Sportbladets V75-tips

TRAV

Den här veckan drar ”VM i V75” igång. Under VM-veckorna blir ”Lilla systemet” istället ”VM-systemet”. Att pricka in sju rätt på 192 rader är inte det lättaste.

Det finns många sätt att bygga upp 192 rader på. Den här veckan valde jag bara en spik då det går att låsa flera avdelningar på två.

Mitt singelstreck Nettles (V75-4) kommer från Stefan Hultmans stall och han har laddat rejält. Förutom Nettles startar han Maharajah (V75-3) och Velten Ovambo (V75-5). Alla med bra chans.

Snacka om att vara nyckeltränare. Givetvis vill giganten Åke Svanstedt också ha ett ord med.

Select Yankee (V75-1), Covington Ås (V75-2), Torvald Palema (V75-3), Global Miracle (V75-4) och Beretta Avanti (V75-6) är inte på något sätt en svag uppställning. Har dessutom några till...

För att lyckas i VM? Inte fega, ha flyt och blanda favoriter med roliga drag som rensar.

V75-1

Loppet

Halva fältet kan vinna V75-inledningen, men det låter värre än vad det är och blir inte så dyrt eftersom det bara är åtta hästar som ställer upp.

Tipsettan

Även om det finns snabba hästar invändigt ska Sanity ha bra spetschans och det var det som gjorde avgörandet i striden om tipset. Sanity­ gör i stort sett alltid bra insatser och från ledningen är det inte många som orkar rå på honom. Malin Löfgrens guldklimp har goda möjligheter att leda det här loppet från start till mål.

Motbuden

Kanske sätter jag upp Monster Drive lite för högt i ranken men jag tror att det blir körning och det är definitivt något som gynnar honom. Hans form och kunnande går det inte heller att racka ner på. Nä, blir det som jag tror god fart på den här tillställningen så kommer Pelle Lennartsson och hans häst flygande över upploppet. De som kan ställa till det för, eller hjälpa­ till, mina tankar är Select­ Yankee och Oracle. De är båda­ kvicka ut och det är inte alls säkert att deras kuskar är inne på att släppa Sanity så enkelt till ledningen. Örjan vann ett extremlopp, 1 140 meter, med Oracle senast. Form och snabbhet finns det onekligen men nu är det ett varv längre. Inget som skrämmer hästen direkt. Select Yankee borde vara på väg uppåt i form och från innerspåret är han hur som helst garanterad en bra resa. Går inte alls att räkna bort.

Skrällbudet

Det ser ut som om Robert Bergh har spanat in det här loppet ett tag för han har vässat formen på You Bet Hornline uppe i norr och reser nu hela vägen ner till Malmö med ett gäng hästar. Enkel resa Sundsvall-Malmö är ungefär 99 mil.

Spetsbudet

Select Yankee, Oracle och Sanity är alla snabba. Snabbast är Sanity men han har också spår längst ut. Det spelar mindre roll enligt mig.

! Statistik­vinnaren

You Bet Hornline har en segerprocent på 54 (15 vinster på 28 starter) och det slår Sanitys 50 procent (fullträff i 17 av 34 försök).

V75-2

Loppet

Efter uppvisningen i lördags är det kanske konstigt att ge segertipset till någon annan, men det finns hur som helst ett bra tvåhästarslås här.

Tipsettan

Anledningen till att Covington Ås får tipsettan är inte bara att han är bra. Han är ruskigt startsnabb och är spetsfavorit. Med ett lopp i kroppen efter sjukdom ska formen vara på g. Åke tar inte ut hästarna på V75 utan att han tror på dem och har förberett dem väl. Som sagt, ledningen. Därifrån är han onekligen hästen att slå.

