Rooney urstark i comebacken

TRAV

Micke Nybrink om helgens V75

Förra året vid den här tiden var han grym.

Han vann ett V75-försök på Dannero och slutade sen trea i Harpers på Solvalla – slagen av Max Flukt och Spring Ray.

Inga såna med nu.

Omgången på Dannero ser rolig ut och min lösning är att gå ut tufft med två spikar och så har jag ju mordvinnare i V75-6, som mosar allt.

Men jag singlar alltså även i V75-1. Nine One One L. (37 %) kommer från Norge och kan vara lurig att ha koll på. Det rör sig om en skadedrabbad unghäststjärna som kom tillbaka med dunder och brak förra året och vann elva lopp på 19 starter. I de två senaste loppen har han åkt på stryk men samtidigt avslutat strålande. Senast såg vi honom i svensk tv då V65 kördes på Forus. Från spår tolv bakom bilen och efter en resa i sjätte ytter flög han fram sista 600 i 1.10-tempo till andrapriset.

Nu brakar han till tät och sen kan övriga ringa Nine One One (eller kanske 112?) hur mycket de vill och skrika på hjälp – loppet är över och Torbjörn Jansson finåker till vinst.

Man eller mus

My Thrust (12 %) i V75-2 är en mer våghalsig variant. Det känns som att svinga vilt med drivern på en smal fairway – man eller mus, succé eller fiasko. Hästen är startsnabb och visade ett par gånger förra året att hon tillhör de bättre stona i årgången. Ni kanske minns att hon satt fast med massor sparat i en Breeders’ Crown-final i Gävle som vanns av Lillie M. Med fritt hade det bara smällt till.

I årsdebuten lekte hon sig till seger från spets och jag är inne på samma visa igen. Ledningen, inget tempo, lätt undan; trist för alla utom vi som singlat/lirat, ungefär som guldloppet i lördags.

Overkligt bra

Guld den här veckan ser inte ut att bli lika sömnigt. Storfavoriten Citation har bakspår och även om han platsar i Elitloppet säger jag syn. Strecklistan ser nästan overklig ut med tre procent på en så bra häst som Crown Kemp, tolv procent på Hot Tub och tolv på Super Light.

Fjärde, lägsta klassen, löser jag elegant med målning, tar rubbet och bläddrar fram till nästa, ett kallblods- och handikapplopp. Ja, ni hör ju själva. Frågan är inte om det skräller, utan vem som gör det.

Smakar mer

Veckans klaraste är en sån där som kommer ut ur programmet, man ser bara en häst och struntar i vad han möter. Rooney Boko (67 %) i V75-6 gjorde comeback på Bergsåker härom veckan och på en grisig bana fick han trava i dödens hela vägen, i hårt tempo, men han avgjorde på några steg och vann i urstark stil. Det smakade, minst sagt, mer.

Ni minns väl att han vann ett V75-försök på Dannero för exakt ett år sedan? Då kördes han fram i dödens och knäppte dem en efter en. Robert Bergh valde sedan att inte gå ut i V75-finalen, utan provade lyckan i Harper Hanovers istället. Där var Rooney heroisk som trea bakom skjutare som Max Flukt och Spring Ray.

Räkna med ett offensivt upplägg i morgon och räkna med vinst. Det gör i alla fall jag.

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-systen

Micke Nybrink