Trav

Kan matchas mot VM: ”Inte avsågad där...”

Av: 

Trav365

Handsome Brad, tränare Ulf Stenströmer och kusken Carl-Johan Jepson.
Handsome Brad, tränare Ulf Stenströmer och kusken Carl-Johan Jepson.

TRAV

Handsome Brad stod över Elitloppet.

Men hästen kan matchas mot VM-loppet i USA i höst.

– Jag tror inte han skulle vara avsågad där, säger Ulf Stenströmer till Trav365.

Ulf Stenströmer och stjärnhästen Handsome Brad har haft ett otroligt bra år med bland annat en andraplats i Olympiatravet, seger i Copenhagen Cup och senast en andraplats i Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen.

– Vi har haft ett fantastiskt år och jag är väldigt nöjd med hästens utveckling och prestationer. Senast i Harpers blev vi bara slagna av en smygkörd Eelis och det är inte så mycket att säga om, säger Axevalla-tränaren.

”Ingen anledning att ångra mitt beslut”

Efter hästens fina prestationer fick man efter segern i Copenhagen Cup en inbjudan till Elitloppet.

Man tackade nej men beslutet var inte helt givet.

– Vi hade redan innan säsongen bestämt oss för att inte starta i Elitloppet i år. När sen hästen presterade som han gjorde pratade vi igenom saken ytterligare en gång, men kom fram till samma resultat.

– Jag vet att det är många som tycker att jag var en idiot som inte tog chansen, men jag känner min häst och alla var eniga i beslutet. Vi hoppas hästen får fortsätta utvecklas och vara med i Elitloppet nästa år eller varför inte 2021. Jag har ingen anledning att ångra mitt beslut.

”Tycker han ska vara favorit”

Nästa uppgift för Ulf Stenströmer och kusken Carl Johan Jepson blir storloppet Kymi GP i finska Kouvala.

Loppet körs på lördag och avgörs över 2100 meter autostart - med 100 000 euro till segraren.

– Ja, det blir det. Hästen känns fortsatt fin och har fått ett utmärkt läge med spår 1 bakom bilen. Efter hans senaste prestationer så tycker jag att han ska vara favorit i ett sånt här fält. Jag har naturligtvis respekt för motståndet men tror mycket på min häst, säger 45-åringen och tillägger:

– Om det skulle finnas något som oroar mig lite grann är det flygresan. Jag tror det ska gå bra men helt säker kan jag inte vara. 

Efter det finska storloppet så verkar det inte finnas någon säker matchning för Handsome Brad.

Stenströmer vill se hur han presterar först.

Eventuellt går resan till norska Jarlsberg där Ulf Thoresen Grand International avgörs den 7 juli - med 750 000 norska kronor till vinnaren.

– Jag har inte bestämt något säkert ännu. Jag vill se hur han känns i loppet i Kuovala först. Jag hoppas och tror han gör en bra insats och kanske blir det Jarlsberg. Ingenting är bestämt och jag fattar ett beslut efter Finlands-starten.

VM-loppet i USA till hösten?

Efter Handsome Brads framgångar är det flera som skulle vilja se hästen på VM på Yonkers Raceway.

Loppet avgörs den 12 oktober och har hisnande en miljon dollar i samlad prissumma.

– Jag har faktiskt funderat lite på VM-loppet och jag utesluter inte det. Det skulle vara en fantastisk ära att få representera Sverige och jag tror att Yonkers 800-metersbana skulle passa hästen riktigt bra, säger han och fortsätter:

– Det var faktiskt Ulf Ohlsson som först sa åt mig att VM-loppet skulle passa Handsome Brad perfekt. Jag håller med honom och det är något som finns på min näthinna. även om det ligger långt bort i tid just nu.

Hur tror du Handsome Brad skulle hävda sig på Yonkers?

– Han är travsäker, snabb och under stark utveckling. 800-metersbanan med dom kurvorna skulle passa perfekt och jag är övertygad om att han inte skulle vara avsågad i dom sammanhangen, men vi tar en sak i taget och nu siktar vi på att vinna i Finland.

Kommer du ha Bajen-kepsen på vid en eventuell start i USA?

– Det är mycket troligt att den får följa med. Jag kanske dessutom kör själv i Hammarbys matchtröja, säger han skämtamt och tillägger:
–- Skämt åsido. Carl Johan Jepson har betytt mycket för hästen. Han gör det jättebra och är en absolut elitkusk som jag är mycket nöjd med.

Andreas Örtengren

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Ulf Stenströmer

Elitloppet

USA