Motbuden

Den första tanken, och inledningen under ”Loppet” ovan, riktar sig till Maxwell Mayday. När sista varvet påbörjades i lördags låg hästen längst bak utvändigt i fältet. Hans form och styrka visade sig när han rundade hela fältet och tog hem segern. Utan trafikstrul är han givetvis en självklar segeraspirant på nytt. Startar i samma klass igen. Möter i och för sig Covington Ås men smulade sönder Jasper Lane och Up date Hoss i lördags. Tillsammans med Covington Ås täcker Maxwell Mayday in många tänkbara och troliga löpningsscenarion.

Skrällbudet

Körning i täten gynnar formstarka Mr Shimmer som inte fick ett utgångsläge som gör att det ser jättebra ut på förhand men om det blir bra fart gynnar det honom och han kan få en chans att komma in i matchen. Eller så kommer kanske luckan för Wiss Pen från tredje invändigt?

Spetsbudet

Även om Maxwell Mayday kan öppna finns det fler som är snabbare, som stallkompisen Finish Flyer och Covington Ås. FF är nöjd med en rygg och Åke kommer inte att ge sig.

! Statistik­vinnaren

Covington Ås vinner oftare än han förlorar. Än så länge har han bara gjort 17 starter men har ändå varit först över mållinjen i elva av dem.

V75-3

Loppet

C.L.Müllers Memorial liknar SM för två veckor sedan väldigt mycket. Som samma distans och samma huvudrollsinnehavare. För mig blir det ombytta roller i tipsen efter SM-insatserna.

Tipsettan

Att jag går emot kejsare Maharajah i tipsen gör givetvis att många höjer på ögonbrynen men då ska vi genast börja rabbla fakta för att ni ska slippa våndas. Anledningarna till att Yarrah Boko blir tipsetta den här gången: 1) massivt formövertag, 2) ännu bättre lottning än senast, 3) svårslagen från ledningen. Ja, till och med för världsstjärnan Maharajah. Formövertaget då? Jo, Yarrah håller kalasform. Det kan ingen tvivla på efter uppvisningen i SM. Maharajahs form är mer svårbedömd. Loppet senast blev inget riktigt test och Maharajah ska inte vara i toppform än på ett tag.

Motbuden

Givetvis är Maharajah så bra att han kan vinna även om formen knappast är på topp. Hans kapacitet är enastående. Det ser dock ut att bli dödens på Yarrah Boko och det är ingen lätt nöt att knäcka. Örjan kör knappast ihjäl hästen för att vinna just det här loppet. Men kejsaren är som sagt så bra att man aldrig kan räkna bort honom heller.

Skrällbudet

Att säga att Torvald Palema är ett skrällbud... Ja, för något år sedan hade det varit en omöjlighet. Nu är han på sluttampen av karriären. Bara­ ett fåtal lopp kvar. Hans comeback i SM senast­ efter frånvaro var dock glädjande. Hästen gick ett bra upplopp som gav ett fint tredjepris. Samma motstånd nu men ett uselt startspår.

Spetsbudet

Yarrah Boko sitter tidigt i täten och anför.

! Statistik­vinnaren

Maharajah med en stark segerprocent på 62.

V75-4

Loppet

Jag har valt att gå all-in här och singelstrecka en häst som är ute efter kvick revansch.

Tipsettan

Nettles var favorit senast också när han var ute på V75 i Gävle. Då fastnade han och fick aldrig chansen. Gick i mål med mycket krafter­ oförbrukade. Mycket talar för en snabb revansch.

Bra spår (lär inte­ fastna i alla fall), samma fina form, stort kunnande­ och den absolut­ värsta­ konkurrenten på bakspår. Det är mumsiga seger-

ingredienser det.

Motbuden

Lika klar som Nettles är som förstahäst är Global Miracle som andra. Bakspår kanske inte är något fördel men formen finns och kapaciteten är det inte heller något fel på. För att Svanstedt ska kunna vara först i mål krävs det att någon sätter fart på tillställningen. Kanske kan stallkompisen Glenn Palema ställa till det för singelstrecket Nettles. Han är startsnabb och trivs i ledningen. Över den korta distansen kommer han att testas i spets.

Skrällbudet

J.L.’s Buv är snabb, släpper och får ett fint lopp i rygg på ledaren. Kommer luckan i tid så...

