Det kändes klart när jag såg startlistan

Framgångarna för 30-årige travkusken fortsätter

Rikard N Skoglund vann Grosser Preis von Deutschland i överlägsen stil
Rikard N Skoglund vann Grosser Preis von Deutschland i överlägsen stil

Det fortsätter att gå bra för travkusken Rikard N Skoglund, 30.

Under söndagen vann han storloppet Grosser Preis von Deutschland i Tyskland – med 75 000 euro i förstapris.

– Ska jag vara ärlig kändes det klart redan när jag såg startlistan, säger han.

I fjol körde Rikard N Skoglund in 12,3 miljoner kronor som travkusk, det i särklass bästa året han någonsin haft.

Nu, med 2,5 månad kvar av 2019, har Rikard N Skoglund kört in 19,8 miljoner kronor.

För en dryg månad sedan vann han storloppet Derbystoet på Jägersro med Mattias Djuses Racing Brodda och under söndagen reste han till Tyskland – och tog hem storloppet Grosser Preis von Deutschland med Jerry Riordans Zarenne Fas.

Snart väntar också en flytt från Sundsvall till Stockholm för den allt mer framgångsrike 30-åringen.

”Jag tror det är nyttigt”

Storloppet Grosser Preis von Deutschland gick av stapeln i Hamburg och det var första gången som Rikard N Skoglund körde i Tyskland.

– Det var jävligt kul och häftigt att få åka och köra travlopp i Tyskland. De enda man kände igen var tränare och kuskar som man tävlar mot hemma i Sverige, annars var det tyskar och italienare överallt och det var fränt att komma till en annan kultur där det är lite annorlunda, säger Rikard N Skoglund och fortsätter:
– Jag tror det är nyttigt att få köra travlopp i andra länder där man tvingas anpassa sig till hur de kör i just det aktuella landet, även om Tyskland är ganska likt Sverige. Men det var häftigt att få vinna ett klassiskt lopp i en klassiskt stad och att bara få komma dit och tävla var jättehäftigt, och att också få vinna två lopp var som en stor bonus. Det känns som man representerar Sverige där man kommer dit och tävlar.

Rikard N Skoglund inledde sitt segertåg i Tyskland med att vinna Deutschland Cup med Marcus Lindgrens Dats So Cool, ett lopp där förstapriset var 25 000 euro.

– Den var väldigt bra och vann jättelätt, Marcus var inne på att hästen är bättre bakifrån så jag körde bara från start för att få en bra position och sedan levererade hästen också när han fick ett lopp i ryggar och han vann med krafter kvar. Det var skönt att få vinna ett lopp innan det största loppet väntade, säger Rikard N Skoglund.

Rikard N Skoglund
Rikard N Skoglund

”Ska jag vara ärlig”

Ja, för efter segern och segerceremonin med Dats So Cool väntade storloppet Grosser Preis von Deutschland, Rikard N Skoglund böt häst till Jerry Riordans Zarenne Fas och det slutade med enkel seger.

– Det blev väldigt bra för vår del, jag hade en plan att försöka komma till ledningen men Wilhelm Paal ville inte släppa till mig. Jag förstod att Rick Ebbinge skulle bli släppt till ledningen så för vår del var det tur att Jorma Kontio laddade med Seismic Wave så vi fick en rygg att gå i, för jag ville inte gärna ha dödens, säger Rikard N Skoglund och fortsätter:
– Nu fick vi ett drömlopp i rygg på en bra häst och min häst fick spara speeden och jag tycker han är som bäst då.

När kände du att du skulle vinna loppet?

– Ska jag vara helt ärlig så nästan direkt när jag såg startlistan, då kände jag att det var klart, skrattar Skoglund och fortsätter:
– Men ärligt så kändes det bra redan då, och i själva loppet kändes det bra nästan hela vägen. Jag kunde vänta med attacken till jag själv ville sätta in den, och sedan avgjorde Zarenne Fas väldigt enkelt och det är en riktigt fin häst.

”Hoppas det är rätt beslut”

Hur högt värderar du den här segern?

– Vinstmässigt så är det den näst största segern som jag vunnit, penningsmässigt finns det större men vinstmässigt så är det den här och segern i Derbystoet som jag håller högst. Det var läcker att få vinna ett storlopp internationellt.

Hur firade du segern?

– Jag hade en taskig flygning med mellanladning i Köpenhamn, väl där så blev planet också försenat så jag och Kenneth Haugstad åt en bit mat på flygplatsen i Köpehamn. Jag var framme vid Arlanda vid 01.30-tiden på natten och bilade direkt till Sundsvall då, så det var inte så mycket glamour direkt.

Snart väntar också en flytt för den framgångsrike travkusken, då han lämnar Sundsvall för Stockholm.

– Flytten går 1 februari och jag ser verkligen fram emot det, det ska bli skönt med närmare resor och sedan är det alltid spännande med nytt hus och allt så klart. Det är alltid jobbigt med flytt då jag inte har så mycket tid till att packa och så vidare, men det känns bra och ska bli kul. Jag hoppas det här är rätt beslut, men jag tycker jag har så bra tränare att köra åt nu så det känns tryggt.

Rikard N Skoglund efter segern i Derbystoet med Racing Brodda
Rikard N Skoglund efter segern i Derbystoet med Racing Brodda

”Man lever drömmen”

Det går bra för dig just nu, på travbanorna.

– Man får köra bra hästar åt bra tränare och det är tacksamt, du är inte bättre än hästarna du kör. Jag tycker också man får mycket rutin att köra i storloppen också, det blir som vanliga lopp när du får köra storlopp regelbundet och då blir det också lättare att leverera. Tidigare när man inte körde så mycket på V75 och fick chansen så var man så taggad på att leverera så man blev överladdad, nu är det mer business as usual och då tror jag framgångarna kommer också, när man har kylan.

Rikard N Skoglund har hittills i år kört 19,8 miljoner kronor som travkusk och närmar sig gränsen för 20 miljoner kronor i inkörda prispengar.

– Det är kul att det rullar på och det fattas inte mycket till 20 miljoner kronor, och det är häftigt. Jag hade en förhoppning om att förbättra fjolårets siffror och kanske nå 15 miljoner kronor, men jag vågade inte tro att det skulle bli så bra som det här. Jag hade också en liten förhoppning om att kunna vinna något större lopp med Racing Brodda, men att det också slår in och att jag vunnit fler större lopp är fantastiskt.

Är det lätt att heta Rikard N Skoglund för dagen?

– Jag är väl den som kör mest bil i hela Europa, så det beror på hur man ser det, skrattar Skoglund och fortsätter:
– Nej, men jag förstår hur du menar och det är klart det är mycket lättare att jobba hårt när man får ut något av det. Det är väldigt mycket och jag är sällan hemma, men jag gnäller så klart inte för det är ändå det här man vill, man lever i drömmen genom att få köra bra hästar och få vara med i de större loppen och tävla.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN