Det här gänget sopar han till i ett nafs...

Michael Carlsson synar lopp för lopp – söndagen den 17 november på Östersund • Systemet

avMichael Carlsson

Foto: TR Bild

Han är en läcker segermaskin som gör comeback efter drygt två års uppehåll.

Charlie Mearas debuterar i ny regi Oscar Berglund och kommer mycket väl förberedd.

Det här gänget sopar han till i ett nafs och vinner direkt.

Östersund är värd för dagens Grand Slam 75 och det råder full vinter i Jämtland. Av de tränare som jag har pratat med på hemmabanan så blir de förvånade om någon kan köra barfota med hästarna. Räkna därför med skor och broddar på flertalet och då gäller det att ha koll på vilka som är vana att gå med den balansen. Men det kommer jag att tala om för er här.

Vi börjar med bästa och enda spiken i omgången. Det är inte vilken häst som helst utan en högkapabel travare som har tagit tio segrar på 14 starter för sin tidigare tränare Svante Båth. Charlie Mearas är namnet på den här vinnarhästen som spåddes en lysande framtid hos Båth men som dessvärre har varit väldigt skadedrabbad. Han har inte startat sedan i juli 2017 och det är alltså drygt två år sedan när den sjuårige valacken nu gör comeback. Han gör det för sin nye tränare Oscar Berglund som har låtit hästen få all tid i världen att vara hundraprocentig innan han plockar ut honom till start. Oscar fick Charlie Mearas i träning i somras och han berättade för mig att hästen då kom i ett jättefint skick och var fräsch och kunde tränas direkt. Man har sedan nött på utan några bakslag och efter ett banjobb så kvalade Charlie Mearas nyligen och var då enligt Oscar helt okörd på tiden 1.16,9.

”Vidöppen - håller låg klass”

Med all respekt för den långa frånvaron så möter Charlie Mearas ett gäng som han normalt sett bollar med. Han är bara betydligt bättre än de andra och bör stå i en klass för sig. När tränare Berglund dessutom är så nöjd med hästen och tror på vinst direkt, ja då finns det ingen anledning att gardera. Charlie Mearas har både gått banjobb och kvalat med vinterskor med brodd och har inga problem med det.

Grand Slam 75-omgången ser i övrigt vidöppen ut och håller låg klass, så det behöver inte vara fel att gardera ytterligare i flera av mina lopp, än de streck om jag har råd med på systemet.

Inledningen är knepig att bena ut och det finns frågetecken på flera av de mest betrodda. Rådet är att strecka på rejält och glöm inte Dream The Night. Han var lite seg senast men är han är lika bra som vid segrarna kan det gå vägen.

Om favoriten Duke Snapper sköter sig i GS75-2 är han den troliga vinnaren. Han har dock galopperat varje gång i de fem senaste starterna men visade väldig fart mellan galopperna senast. Från början galopperade hästen i 200 meter och borde ha varit diskvalificerad. Sedan gjorde han en ruggig upphämtning och var på frammarsch ute i spåren när han blev störd till en ny galopp i sista sväng.

Tränaren Markus Pihlström berättade för mig att hästen har väldigt bra fart för klassen men att det är huvudet emot. Nu provar man bilstart för första gången och hoppas att hästen sköter sig.

Norske Yesyesyes vann senast efter ett perfekt lopp i rygg på ledaren. Är snabb ut bakom bilen och kan leda runt om.

Dubblar systemet

Det är lite samma i GS75-3 att om favoriten Myr Tötta håller sig på benen blir hon svårslagen. Det norska kallblodsstoet vann senast hon gästade Östersund i oktober och var då helt överlägsen från dödens. Men hon galopperar ofta, fyra gånger på de fem senaste starterna, och att luta sig mot henne kan vara som att luta sig mot ett draperi.

Jag dubblar därför systemet med formstarka och lägesgynnade Lassbyns Heta Lina som har visat förbättrade takter på slutet. Det är bara två hästar på startvolten och hon kan mycket väl leda runt om, då hon har sprungit samma tider som flera av de som står med tillägg.

Mon’s Sirocco höll bra som trea på Solvalla senast efter en tuff inledning i spåren. Enklare emot den här gången och det är en berättigad favorit i loppet. Motbuden är Even’s Good Girl, som spurtade bra till andraplatsen och borde vinna lopp snart, Sectumsempra som satt fast med krafter kvar senast, samt Västerbo Burberry som övertygade vid en lätt spetsseger senast men som nu står betydligt värre till med spår tolv.

Don Viking är härdad i tuffa V75-lopp där han ofta börjar från flera tillägg och är van att vara ute och härja i spåren. Nu är det enklare emot och han har ett fint läge med spår fyra bakom bilen. Visade form vid segern näst senast och galopperade gången efter vid en tuff resa.

Alfie är snabb ut och kan komma till ledningen. I så fall brukar hon bita ifrån sig väl. Torpa Olea har jättefin form och står betydligt bättre till än på länge. Forcerades tufft till ledningen senast och stretade emot i det längsta.

”Inte att lita på bakom bilen”

Importedfromdetroit är en riktig vinterhäst som hade fina framgångar vid den här tiden i fjol med både försök- och finalseger i V75. Nu har hästen gjort en start efter sitt sommaruppehåll och då avslutade han bra till andraplatsen. Tränaren Markus Pihlström säger att hästen har gått framåt många meter med loppet i kroppen och skulle Importedfromthetroit komma till ledningen här kan loppet vara över. Hästen är dock inte att lita på från ett framspår bakom bilen.

Island Life är härdad i V75 och har nu två lopp i kroppen efter sitt fem månader långa uppehåll. Kördes snällt invändigt senast och avslutade piggt mellan hästar utan att få helt fritt den sista biten. Det fanns krafter kvar vid tredjeplatsen och nu är motståndet inte alls av samma kaliber. Han torde dessutom bara gå framåt med loppen i kroppen och stämmer det bara under vägen och han kommer till från åttondespåret, är Island Life den troliga vinnaren.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 7–5–11–3–1–9 (2–10)

GS75-2: 3–4–2–1 (9–10)

GS75-3: 6–2 (13–5)

GS75-4: 6–12–9–5 (11–1)

GS75-5: 13 Charlie Mearas (2–12)

GS75-6: 4–2–6 (7–10)

GS75-7: 5–8 (2–1)

Systemet är på 1 152 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar