– Commander vinner allt i år

Foto: Commander Crowe och skötaren Karoliina Oinonen.
TRAV

Commander Crowe är publikfavoriten som försvann till Frankrike.

Nu är han redo för comeback - redo att erövra travvärlden.

– Jag har aldrig tränat en sådan här häst. Jag tror att han vinner allting i år, säger franske succétränaren Fabrice Souloy.

Det är dimma, grått och kallt när GPS:en guidar oss på småvägar på den franska landsbygden i Normandie. Vi är på väg till Haras de Ginai, Fabrice Souloys gård mitt i Frankrikes travcentrum för att träffa Commander Crowe, den svenske segermaskinen som inledde med 23 raka segrar och blev Årets Häst både 2007 och 2008.

I september i fjol flyttade publikfavoriten från Petri Puro i Halmstad till Frankrike för att ta nästa steg i karriären. Men efter en sagolik uppvisning i monté på Vincennes 3 november har det varit tyst.

Men det visar sig vara en medveten tystnad.

Eftersom Commander Crowe är valack är han utestängd från de flesta och största loppen under det franska vintermeetinget. Istället har han tränats med fokus mot de nordiska storloppen.

– Jag tror att han vinner allt i år. Han är så snabb, så stark och har väldigt bra skalle. Och ett hjärta som jag aldrig upplevt tidigare. Det är ingen normal häst, säger Fabrice Souloy och hans ögon glittrar när han pratar om stallets senaste stjärna.

Siktar mot världsrekordet

"Allt" betyder i tur och ordning: Finlandia-Ajo, Oslo Grand Prix och Elitloppet, eventuellt inleder man även med Olympiatravet. Därefter är planen att matcha Commander Crowe mot det absoluta världsrekordet i Nordamerika.

– Vi ska i alla fall göra ett försök. Han är aktuell för både Nat Ray Trot och Maple Leaf Trot. Han kan vara den bästa hästen någonsin, fortsätter fransmannen och strålar så att till och med gråvädret försvinner.

Fabrice Souloy har att jämföra med. Hans stall är rena stjärnparaden; superstoet Olga du Biwetz var trea i Prix d'Amerique och i boxarna bredvid Commander Crowe står mångmiljonärarna Rolling d'Heripre, Premier Steed och Private Love.

Långhårig och ängsliga ögon

Commander Crowe ser inte ut som en stjärna i boxen, han är för dagen långhårig och ögonen är ängsliga när vi är på besök.

– Han vill alltid ha sällskap. Rolling d'Heripre är hans bästa kompis. Är inte han eller någon annan häst i närheten måste jag vara där, säger Karoliina Oinonen, 21, som sköter Commander Crowe.

Karoliina Oinonen skötte tidigare även Ilaria Jet som vann ett av försöken till Elitloppet i fjol.

– Man kan inte ens tala om dom på samma dag, Commander är 20 meter före henne. Han är en sådan underbar häst. När jag ser honom på banan så det känns det i hela kroppen. Jag har aldrig sett en sådan häst förut, säger finskan.

Hur trivs Commander Crowe i Frankrike?

– Jag tror att det var ganska tungt för honom att resa hit, det var en lång resa och allt förändrades totalt. I början var han lite ängslig och han åt inte så bra. Men nu mår han bra och jag tror att han trivs. Han går ute mest hela dagarna och vi har gräs året runt.

Vad pratar du för språk med honom?

– Vi pratar mest finska eller franska, men även svenska, för han är en sådan gullegubbe, och så lite engelska. Allt möjligt, hästarna förstår allt. Jag kallar honom "Comme", "Gubben", "Pojken" eller "Ukko", säger Karoliina Oinonen och kramar om sin bästis.

Comeback 5 mars

Vi ber Fabrice Souloy jämföra Commander Crowe med sina tidigare stjärnor. Han tog till exempel en dubbelseger i Elitloppet 2008 med Exploit Caf och Oiseau de Feux.

– Det här är en mycket, mycket bra häst. Jag har aldrig tränat en sådan här häst. Det här är det bästa.

Comebacken för Commander Crowe är planerad till 5 mars då han startar i Prix de I'Union Europenne på Vincennes. Men då handlar det om preparé, att han ska få ett lopp i kroppen. Därefter blir det Olympiatravet på Åby 16 april eller Grand Prix du Sud Ouest i Toulouse 10 april.

– Han är inte redo att vinna i comebacken, han har varit borta fem månader utan tävling. Och det är inte nu han ska vara som bäst. Jag vill ha honom 100 procent i april och maj, klargör Fabrice Souloy.

Bazire kör i Elitloppet

Vem kommer vi att få se i sulkyn bakom Commander Crowe i till exempel Elitloppet?

– Jean-Michel Bazire kommer att köra. Jag tror att han är tillbaka i mitten av april. Vi har vunnit många stora lopp tillsammans. Commander Crowe är en lat häst som behöver väckas och därför passar Bazire extra bra.

Vad är det som gör Commander Crowe så bra?

– När du tränar honom känner du inte hur snabbt det går, han har ett stort steg och du tror du kör 1.30 men det går 1.20. Han har sådan kapacitet och har så lätt att trava. Men för mig är det viktigaste att han har ett sådant fantastiskt hjärta. Han ligger alltid väldigt lågt i puls.

Hur tränar du honom?

– En häst som Commander Crowe behöver inte mycket träning. Han går fem intervaller två gånger i veckan sedan handlar det mest om att gå i hagen och ha det bra. Det viktiga är hans kapacitet.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75