Efter Nuncio-beskedet – Menhammar nedringda

Stefan ”Tarzan” Melanders superstjärna Nuncio
Stefan ”Tarzan” Melanders superstjärna Nuncio

I helgen kom beskedet: superstjärnan Nuncio stannar i Sverige.

Sedan beskedet kom har Menhammar Stuteri blivit nedringda.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger platschefen Johan Hellander.

Turerna kring Stefan ”Tarzan” Melanders superstjärna Nuncio har varit många och i lördags avslöjades det i V75 Direkt att sagohästen blir kvar i Sverige, och därmed nobbar avel i USA.

Detta efter att Margareta Wallenius-Kleberg köpt in sig i Stefan Melanders världsstjärna vilket innebär att Nuncio kommer att verka för Menhammar Stuteri framöver. Ett glädjebesked som fick trav-Sverige att jubla.

Och sedan beskedet kom har Menhammar Stuteri blivit nedringa, och platschefen Johan Hellander kallar det ”enormt intresse”.

”Då hade det varit svårt att slå USA”

– Medan du och jag har pratat så har jag bara då fått klicka bort ett par samtal, det ringer folk hela tiden och det är ett enormt intresse. Jag har aldrig varit med om något liknande och det är väldigt, väldigt roligt. Det visar att svenska uppfödare visar att de uppskattar hingsten och initiativet, säger Johan Hellander.

Hur känns det att Nuncio kommer verka i aveln hos Menhammar Stuteri?

– Det känns jättekul och ärofyllt, det måste jag säga. Det är en absolut världsstjärna som landar, och jag har svårt att se att det kan vara så mycket bättre.

Hur har dialogen med Stefan Melander sett ut?

– Ibland måste det till ett beslut, och till slut blev det ett beslut från Stefan som landade i det här. Alla alternativ har varit öppna ganska länge för Stefan, det har naturligtvis inte varit lätt för honom att fatta ett beslut. Det är hos Stefan beslutet har legat naturligtvis.

Trav-Sverige fick veta det här i lördags, hur länge har er dialog varit?

– Naturligtvis har det varit en process, även från vårt håll, även om beslutsvåndan inte varit lika kraftig hos oss som hon Stefan. Hästen betyder enormt för Stefan och Catarina Lundström och tur är väl det, för hade det bara handlat om pengar så hade det varit svårt att slå USA, så är det ju. Det finns en omsorg hos Stefan och Catarina, och att ha hästen i Sverige och att ha honom nära sig fortsättningsvis också.

”Känns som vi hamnat rätt”

Var det viktigt även för er, Menhammar Stuteri, att få ha kvar en sådan häst som Nuncio i Sverige?

– Klart att det är, en sådan pass framstående individ och häst, dels för Menhammar men dels för svensk avel överhuvudtaget. Fryssperma i all ära, men hingsten på plats och färsk sperma tillhanda innebär ju att det blir så mycket enklare att kunna betäcka.

Priset för Nuncio vid bokning samt levande föl-avgift är också satt, nämligen 5 000+75 000 kronor.

– Där har det ju så klart också varit en diskussion mellan oss och Stefan, det är inget fyndpris, men många anser att han hamnat ganska rätt, det är ju ett marknadsmässigt pris. Han hade säkert tålt ytterligare lite dyrare, men vi vill gärna se det som att det finns en omtanke hos oss uppfödare också när det gäller prissättning, det finns en tendens att hingstarna blir väldigt högt prissatta. Man kan hamna fel där, men med tanke på det enorma intresset gällande bokningar så känns det som vi hamnat rätt, säger Johan Hellander.

Johan Hellander, Menhammar. Stuteri
Johan Hellander, Menhammar. Stuteri
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN