Köpte hästen – två dagar innan segern

TRAV

Han blev travintresserad på frisörsalongen.

Nu har Morgan Svensson, 70, ägt 12 miljonhästar och i söndags vann han Kriteriet på Solvalla.

– Det är overkligt, jag har haft mycket tur, säger Svensson till Trav365.

Petri Puros treårige supertalang Pato vann under söndagen Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla och hyllades av hela trav-Sverige. Hästen gick in i loppet som den mest orutinerade med bara fyra starter innanför västen. Men det bekom inte treåringen.

Trots ett tufft slutvarv i tredjespår var Pato starkast och kunde sätta nosen först strax innan mållinjen och vinna 1,6 miljoner kronor. Efter loppet firade tränaren tillsammans med kusken Peter Ingves, skötaren Riccardo Bianchi och delägaren Morgan Svensson.

Köpte in sig – två dagar innan Kriteriet

Petri Puro har ensam ägt Pato i flera år men i fredags, två dagar innan miljonloppet på Solvalla, köpte storhästägaren Morgan Svensson in sig i snackhästen. Svensson vill inte avslöja någon summa – men enligt rykten var köpet i miljonklassen och två dagar efter köpet blev det snabb återbäring för Svensson som är smått chockad efter segern.

– Jag sitter precis och ser på reprisen av loppet, man kan inte se det nog med gånger. Det var överraskande men fruktansvärt roligt, säger han när Trav365 når honom på telefonen.

Det var alltså överraskande för dig att han vann?

– Nej, egentligen inte för jag vet att hästen är bra och jag hade fått bra rapporter från stallet. Han är bra men en orutinerad häst kan man aldrig vara riktigt säker på.

Hur kom det sig att Petri Puro valde att sälja en del i hästen till dig?

– Det var efter mycket tjat och övertalning. Jag tänkte att om han vinner Kriteriet blir han dubbelt så dyr. Jag har följt hästen sedan lång tid tillbaka och jag har haft många hästar hos Petri Puro. Jag fick ringa, ringa och ringa. Det är så med Petri, han jobbar hellre än svarar i telefon men till sist fick jag tag i honom och vi gjorde affären över telefon. Jag vill inte gå in på några summor, jag kan säga att det känns bra.

”Pato är lagkapten i mitt lag”

Morgan Svensson har varit travintresserad i många årtionden. Intresset väcktes då han pratade trav med sin frisör som var amatörtränare. Därefter köpte han sin första travhäst och resten är en saga. 70-åringen har under de 20 år ägt cirka 20 hästar och över hälften av dem har blivit miljonärer. Svensson har vunnit Derbyt två gånger, en gång i Sverige och en gång i Danmark. Just nu är Pato och Commander Crowe de stora stjärnorna i ”stallet” – men det finns flera namnkunniga hästar.

–Det är overkligt och jag har haft mycket tur. För dagen har jag ett väldigt fint lag. Pato, Commander Crowe, Staro Divine, Labero Broline och Go Green Pellini. De är bra alla fem och det är frågan om inte Pato är lagkapten i gänget. Jag har ett fölsto vid namn Rose Girl som lämnat fyra miljonärer. Det är basen i det hela från början.

”Slipper köpa en lottsedel”

De flesta hästägare letar nya talanger på landets hästauktioner – men inte Morgan Svensson.

– Jag har aldrig köpt på auktion, det är bättre köpa att häst när de visat vad de kan. Visserligen är de dubbelt så dyra, men man slipper köpa en lottsedel. Det viktigaste är att en häst har skalle, och det har Pato visat att han har. En häst som tål smärta på upploppet och ändå ger sista svettdroppen, en sådan häst behöver man.

Vad är det roliga med att äga häst?

– Det är nerven i loppet, spänningen och allt det här. Jag spelar väldigt lite själv, jag är ingen fanatisk spelare. Jag spelar naturligtvis på mina egna hästar, men nästan aldrig V75. Mina hästar ger tillräckligt med spänning, säger Morgan Svensson till Trav365.