”Ingen billig affär”

Foto: Åke Svanstedt provkör Lokets nya häst Snazzy Hot Rod i Kanada.
TRAV

I dagarna köptes topphästen Snazzy Hot Rod till Sverige och ska gå i träning till Åke Svanstedt.

En av delägarna är Leif ”Loket” Olsson som fortsätter att handla stjärnor.

– Vi förväntar oss en hel del av Snazzy Hot Rod. Han ska vara med i storloppen nästa år, säger ”Loket”.

Fyraårige Snazzy Hot Rod har vunnit tolv lopp och travat rekordet 1.10,0 vid seger. Han har hittills sprungit in 280 000 dollar och vunnit flera större lopp både i Kanada och i USA. Han slog bland annat världsrekordhållaren Misterizi den 14 juli. Den senare vann Nat Ray Trot på The Meadowlands i lördags.

Förra helgen var Åke Svanstedt över i Kanada och provkörde hästen.

Han var mycket nöjd med Snazzy Hot Rod – och rekommenderade köp.

– Han var väldigt fin och uppförde sig helt perfekt. Jag petade till honom och då joggade han 1.13 i 400 meter. Det är en stor häst som mäter 1.69 centimeter över manken. Men han är lätt i kroppen och har ett fint trav. Det finns anledning att ha stora förväntningar på en sådan häst, berättar Åke Svanstedt.

”Ingen billig affär”

En av de nya delägarna på Snazzy Hot Rod är Leif ”Loket” Olsson. För inte så länge sedan köpte han V75-vinnaren Hoof Beats. Ny har han alltså handlat ännu en stjärna.

– Jag vet inte så mycket om hästen själv och har aldrig sett honom tävla. Men Åke Svanstedt är idel lovord och jag litar på det, säger ”Loket”.

Hur mycket kostade hästen?

– Det vill jag inte säga utan det får andra göra i så fall. Men det var ingen billig affär och det krävs att han springer in en hel del om affären ska gå ihop.

Du satsar kanske mer än någonsin på travet just nu och äger sju hästar. Hur kommer det sig?

– Jag tycker att det är roligt att äga häst. Sedan har jag ett bolag och istället för att skatta bort pengarna köper jag lite hästar.

– Hoof Beats har gått bra sedan vi köpte honom men det var också en dyr häst. Meningen är att han ska till Frankrike i vinter och där tror jag att han kan tjäna bra pengar.

Olympiatravet första stora målet

Snazzy Hot Rod (som är lillebror med elitloppshästen Snazzy Millie) ska göra en start till i Kanada på lördag innan han kommer till Sverige på torsdag nästa vecka.

- Det blir ingen mer start i år utan han får ta det lugnt och acklimatisera sig. Sedan blir det vinterträning och sikte på nästa säsong. Det första stora målet nästa år är Olympiatravet, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson