Blir en grym klasskillnad i finalloppet

TRAV

Klassblandningen blir enorm i årets Olympiatrav.

Det kan vi konstatera efter den andra delfinalen på Romme.

Inget ont om Monster Drive och Persos Seaman – men de känns iskalla i ett av Sveriges största lopp.

Som minst spelade i hela loppet slog Conrad Lugauer och Bagley till i V75-3, Olympiatravets andra delfinal, och insatsen var riktigt bra. Hästen serverades i och för sig ett perfekt lopp, men när han fick order om att attackera gjorde han det på ett otroligt imponerande sätt och vann överlägset och direkt efter mål fick hästen en välförtjänt klapp av sin kusk.

Lugauer har vunnit Olympiatravet förut och han tror att han kan göra det igen.

Så långt vill inte jag sträcka mig men han skämmer definitivt inte ut sig med Bagley för han är våldsamt speedig och honom kommer vi få höra mer av under säsongen – var så säkra.

Stor skillnad på botten och toppen

Finalen på Åby om tre veckor blir bra, men det kommer skilja mycket mellan toppen och botten. Sebastian K., Save The Quick och Commander Crowe är superstjärnor – några av världens bästa travare men hästar som Persos Seaman och Monster Drive är minst 40 meter sämre.

Monster Drive var delad tvåa i försöket på Romme tillsammans med Francais du Gull som fantomspurtade och jag hade 1.10,5 sista varvet på honom. Dock blir Francais du Gull petad från finalen. Anledningen? Han hade mindre startpoäng (!) än Monster Drive – och missar därmed storloppet.

Konstiga regler enligt mig, varför kunde inte båda fått en finalbiljett? Det är ju ändå ”bara” tio startande i finalen, och det finns plats för fler hästar.

 Jag förstår om Åby vill att loppet ska köras med tio hästar, den tanken är helt rätt men i ett sådant här extremfall får man tänka utanför ramarna. Ingenting säger att  Monster Drive är mer värd platsen än Francais du Gull. Det känns som ett straff.

Hellström gladaste vinnaren

Dagens gladaste vinnare på Rommetravet var utan tvivel Linn Hellström, 20 år.

Hennes pappa köpte utdömde Poisson tillsammans med en god vän för ett och ett halvt år sedan. Då tränade Stefan Hultman hästen – men efter flera motgångar tröttnade han på den oduglige travaren och Hellström slog till på en internetauktion.

Linn Hellström blev tvungen att sälja andra hästar bara för att ha råd att ha Poisson och till en början kunde hästen knappt trava men efter mycket träning och tålmodighet kom han till start, vilket bara det var som en vinst för Linn Hellström.

I går vann hästen på V75 i sin livs 16:e start och efter mål rann tårarna från 20-åringens kinder. En fantastisk historia – och när man ser den glädje, stolthet och kärlek som finns mellan Poisson och Linn Hellström så förstår man varför travsport är det bästa och vackraste som finns.

●●●

Till sist: En ensam vinnare plockade hem över 23 miljoner kronor på V75. Omgången var supersvår och vinnaren förtjänar varenda krona. Ta väl hand om degen! Grattis!