”Hade ingenting när jag började”

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjejerna tar mer och mer plats inom travet. Både bland de aktiva och vid sidan om.
I trav-tv är ”gubbar” som Stig H Johansson och Ralf Vadsmo borta.
I stället har de yngre tjejerna Sofia Aronsson, Sandra Svensson och Jennifer Tillman blivit populära tv-experter.
Sportbladet har snackat med tjejtrion om deras succé.

1 av 3 | Foto: Kanal 75
Jennifer Tillman

Trav-Sverige har under de senaste åren fått tre nya kvinnliga tv-profiler då kusken Jennifer Tillman, travtränaren Sofia Aronsson och amatörkusken Sandra Svensson fått chansen i största travsändningarna.

Det nyaste tillskottet är Axevalla-tränaren Sofia Aronsson, 32, som fick möjligheten att synas direkt i hetluften i direktsändningen från världens största travlopp Prix d’Amérique i fjol.

När hon fick frågan om att jobba med sändningen fattade hon först inte vad hon tackat ja till.

– Vår chef ringde till mig och frågade om jag kunde vara med i Prix d’Amérique-sändningen, men jag fattade inte då att jag skulle stå i flera timmar live med Jessica Almenäs. Jag trodde kanske att jag skulle vara med en kort stund under sändningen i och med att jag är tränare i Frankrike. När jag fick ett långt körschema för sändningen i mejlboxen förstod jag, säger hon.

Och det allra första uppdraget som tv-expert gick alltifrån prickfritt då tekniken krånglade.

– Jessica skötte det väldigt bra trots att vi ibland varken hörde eller såg något. Det var småkaos, väldigt kallt och det regnade. Jag var nervös och hade respekt för Jessica, henne hade jag aldrig träffat tidigare. Jag hade aldrig varit med tidigare och hade inga rutiner. Det gick bra men jag var på helspänn eftersom det var första gången. Men jag kommer ihåg att jag var väldigt glad efteråt att jag hade överlevt.

– Efter första sändningen kände jag; hur fasen klarar de av det här? Men Jessica sa; klarar du av den här sändningen så klarar du av allt framöver.

”Mansdominerad sport”

Vad är det svåraste?

– Det svåraste är att hitta tiden till att vara med. Jag arbetar med trav-tv två gånger i månaden. Sedan måste jag hitta tiden att läsa på loppen ordentligt innan sändningen.

Sofia driver träningsverksamhet både i Sverige och Frankrike med stor framgång. Just nu har hon hästar som det franska superstoet Anna Mix, montéstjärnan Tsar de Houelle och V75-hästen Star Advisor Juli på sin träningslista. Men vägen dit har inte varit enkel.

– Trav är en mansdominerad sport. Det har inte varit lätt och jag har inte travet inom familjen. Jag hade ingenting när jag började. Jag har gått från att ha varit hästskötare och jobbat hela vägen. Oavsett om man gör det som tjej eller kille är det svårt. Det har kanske inte varit någon fördel att vara tjej, men nu när jag är där jag är så tycker jag inte att det är några problem.

Köpte häst utan pappas vetskap

– När man vill bli bättre och få in hästar i träning då är man liten och blond. Då känns det som om storhästägarna hellre lämnar sina hästar till någon äldre gubbe som har 30-års längre erfarenhet. Det klandrar jag dem inte för. Men jag har bevisat att jag är duktig.

Hur kom du in på hästarna och travet?

– Jag red på ridskola när jag var liten och ville ha en egen häst, men det fick jag inte. Jag började åka till en proffstränare på helgerna och hjälpte någon granne som hade ponnytravare.

Hennes allra första häst köpte hon för 1 000 kronor – utan att hennes pappa visste någonting.

– Ända sedan jag var liten och började springa i travstall har jag velat bli travtränare. Men frågan har varit hur jag ska lyckas och vad jag ska göra för att komma dit.

Amatörkusken Sandra Svensson, 28, var filtigt anlitad som kusk på Sveriges travbanor för några år sedan och hade stora framgångar. Men för mindre än ett år sedan blev hon mamma till en liten dotter och bestämde sig för att dra ner på körningen – i stället är hon anlitad i tv och syns i alltifrån V86 Direkt till Elitloppssändningen i TV4.

