”Det har varit väldigt tufft”

Publicerad 2016-09-06

Bo Westergård.

Under måndagen inleddes rättegången mot dopinganklagade travtränaren Bo Westergård.

Topptränaren riskerar att straffas hårt.

DNT:s advokat Gunnar Caspersen yrkar på tre års avstängning och 700 000 norska kronor i böter.

– Det har varit väldigt tufft, inte minst för min familj, säger Bo Westergård till Trav365.

Tidigare i år avslöjades det att fyra av den danske travtränaren, med bas i Norge, Bo Westergårds hästar testats positivt för den dopingklassade substansen DMSO.

Det var i april som norska dopingpoliser gjorde ett oanmält besök på topptränarens gård och tog prover på tio hästar.

Fyra av hästarna hade höga värden av DMSO, ett antiinflammatoriskt och smärtstillande medel som inte får användas på travhästar i samband med tävling.

I en senare utredning hävdade Skandinavisk dopingkommité (SDK) att Bo Westergård avsiktligt kränkt mot reglerna och menade på att Westergård skulle stängas av från samtliga travbanor i tre år.

”Det är klart jag är nervös”

Under måndagen inleddes rättegången – och straffet som topptränaren kan komma att få blir hårt. Det Norske Travselskapet (DNT), som står som motpart i rättegången, yrkar på tre års avstängning och 700 000 norska kronor i böter. Bo Westergård har via sin advokat medgivit oaktsamhet, men yrkar på kortare avstängning och ett lägre bötesbelopp. För Trav365 utvecklar topptränaren sina tankar.

– Det kan komma att bli en tuff dom, men jag tycker det är alldeles för mycket de begär. Det är klart jag är nervös, det här är ju inte någon bra situation. Men jag kan bara vänta på resultatet och se vad som händer, säger Bo Westergård till Trav365.

Hur har tiden sedan det här uppdagades varit?

– Det har varit väldigt tufft, inte minst för min familj, min personal och alla hästägare. Det är en otroligt tråkigt situation att befinna sig i det här. Man känner sig nedstämd. Det är ju väldigt mycket pengar det handlar om.

Hur ser du på din framtid som travtränare vid en eventuell avstängning?

– Jag måste få återkomma i nästa vecka när vi fått resultatet, men någonting måste jag ju göra. Jag har ju väldigt många hästar att ta hand om, säger Bo Westergård.