– Iceland hade haft toppchans att vinna

Iceland och Stefan Melander.
TRAV

Årets Prix d'Amerique blev en superduell där Ready Cash gick vinnande ur striden.

Nu menar Stefan ”Tarzan” Melander att han hade haft vinstchans med Iceland.

– Det hade varit en toppchans, han hade fått ett perfekt lopp, säger Melander.

Många experter menar att Prix d'Amerique 2011 blev ett av de bästa travloppen som någonsin körts. Loppet blev en batalj mellan svenske Maharajah och franske Ready Cash. Den franske speedkulan var bäst för dagen och gick vinnande ur den glödheta striden. Över upploppet stred hästarna, men Ready Cash höll undan med en längd före en tapper Maharajah.

”De var fantastiska”

Stefan Melander, tränare till Elitloppsvinnaren Iceland, nobbade Prix d'Amerique i sist stund och det är inget beslut han ångrar. Iceland agerade inte som i bäst i de förberedande loppen och Melander valde att avstå världens tuffaste travlopp. Melander menar dock att hästen hade haft toppchans om han hade startat.

– Det var två ruggigt bra prestationer och båda hästarna var fruktansvärt bra. De var fantastiska och jag trodde inte att Ready Cash skulle hålla ihop travet så bra som han gjorde. Franck Nivard gjorde en bra kuskinsats, han körde lugnt och fint.

– De två första i mål var outstandning men hälften av fältet var inte bra, de hade ingen form. Iceland hade med garanti tagit ledningen och fått ett bra lopp. Det var hästar över hela banan till slut. När de två första gick i mål stod jag i slutsvängen och fotograferade andra hästar, det var ett ojämnt fält men det visste jag redan på förhand. Men jag kan inte åka med en häst som inte var på topp. Men hade Iceland varit på topp hade han blåst förbi dem till slut. Han hade haft toppchans att vara med på målfotot, hälften av hästarna var inte speciellt bra, säger Melander.

Första målet: Olympiatravet

Iceland är nu hemma i stallet i Enköping och laddar inför den svenska storloppssäsongen som drar igång om några månader. Melanders stora mål i år är att försvara förra årets Elitloppsseger – men han har ett delmål innan.

– Jag får se lite grann hur det blir men det som ligger i ordning är att han förhoppningsvis kan tävla i Olympiatravet. Jag vet inte riktigt när försöksloppen körs men det kan vara ett mål. Först får han träna på i några månader, det är ingen panik.

Men du vill väl se honom i Elitloppet i år igen?

– Det är självklart. Det gäller att försöka få honom på topp inför det. Det kan bli ett drömlopp men jag tror inte att Ready Cash kommer, så då får väl jag och ”Handlarn” (Stefan Hultman) åka till Frankrike och blåsa till dem. Stefan hade Maharajah i en grym författning i Prix d'Amerique, jag är mycket imponerad av att han kunde sätta hästen i så bra form och jag tror att han kommer bli ännu bättre till Prix de France, jag tror att han kan slå Ready Cash då, säger Stefan Melander till Trav365.