Mejla

Mattias Karlsson

Elitloppet blir bara större och häftigare

Karlsson: ”Travvärlden har blivit galen – det bara smäller”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KANAL75

Travvärlden har blivit galen.

Det bara smäller i mitt nyhetsflöde.

Elitloppshetsen är intensivare än någonsin.

Johnny Takter meddelar drastiskt att han slutar som travkusk, en av de tio största genom tiderna för mig.

Lanem Silje är däremot mirakulöst tillbaka efter att ha slutat under känslosamma former bara för några veckor sedan – nu utmanar norskan svenskarna Månprinsen A.M. och Lome Brage i Elitkampen under Elitloppssöndagen, det blir ett spektakulärt kallblodsrace.

Twister Bi meddelas äntligen vara på väg tillbaka efter sjukdomsproblemen som ställde in den högintressanta satsningen på Prix d’Amerique i vintras.

Spännande upptrappning

Sedan har vi alla Elitloppsnyheter, -spekulationer och -rykten.

Det är värre ... förlåt, jag menar bättre ... än någonsin.

Snart hela våren byggs Elitloppet på Solvalla den sista söndagen i maj upp på samma dramatiska och förväntansfulla sätt som Prix d’Amerique på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari.

Det känns som evenemanget Elitloppet pågår i flera månader numera.

Spelbolaget ATG späder på genom att hetsa de sju V75-omgångarna i maj: Örebro, Biri, Åby, Charlottenlund, Gävle och Solvalla gånger två.

Frågetecken kring stall

Den stora Elitloppsnyheten är att det är femtio-femtio att förhandsfavoriten Readly Express hittar formen för att starta.

Readly Express kommer hur som helst inte att göra någon start innan, han har inte startat sedan segern i Prix d’Amerique, han har ställt in tänkta starter och han har ägnat sig åt avelsarbete.

Timo Nurmos 124 hästar stora stall hade bara en häst till start på V75 i lördags, har bara en häst anmäld hela den här veckan och har inte vunnit lopp sedan den 7 april.

Ja, ni hör ... förlåt, jag menar läser.

Jag har full respekt för Timo Nurmos förmåga att ha hästarna i ordning till första starten efter vila, men jag tror ändå aldrig att Readly Express vinner självaste Elitloppet utan förberedande lopp.

Loppet öppnas upp

Franske kejsaren Bold Eagle har en ännu svårare uppladdning med ett betydligt hårdare avelsarbete och inte start sedan den 21 april.

Travförbundet klargör också att de tänker gå hårt åt Bold Eagles otillåtna utrustning i år.

Daniel Redéns muskelknutte Propulsion ser smällfin ut men verkar inte få några tuffare utmaningar innan det stora slaget.

Ja, frågan är om inte Olympiatravsvinnaren Ringostarr Treb blåser till dem alla.

Jag lutar nog åt det just nu.

Stefan ”Tarzan” Melander hade förklätt Nuncio till Volstead såg det ut som i lördags.

Australiske Maori Time rapporteras träna fint nu och påbörjar äventyret till Sverige under onsdagen.

De fem hästarna som står högst på min önskelista över Elitloppsinbjudningar just nu: 1) Diamanten, 2) Bird Parker, 3) Cyber Lane, 4) Dante Boko, 5) Dreammoko.

Avgörande dagar

På V75 på Åby på lördag startar mer eller minde Elitloppsaktuella: Diamanten, Muscle Hustle, Rajesh Face, Perfect Spirit, Giveitgasandgo, Day or Night In, Double Exposure och Enterprise.

På V75 på Charlottenlund på söndag startar mer eller mindre Elitloppsaktuella: Cyber Lane, Ferrari B.R., Takethem, Cruzado Dela Noche, Generaal Bianco och Mindyourvalue W.F.

Sedan har vi gentlemannadagen på Jägersro på torsdag med runt 15.000 åskådare, då hemmaprofilen Johnny Takter ska ta avsked med sina sista lopp.

Ännu en fantastisk travvecka!

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE