Trav

”Vad i h-vete tänkte Åke Svanstedt med”

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Micke Nybrink om körningen mellan de gröna kuskarna

Glöm spelet – nu är det nästa lördag som gäller.

Sporten var bättre: Einar Celeber, Maid for Tag, Superior As …

Vinnarna var vassa.

Men vad i h-vete tänkte Åke Svanstedt med för kroppsdel?

Jag som trodde jag var fräck. Wild and crazy. Spikade tre favoriter i de tre första loppen och tokmålade i de tre sista. Rätt korkad taktik, Micke. Pajas. Så tänkte jag i smyg. Sånt där går ju bara inte. V75 är alldeles för svårt.

Kunde lika gärna ha fortsatt med sex, sju spikar. V75 var nämligen rena barnleken i går. Sju rätt gav till slut 670 spänn och de som hade sex och fem rätt fick inget alls.

På lördag är det jackpott på Sveriges mest rättvisa travbana, Axevalla, med nästan 33 miljoner extra i potten.

Einar mot högre höjder

Men vi återgår till Solvalla och gårdagen och tittar på de sju vinnarna.

Maid for Tag var klar i V75-1. Det fattade nästan alla. Hon är startsnabb som få, ”utruuli flink fra start”, som kusken sa. Hon pep till front på några steg och sen drog Olav Mikkelborg sönder motståndet. Norskan vann överlägset på 12,1 och hästarna som liftat med på innerspår var närmast sörjande.

Einar Celeber (V75-2) var minst lika bra som i Lähdekorpi-debuten. Möjligen fick jag för mig att han travade lite knastrigt på sista bortre. Men han vann bombsäkert trots att Björn Goop ”deffade” från start och backade ner i kön. Einar dundrar vidare mot de högre klasserna, var så säkra.

I guld, V75-3, fick Åke Svanstedt ett hjärnsläpp. Lägg av! Bara för att han svarade ut storfavoriten Crown Kemp och Björn Goop? Svanstedt gör precis som han vill och det gillar jag. Heja Åke! Benny Palema har i och för sig inte kommit i mål än – men jag förstår Svanstedt om han också ledsnat på att Björn Goop alltid kör (släpps) till spets, pullar upp och speedar undan ­sista 400. Nu blev det lite race och Crown Kemp fick visa vad han går för. Han vann ändå och loppet blev roligt.

?Favoriten Carmen Launcher och Peter Untersteiner snubblade undan från spets i V75-4 och nu började det lukta jackpott.

Hon var inte särskilt bra men jag tror att hon kan betydligt bättre.

Staro Cold Carat var bara bäst i V75-5, långloppet som ju Derby Clipper skulle ­vinna. Nu ledde i stället Staro Cold hela ­vägen och det hjälpte inte att Torbjörn Jansson styrde fram utanpå ledaren och slog några slag mot kroppen.

Tommy Hanné och Access Tooma hade jag kunnat lira benkläderna på efter ett varv då duon satt i spets i V75-6. I sista sväng såg allt klart ut när Hanné ryckte ­undan. In på upploppet satte han alla fyra i backen (såg det ut som) och från ingenstans dök han upp, Örjan Kihlström, med Elviria som speedade till aningen överraskande ­seger.

Superior As fick äntligen vinna. Skönt för honom och skönt för Charles ­Degiorgio. Dödens spelar ingen roll för den starke tysken som knäppte ledande Max Hugo den sista biten.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!