”Mest betydande de senaste 50 åren”

Avkommorna har tjänat 260 miljoner – Elding invald i Hall of Fame

avDaniel Söderbäck

TRAV

Han vann 52 lopp – men blev superstjärna som avelshingst och hans avkommor har tjänat 260 miljoner kronor.

Nu väljs kallblodshästen Elding in i travsportens Hall of Fame – tio år efter sin död.

– Elding är kallblodssportens mest betydande avelsmatador de senaste 50 åren, säger Tore Kvam, särskild rådgivare och avelsområdeschef på norsk Hestesenter i Starum.

Björn Goop, Stig H Johansson, Åke Svanstedt och Sören Nordin.

Det är bara ett fåtal som är invalda i travsportens Hall of Fame.

Nu tar kallblodsstjärnan Elding plats på den prominenta listan, det meddelar Svensk Travsport under lördagen.

Hästen vann 52 lopp i karriären och sprang in närmare 1,5 miljoner kronor.

”En rasförnyare”

Men det är som avelshingst som kallblodstravaren gjort stora avtryck.

Hans avkommor han tjänat 260 miljoner kronor.

”Elding har varit en rasförnyare och skapat sin egen hingslinje. Han är den kompletta avelshästen och har producerat både bra hingstar och bra ston. Alla hållbara, begåvade hästar som skapade för att trava. Dessutom har han inte spridit några defekter”.

”Jag har inga betänkligheter att säga att Elding är kallblodssportens mest betydande avelsmatador de senaste 50 åren", konstaterar Tore Kvam, särskild rådgivare och avelsområdeschef på norsk Hestesenter i Starum.

Här är motiveringen:

När Elding föddes i samma box som sina föräldrar 8 maj 1983 anade ingen vilken betydelse denna svarta hingst skulle få för norsk och svensk kallblodssport. 35 år efter födseln och 10 år efter hans död vet vi svaret. Bergensaren är den viktigaste avelsmatadoren de senaste 50 åren. 

Elding själv var en elittravare som vann 52 lopp på 221 startar och tjänade 1 497 920 kronor. Starka siffror, men små jämfört med vad hans 1 107 norskregistrerade och 213 svenskregistrerade avkommor har tjänat. Till och med den 13 april 2018 har de tjänat sammanlagt 260 miljoner! Elding är far till 29 miljonärer och 25 kårade söner i Norge och Sverige. Bland dem är hästen som har tagit över sin fars avelshegemoni, nämligen Moe Odin. Han är ELITE hingst, i likhet med andra söner som Spikeld och Lome Elden.

När Elding föddes i samma box som sina föräldrar 8 maj 1983 anade ingen vilken betydelse denna svarta hingst skulle få för norsk och svensk kallblodssport. 35 år efter födseln och 10 år efter hans död vet vi svaret. Bergensaren är den viktigaste avelsmatadoren de senaste 50 åren, och i år får han sin välförtjänta plats i Hall of Fame.

ARTIKELN HANDLAR OM