon hamnade i ”dödens”.

– Jorma var jättenöjd med hästen och som jag sa tidigare så hade det inte spelat någon roll vilket lopp Viola hade fått. Hon var bara för överlägsen, säger Fredrik Persson.