– Jag vill inte hålla på med något halvdant så därför kör jag inte lika mycket. Jag är så – om jag ska göra något så vill jag göra det ordentligt. Annars får det vara. Att åka och köra lopp två gånger i veckan, då kommer jag inte in i det. Därför har jag tackat nej till att köra andras hästar och bara tävlat med mina egna i fyra-fem lopp. Men när vår dotter har blivit större och jag satsar igen – då vill jag ge allt.

– Med tanke på att vi kommer pendla ett år till, eftersom min sambo Tony (Mårtensson) spelar hockey utomlands, så är det tidigast april nästa år. Så länge han är borta måste jag vara minst halva tiden där.

Sandra Svensson började synas i trav-tv redan för fyra-fem år sedan – då handlade det till en början om webbprogram.

– Jag var skitnervös. Jag hade aldrig stått framför kameran. Att göra en segerintervju är enkelt, då har man ju bara fokus på den uppgiften. Men att stå framför en kamera och agera, det var något helt annat.

”ATG Live bästa vännen...”

Hur mycket förbereder du dig i dag inför en sändning?

– Oj, det är mycket. Framförallt om jag ska göra V75 som är flera timmars sändning. Då måste man vara ordentligt påläst. Det är flera timmars jobb varje vecka. Har man jobbat flera veckor i rad har man oftast koll, men har man varit ifrån några veckor så har man

ytterligare några timmar att läsa in sig på hästarna. Eller om det är trav i Boden, där jag inte följer vardagstravet, då krävs det fler timmar. ATG Live är bästa vännen, det ger mest.

Hur är det att jobba med trav-tv?

– Det är jätteroligt. Dels får man följa sporten och travet. Jag tycker att jag får se mycket, jag lär mig mycket. Sitter man i en sulky så har man läst på loppet på ett annat sätt. Står man framför kameran är det ett annat tänk. Det är lärorikt.

Var ser du dig själv om tio år?

– På något sätt håller jag på med hästar. Men om det är så att jag satsar 100 procent och jobbar med det eller har det som hobby, det vågar jag inte svara på. Men någon bit av travet kommer jag vara delaktig i.

Har du någon dröm?

– Just nu känner jag mig så jäkla nöjd med livet. Jag är så glad för de åren jag tävlade med travet och fick uppleva så mycket. Jag är där jag vill vara nu. Men sedan önskar man sig alltid mer. Men jag kan inte göra allt på en gång.

En av de som synts i trav-tv i omkring sju år är elitlärlingen Jennifer Tillman som kombinerar löpkörning med att jobba som expert i trav-tv. Ena stunden kan hon vinna lopp på travbanan – för att nästa stund stå och kommentera och analysera tävlingarna.

– Ibland kan mina två jobb krocka, men jag har en bra dialog med dem på tv och jag vet vad som är okej och inte okej. Jag tycker att det har fungerat bra hittills. Det krävs lite planering ibland. Bara man planerar bra så blir det inte stressigt eller några problem. Köra lopp är jag så van vid så det kan jag göra i sömnen, säger hon.

Enkelt val för Tillman

För Tillman har det varit hästar och trav sedan barnsben och hon förstod tidigt att det var det här hon ville jobba med. Jennifer

började med ponnylicens som nioåring – nu har hon kört i Sveriges största travlopp Elitloppet två år i rad.

När förstod du att det var trav du ville hålla på med?

– När alla kompisar började prata om att de skulle plugga vidare. Det fanns inget annat som jag var intresserad av, inte på det sättet. Det var inget som kunde mäta sig med trav och hästar. Då blev det att jag tänkte; jag jobbar lite med hästar innan jag fortsätter att plugga vidare. Men så blev jag fast på heltid och det finns inget annat som jag med glädje kan lägga så mycket tid och energi på som jag gör med travet.

– Jag tycker fortfarande att det är lika kul med trav. Det blir som en drog. Jag blev förgiftad redan som barn, man blev beroende redan där och då var det svårt att komma ur.

Vad är det som gör att det går så bra för dig?

– Jag får chansen att köra väldigt bra hästar. Det blir finare och finare hästar och de som väljer att satsa på mig är jätteduktiga. De ger mig förtroendet och är duktiga på att plocka fram duktiga hästar. Jag utvecklas hela tiden, när man får köra finare hästar är det lättare. Den taktiska biten utvecklas.

Var ser du dig själv om tio år?

– Jag vet med garanti att jag håller på med trav. Det kanske ser ungefär likadant ut som i dag. Det skulle vara väldigt bra att fortsätta kombinera tv med att köra lopp.

Madeleine Brohlin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN