”Adrenalin-påslag i hela min kropp…”

Talangen får köra miljonloppet åt stortränaren: ”Något man drömt om”

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Rikard N Skoglund är uppsatt på Timo Nurmos Global Wise Guy i Kriteriet på söndag.

avErik Pettersson

TRAV

Bergsåkersproffset Rikard N Skoglund kör miljonloppet Kriteriet på Solvalla för första gången på söndag.

Det kom som en rejäl överraskning från stortränaren Timo Nurmos om helt sonika satt upp Rikard på sin häst – utan förvarning.

– Det är ju jäkligt stort för mig så klart, säger han om den gyllene chansen.

I fjol körde han in 3,5 miljoner kronor.

I år har 29-årige Rikard redan kört in drygt 7,4 miljoner kronor.

– Jag tog ett beslut för något år sedan att jag skulle satsa allt jag kunde på att bli catchdriver, och bara ha några egna hästar själv i träning. I år har det verkligen lyft, jag har vunnit flera lopp på V75, kört åt större tränare, fått mer förtroende, och det känns verkligen som att man är på rätt väg, sa Rikard N Skoglund nyligen i en intervju med Trav365.

”Trevlig överraskning”

Det fortsätter hända positiva grejer kring Skoglund. På söndag ska han till exempel få köra storloppet Kriteriet för första gången då han är uppsatt bakom Timo Nurmos Global Wise Guy.

Miljonloppet som avgörs på Solvalla årligen är det största för de treåriga hästarna och har ett förstapris på två miljoner kronor.

Eftersom hästen är med i den så kallade Premiechansningen väntar dubbla prispengar för hästen i loppet. En seger skulle därmed bli värd fyra miljoner kronor.

– Det var en väldigt trevlig överraskning, säger Rikard N Skoglund.

”Har inte pratat något”

Timo Nurmos hörde inte av sig innan utan satte bara upp honom som kusk.

– Vi har inte pratat något. Jag har inte ringt honom än, men jag ska göra det och tacka. Det är ju jäkligt stort för mig. Jag är evigt tacksam för att jag får chansen att köra ett sånt stort lopp, för en så bra tränare. Det kan inte bli större. Dessutom är det en bra häst som fick ett bra startspår. Det kan inte bli så mycket bättre, jäkligt skoj.

Bergsåkerproffset får värma upp under lördagen där han kör flertalet hästar under V75-finalerna på Solvalla. Även där en åt Nurmos, Mellby Demon.

– Jäkligt skoj!

”Kan ge ringar på vattnet”

Hur reagerade du när du insåg att du skulle köra Kriteriet?

– Det blev ett adrenalin-påslag i hela kroppen. Det är något man drömt om. Otroligt kul.

Skoglund som satsar stenhårt på att bli en av landets bästa hyrkuskar ser det här som en enorm chans att synas i finrummet.

– Det kan ge ringar på vattnet även för framtiden. Målsättningen är att utvecklas. Jag vill köra mer söderut, det är tuffare här uppe på vintrarna, om man ska livnära sig på det här. Man måste förtjäna sin plats där och förhoppningsvis kommer man dit, men det här är en jättehjälp på vägen. Samtidigt har jag båda fötterna på jorden, det är en tuff bransch. Ena dagen går det bra, andra dagen går det sämre. Men jag är jättenöjd med det här året. Jag har fått fler och fler kunder och är väldigt nöjd och tacksam för alla chanser jag har fått under hela året.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla