Sömnpiller i Sundsvall

TRAV

Trodde på låg utdelning på V75.
Trodde att Sundsvall Open Trot skulle

bli ett kanonrace.
Hade fel i båda fallen. Trav är trav.

Startlistan sade att Sundsvall Open Trot

(V75-6) skulle bli ett topplopp, men i verk- ligheten blev loppet ett sömnpiller. Favori- ten, Sebastian K., tog enkelt hand om led- ningen och fick bestämma tempot precis som Åke Svanstedt önskade. Visserligen blev det en del positionsändringar men ing- et som störde Sebastian K., som hade gott krafter kvar när spurten drogs upp och vann enkelt. Sebastian K. var en topphäst hos sin förre tränare, Lutfi Kolgjini, men visade då att han är vek mentalt när han travar i spets. Gårdagens lopp gav inget kvitto på om han bättrat sig på den punkten. Min känsla är dock att han är mest effektiv när han får at- tackera bakifrån. Sebastian K. har nu gjort två starter hos Åke Svanstedt, som redan jämför honom med sina gamla stjärnor, Zoogin, Gidde Palema och Torvald Palema. Onekligen starka ord från Svanstedt som brukar vara sansad i sina omdömen. Jag tror honom. I övrigt från SOP; Viola Silas spur- tade starkt, Amaru Boko följde med bra bakom vinnaren, Friction fick alldeles för tungt lopp, Sanity har inte toppform och Caballion hade krafter kvar men tappade travet som vanligt.

●●●

Gårdagens två stora favoriter floppade rejält och gjorde att V75-utdelningen blev 4.1 mil- joner kronor. Det började med att Mr Pico- lit (V75-1), som återkom efter sex veckors vila och halsoperation, från spets inte kun- de freda sig mot Saston, som travade utvän- digt. Tycker att Mr Picolit är ursäktad ef- tersom han blev stressad när starten förse- nades och avsaknaden av lopp gjorde nog också sitt till. För den andre megafavoriten, Hallsta Lotus, finns inga synliga ursäkter. Han fick ett normalt lopp men var chans- lös när han utmanades på upploppet. Som jag ser det så finns tre möjliga anledningar till fiaskot; 1) Att Hallsta Lotus var sjuk. 2) Att han inte är i form. 3) Att han är ”mätt” och inte kämpar fullt ut. Jag tror på num- mer två och tre. Det känns som att Hallsta Lotus är i stort behov av vila.

●●●

Gårdagens spurt svarade Victoria Fame(V75-5) för. Lärlingen, Oskar J Anders- son, körde fast sig flera gånger i loppet, och var nästan sist 400 meter från och hade då 50 meter fram till tättrion. Men när Victo- ria Fame väl fick chansen så flög hon fram. I god tid före mål kunde Oskar J kosta på sig segergest. Denne Andersson är ett fram- tidsnamn av stort

●●●

När Hallsta Lotus missade i SM (V75-4) så blev det i stället skrällen, Höstbo Fredrik, som tog hem guldmedaljen. För andra veck- an i rad vann han på V75. Två starter som gett 450 000 kronor. Snyggt.

●●●

Björn Goop dominerade V75-2 totalt med Ro- bert Berghs, Le Mat. Gopp tog ett tidigt in- itiativ och avancerade till dödens och vann överlägset. Visserligen var loppet klent men Le Mat var bra. Goop var nära en dub- bel med Berghhästar men blev utnosade med Rite Key (V75-7). I stället vann Halle- lujamoment F. för Per Lennartsson.

Johan Edlund