Olyckan på Solvalla: Det är jättetråkigt

D.Day Zet fastnade i traktorns hyvel på uppvärmningen: Väldigt olyckliga omständigheter

avDaniel Söderbäck

Foto: TR BILD
Daniel Redéns D.Day Zet var med om en olycka under tisdagskvällen på Solvalla. Bilden på traktorn är från en tidigare tävlingsdag.

Daniel Redéns talang D.Day Zet krockade med traktorn på Solvalla och fick sårskador på vänster has.

Dagen efter olyckan på uppvärmningen berättar Solvallas marknads- och kommunikationschef Markus Myron om den olyckliga händelsen.

– Det är jättetråkigt när en sådan här sak händer, säger han.

– Det vi vet är att D.Day Zet inte drabbats av någon ledskada. Däremot är han otroligt sargad och det kommer att ta fyra-fem månader bara för honom att läka ihop, säger Stall Zets Thomas Hedlund till Travronden.

Det var vid halv sex vid uppvärmningen som olyckan var framme på Solvalla under tisdagskvällen.

Daniel Redén och den treårige talangen D.Day Zet var ute på banan för att värma upp inför starten i lopp 3.

– Det jag kommer ihåg är att vi fastnade i bladet och att bladet skar upp hasen på honom och att det var mycket blod, sa Daniel Redén under tisdagen till Sulkysport.

D.Day Zet transporterades till veterinärkliniken i Uppsala.

– Hästen opereras just nu och jag vet inte om hur allvarligt det är. Vi får avvakta operationen och hoppas på ett positivt besked under onsdagen, sa Redén till Travronden.

”Övertygad att han kommer tillbaka”

Under onsdagen har Daniel Redén mer besked om skadan.

”Otroligt tråkigt när en olycka är framme, nu blickar vi framåt och ger den tid som D.Day behöver att tillfriskna, jag är övertygad att han kommer tillbaka som en bra tävlingshäst igen och av olyckor kan vi lära att bli bättre så det blir färre på våra travbanor”, skriver han på Twitter.

Till Travronden berättar Thomas Hedlund i Stall Zet om statusen för D.Day Zet.

– Det vi vet är att D.Day Zet inte drabbats av någon ledskada. Däremot är han otroligt sargad och det kommer att ta fyra-fem månader bara för honom att läka ihop. Det är dock de första dagarna som är de mest kritiska, berättar han.

”Ser att hästen är besvärlig”

Dagen efter olyckan når Trav365 Solvallas marknads- och kommunikationschef Markus Myron. Han var på plats på Solvalla under tisdagen men såg inte själva olyckan.

– Till att börja med, det är jättetråkigt när en sådan här sak händer och naturligtvis känner vi mycket för tränare, ägare, hela kretsen kring hästen och hästen själv. Vi hoppas på att hästen ska läka ihop och må bra så fort det bara går.

– Jag var på plats men såg det inte själv. Jag har hört mig för med Daniel själv, en annan aktiv och tre funktionärer som såg händelsen.

Vad var det som hände?

– Hästen börjar krångla och traktorn är på väg åt andra hållet. Traktorföraren ser att hästen är besvärlig och han stannar in. Daniel försöker att hantera hästen efter bästa förmåga naturligtvis. När hästen kommer precis upp vid hyveln bakom traktorn slänger han sig in mot traktorn i stället för bort från traktorn som är det mer normala när man skyggar. Hästen får sårskador och skadar vänster has på hyveln som är efter traktorn.

”Väldigt olyckliga omständigheter”

Hur kan det ske?

– Det man får ha med sig är att vi tävlar 90 dagar om året med 900 lopp ungefär. Det innebär att vi har cirka 9 000 hästar som är ute och värmer på tävlingsdagar efter de normala rutinerna vi har. Jag har inget minne av att det har hänt tidigare under de åren jag har jobbat här sedan 2014. Jag tror att det hände på grund av väldigt olyckliga omständigheter.

– Av de funktionärer och den aktiva som såg händelsen så har man inte kunnat säga att någon har gjort fel i det här. Allting var som det ska vara men omständigheterna var väldigt olyckliga.

Vad kommer att hända nu?

– Först och främst hoppas vi att hästen ska repa sig så bra som möjligt och bli en tävlingshäst igen. Sedan behöver vi givetvis ha en debrief med Daniel som fortgår just nu. Även internt måste vi prata igenom det hela och vad man behöver göra. Vi känner oss trygga i hur vi arrangerar våra tävlingar, och har en bra beredskap om någonting skulle hända, och vi tycker också att vi är väldigt bra på att förebygga att någonting ska hända.

”Han var jätteledsen”

Hur mår funktionären som körde traktorn?

– Han var jätteledsen över att ha varit med om upplevelsen. Sedan blir det ofta så när någonting händer att man kan få en form av frustration och misstänksamhet mot sig som aldrig är rolig att uppleva. Men av de uppgifter vi har fått av de tre funktionärerna och en aktiv så har de inte sett att traktorföraren gjort något fel. Det är bara väldigt, väldigt olyckliga omständigheter.

Solvalla har även gjort en haveriutredning av gårdagens händelse.

– Vi gör varje tävlingsdag en avvikelserapport som gås igenom varje vecka som handlar om allting som sker vid våra tävlingsdagar, inte bara när det sker olyckor. Vi har även en haverirapport som är dokumenterad, nedskriven och klar. Fortsättningen beror på hur Daniels uppfattning är i det hela och om det ska finnas en fortsättning på utredningen.

Trav365 har sökt Daniel Redén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Hästar

Trav