Spetsbudet

Kan och vill Glenn Palema svara Nettles?

! Statistik­vinnaren

Mr Pellegrino har samma segerprocent (38)som 4 och 8 men på fler gjorda starter.

V75-5

Loppet

Ett tänkbart singelalternativ garderas glatt då det finns flera trevliga motbud.

Tipsettan

I sin senaste start vann Velten Ovambo ett klass I-lopp i Gävle. Visst skiner solen på honom­ även den här gången då han fått perfekta förutsättningar. Då tänker jag inte bara på ett bra framspår utan att

de tre värsta konkurrenterna  fått betydligt taskigare utgångslägen. Risken, eller chansen beroende på hur man ser det, är att hästen får överta ledningen och då är det långt ifrån säkert att det går att rubba honom.

Motbuden

Så här års börjar det alltid lukta ”Lähdekorpi”­ och visst börjar stallformen bli riktigt, riktigt vass. Ritano Freight är en av dem som visar­ att han kommer vara med och slåss mycket på V75. Visst, spåret suger men formen pekar spikrakt uppåt. Nåde Velten Ovambo om han snubblar till eller tvekar. Bravo Nalan är också riktigt vass men fick det sämsta­ läget. Behöver givetvis ha tur. Nu blir det ett upplägg bakifrån för kapable Joker Stursk.

Skrällbudet

Spetsfavoriten Zeb de Castella vid maxklaff.

Spetsbudet

Ganska troligt att Zeb de Castella kastar sig till spets. Sedan är frågan vad Svanstedt gör?

! Statistik­vinnaren

Velten Ovambo med sex vinster på 13 försök.

V75-6

Loppet

Även här kommer många att använda sig av endast ett streck, men det finns vissa moment som gör att jag är beredd att gardera och hoppas på fin utdelning när favoriten bränner.

Tipsettan

Att Saston ska ha det första strecket råder det ingen tvekan om. Han har briljerat i de senaste starterna. Men... Distansen nu är i kortaste laget och han har sprungit på sig snabba pengar, hela­ 460 000 kronor in på de fem senaste starterna. Dessa två saker sammanlagt gör att jag vill testa­ en gardering här. Kan bli nerspeedad?

Motbuden

Att finfina Beretta Avanti vet var mållinjen är placerad vet vi. Nu har hästen fått ett lopp i kroppen efter sjukdom och vann då enkelt från ledningen. Lär ta hand om kommandot här också. Taktikval? Segerduglig oavsett även om det givetvis är otroligt tufft att ha Saston utanpå sig. Om det skulle bli så. M.T.Big Business är kunnig om han får till det fullt ut och har ett bra läge för fin resa. Bruce Tooma kan bli bortglömd. Det finns hög kapacitet även på den kanten.

Skrällbudet

New Line hoppade bort en V75-vinst senast. Hästen har form och kan smyga med.

Spetsbudet

Tror stenhårt på Beretta Avanti första biten.

! Statistik­vinnaren

Beretta Avanti vinner nästan varannan start.

V75-7

Loppet

Onekligen omgångens svåraste lopp att lösa. Synd att Saston inte startade här. Då hade han varit totalt stenklar. Nu blir det många streck...

Tipsettan

Nevada F.H. radar upp ettor. Visserligen hemma­ i Danmark där det knappast är lika tufft som här, men formen är det inget fel på.

Motbuden

Duglige Twigs Tarzan gör det bra hela tiden. Också i form. Zeuxis Hornline ser ut att ha en bra uppgift och om Solan får smyga med blir hon giftig över upploppet. Se upp!

Skrällbudet

En felfri Fisher King kan skrälla till.

Spetsbudet

Jake Face till att börja med. Twigs Tarzan bör vara sugen på att avancera framåt direkt.

! Statistik­vinnaren

Nevada F.H. har vunnit tre av fem försök i Sverige, dessutom sju av 13 starter i år totalt sett.

Per Nicklasson