Tränaren: Hästarna betyder allt för mig

Foto: STJÄRNOR 2003 vann From Above Elitloppet på Solvalla till skötaren Nicklas Petterssons stora glädje. Nu tränar Pettersson From Aboves son Highspeed Call som på onsdag jagar fjärde raka segern.
TRAV

Han var skötare och bästa kompis med From Above som vann Kriteriet, Derbyt och Elitloppet.

Nu tränar han stjärnhästens son som på onsdag kan ta fjärde raka segern.

– Det är lite känslor, From Above betydde allt för mig, säger travamatören Nicklas Pettersson.

I början av 2000-talet var From Above en av Europas bästa hästar då han vann den magiska trippeln Kriteriet, Derbyt och Elitloppet. From Above tjänade 8,3 miljoner kronor under sin karriär och vann 23 av 38 lopp. Men framgångarna hade kunnat bli större om inte hästen dragit på sig svåra skadebekymmer som tvingade honom till att sluta tävla och istället gå till avel.

Skötare till hästen under hans tävlingskarriär var Nicklas Pettersson som tog hem alla stora lopp med sin ögonsten. Nu är Pettersson amatörtränare på Solvalla med sex hästar i träning och en av hästarna Pettersson tränar är snackhästen och det treåriga löftet Highspeed Call som på tre starter tagit lika många segrar.

Pappa till hästen: From Above.

”Blir påmind hela tiden”

Amatörtränaren hittade Highspeed Call i en annons i Travronden som ettåring och slog till. Hästen kostade 50 000 kronor vilket får ses som ett fyndköp då hästen på tre starter tjänat 120 000 kronor.

– Jag har trott att det varit en bra häst hela tiden men att han skulle ta tre raka segrar var nog bara ett önsketänkande. Jag köpte honom enbart för att det var From Above som var pappa, det var anledningen. From Above betydde allt för mig och jag har tavlor hemma när han vann alla stora lopp så man blir påmind om det hela tiden. Jag tänker ofta på Elitloppet då han slog Scarlet Knight och Victory Tilly, det var grymt. Den här hästen kommer aldrig bli så bra som pappa men han är bra så här långt.

”Han är jäkligt snabb”

På onsdag startar Highspeed Call på Solvalla då han jagar fjärde raka segern. Hästen startar i V64-3 med 100 000 kronor och får hårt motstånd av bland annat David Sisu och Oasis Bi. Dessutom lottades hästen till spår åtta bakom startbilen så förutsättningarna är tuffa – men tränaren har långt ifrån gett upp.

– Jag tror han hävdar sig mot motståndet på onsdag. Han har ett taskigt läge men det ska nog gå bra ändå. Han har gått i ledningen vid sina segrar men nu får han gå bakifrån men jag tror det passar bra för han är jäkligt snabb. Det känns som att han är speedig som fan så jag tror inte det är någon nackdel att han får anfalla bakifrån den här gången.

Vad tror du om vinstchansen?

– Det är svårt att säga, men bland de tre-fyra främsta tror jag att han är om han går felfritt. Allt hänger på vad som händer i loppet. Han har provat bakom bilen en gång tidigare och öppnande då 1.20/200 meter och kändes stabil. Jag tror inte att de springer ifrån honom på onsdag. Min häst måste sänka sina tider men nu skruvar vi ur brodden och så får han andra skor bak. Det kan göra att han sänker tiderna, säger Pettersson som varnar för att träningsmöjligheterna på hans gård inte varit de bästa den senaste tiden.

– Det har varit lite tråkiga möjligheter att träna på, hårt och så. Han har känts bra ibland och sämre andra gånger. Jag körde honom igår (söndag) och då kändes han jävligt fin i alla fall.

Erik Adielsson kör hästen för första gången, vad tror du om det?

– Det är ingen kuskförsämring även om det hade varit tryggt med Örjan Kihlström som känner hästen. Jag tänker inte säga någonting till Erik utan han får känna själv hur det känns i tömmarna. Jag tror att han kan gå fort till slut och han ska absolut streckas på kupongen tycker jag.

Målet: De stora loppen

Nicklas Pettersson äger hästen tillsammans med den före detta friidrottsstjärnan Maria Akraka och Linus Gunnarsson. Och efter den fantastiska inledningen på karriären har tränaren stora planer för löftet.

– Han är anmäld till Breeders Crown och E3 så jag hoppas att han ska gå till någon final. Det här loppet på onsdag blir ett bevis på hur bra han är. Nu är det lite hårdare motstånd än tidigare.

Kommer du vara nervös på onsdag?

– Hypernervös, inte kontaktbar kan man säga. Jag märker redan idag att jag är lättirriterad och grinig. Man vill att det ska funka och gå bra då man lägger ner så mycket tid på det här. Man ställer krav på sig själv och sen när han har tagit tre raka segrar blir det ännu värre, man blir stressad av det. Man vill att det ska fortsätta så även fast man vet att det kommer en förlust när som helst. Man vill att han ska fortsätta vara en snackhäst.

Har ni fått något bud på hästen?

– Inget seriöst, något skambud. Men han är inte till salu. Det är så jäkla svårt att få fram en bra häst så när man väl får det vill man ju inte sälja, säger Nicklas Pettersson till Trav365.