Trav

Experten: Han räds ingenting

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

TRAV

Han har omgetts av skandalrubriker och är en av världens bästa kuskar.

På lördag gästar belgaren Christophe Martens V75 – och startar som storfavorit.

– Han är offensiv, tuff och kör på gränsen till det otillåtna, säger experten Anders Lindqvist.

Efter storbråk i Elitloppet 2009 och i Prix d'Amerique 2010 har den belgiske stjärnkusken Christophe Martens blivit lite av en skandalkusk i trav-Europa. Martens har ett rykte om sig att vara helt orädd och kör ofta väldigt tufft.

På lördag gör kusken ett mycket uppmärksammat besök på V75 då han ska köra Per Lennartssons femåring Alvena Pampas i V75-1. Martens har köpt hästen för ett miljonbelopp och kommer nu till Sverige för att provköra sitt nyförvärv.

Alvena Pampas imponerade stort i sin årsdebut för några veckor sedan och startar på lördag som trolig storfavorit. Per Lennartsson har kört hästen i samtliga 27 starter under karriären men experten Anders Lindqvist tror att Martens ska fixa uppgiften.

– Hästen är så jäkla bra så jag tror inte att det ska bli några problem. Alvena Pampas är en fantastisk gulddivisionshäst, ett av de nya stjärnskotten i Sverige så den lär Lennartsson fått mycket betalt för, säger Anders Lindqvist.

”Behöver inte köra oschysst”.

Martens och Alvena Pampas startar från spår två i V75-1 med 150 000 kronor till vinnaren. Och enligt experten finns förlust inte på kartan – trots kuskbytet.

– Han vinner loppet. Martens har en så pass bra häst så han behöver inte köra oschysst. Han kan ta ut svängarna lite mer och jag är säker på att han vinner. Han kommer köra snällare än vanligt.

Hur är Christophe Martens som kusk?

– Han är offensiv, tuff och kör på gränsen till det otillåtna. Men han har väl lugnat ner sig lite nu när han blivit en stor man inom sporten. Han är en av de större i Cagnes-sur-Mer och han har blivit lugnare, framgångarna har gjort honom stor.

Lindqvist fortsätter:

– Det är en stentuff kille, han är som en hockeyspelare som ofta är utvisad.

Är han bättre eller sämre än Per Lennartsson?

– Lennartsson känner hästen bättre och kan de svenska förhållandena, men i Frankrike är Martens bättre.

Vad tror du om Alvena Pampas framtid i Frankrike hos Martens?

– Han har jättemycket pengar att tjäna. Sen vet man inte hur han kommer duga på Vincennes. Nu Pagadi var världens bästa häst och även Quarcio du Chene var bra men när de kom till Vincennes räckte de inte till. Hoity Toity Face vinner på 1.11-tid i Sverige men får knappt pengar i Frankrike. Vincennes är ingen lätt bana, vissa hästar passar inte där, säger Anders Lindqvist till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!