Mejla

Carl Wangle

Wangle: ”Man bara njuter efter denna kväll”

TRAV

Olympiatravets final är över.

Ringostarr Treb vann 1,5 miljoner kronor och skrev in sig i historieböckerna.

Hela lördagen var en njutning på Åbytravet. Det är sådana här dagar man förstår varför man älskar travsporten så mycket.

Favoriterna höll återigen på V75-spelet, förutom i V75–5 där norske gästen Floris Baldwin skrällde rejält.

Annars fick vi se några riktigt läckra prestationer även utanför Olympiatravets final.

Ultra Bright glänste, Cocktail Fortuna vann åkandes på supertid och så stod Björn Goop för en mirakulös räddning när han sparkade isär de två vagnar som hakade i varandra mitt i loppet, V75–2.

Ja, vad ska man säga, sådana här V75-lördagar är det bara att njuta av. Det är sådana här V75-lördagar som man verkligen förstår varför man älskar travsporten så mycket.

Men, slutsnackat om det andra nu. Dags att hylla Ringostarr Treb. Vilken jäkla häst. Jag är mållös.

Här är Sportbladets plusbetyg från omgången

Betyg: 5 av 5 plus

Ringostarr Treb: För alla som stod nära travbanan under Olympiatravets final så måste det känts rejält i bröstet när Ringostarr Treb rent ut sagt bombade runt banan över 2140 meter. Det var en helt galen insats och det är sällan man får se en så överlägsen vinnare i ett storlopp. Men Jerry Riordans stjärna var överlägsen och snacka om att ha vuxit in i världseliten på allvar. Han var med i Prix d’Amerique utan chans, men trots 2,5 månaders frånvaro så visade hästen sitt hela register. Det var en fantastisk insats och jag bugar och bockar att jag fick beskåda denna uppvisning.

Betyg: 4 av 5 plus

Ultra Bright: Wow, snacka om att visa upp sig för den breda publiken på allvar. Fredrik Persson satte allt på ett kort och bombade till ledningen. Hästen fick sedan press av kanonen Double Exposure som pressade stenhårt hela upploppet ner. Duon lämnade övriga konkurrenter och tillslut var det Ultra Bright som bara var bäst. Hatten av, Fredrik Persson. Här har du en ny stjärna på allvar.

Betyg: 3 av 5 plus

Heartbreaker V.S: Wow, vilken utveckling Björn Goop har haft på den här hästen på slutet. Han har alltid lovat gott, men inte riktigt levt upp till de kvalitéer som hästen stundtals visat, men nu är det proppen ur. Att vinna överlägset trots en ny tuff resa i V75–1 över långa distansen var minst sagt imponerande.

Betyg: 2 av 5 plus

Cocktail Fortuna: Den bildsköne fuxen briljerade rejält och Robert Bergh flirtade minst sagt med Solvallas sportchef Anders Malmrot efter loppet gällande hästens kapacitet. Elitloppet är väl knappast aktuellt, tror jag, men Cocktail Fortuna är en fantastisk läcker häst och insatsen på V75 var grym. Han vann åkandes på 1.10,4. I Elitloppet krävs en sekund snabbare, minst, finns det i kroppen?

Betyg: 1 av 5 plus

Gina Schermer: Tyska gästen imponerade stort och det var inget snack om att bästa hästen vann loppet. Rick Ebbinge körde resolut till dödens och sedan knäckte skrällhästen allt motstånd. Vem kände till att den hästen var så bra?

Southwind Feji: Testades barfota runt om för första gången i karriären och hade drömförutsättningar och fick så även ett drömlopp i rygg på ledaren. Men, när upploppet nalkades och Ultra Bright stack undan i ledningen var det tvärstopp och segermaskinen kunde ingenting. Formen? Eller sjukdom? Något var fel i alla fall.

Day or Night In: Galopperade direkt och fick inte ens chansen som klar favorit. Räcker så, det är bara att ladda om.

Av: 

Carl Wangle

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Elitloppet

Björn Goop