”Han är verkligen ett riktigt råämne”

avAndreas Örtengren

I kväll på Solvalla är det dags för Pasi Aikio och hans treåring Fort Knox att genrepa inför Kriteriet som avgörs på nationalbanan den 29 september.

Innan loppet handlar mycket om den förväntade duellen mot Svante Båths stjärna Bythebook.

– Det står 1–0 till Svante men ikväll utjämnar vi gärna, säger den 48-årige Solvalla-tränaren till Trav365.

Treårige Fort Knox har gjort det mesta rätt hittills på travbanan under sin korta karriär. Hästen har gjort sju starter och vunnit sex av dom. Näst senast under E3-uttagningarna på Örebro fick framtidslöftet inkassera sitt första nederlag då man inte mäktade med att gå förbi Svante Båths By The Book från utvändig position.

I kväll möts de båda hästarna igen i kvällens första avdelning på V64-spelet, en omgång som kryddas av en dubbel jackpott med fem miljoner i potten.

– Det blir återigen en spännande duell mellan min och Svantes häst. Visst vill jag nämna att det finns fler hästar i loppet men jag förstår samtidigt att det blir fokus på den här duellen. Fort Knox känns fin för dagen och har kopplat ett litet grepp då vi har det bättre läget, säger Pasi och berättar vidare om sin syn på loppet:

– Han är kapabel och jag måste säga att det verkligen är ett riktigt råämne. Det är sättet han gör det på som imponerar på mig. Vi har inte sett botten i hästen och han har aldrig varit trött i mål.

”Ombytta roller nu”

Senast Fort Knox och Bythebook möttes var på Gävletravet när uttagningarna till E3 skulle avgöras. Då hade Svante Båths treåring det bättre läget och kunde hålla undan före Fort Knox.

– Det är inte så mycket att säga om egentligen. Vi blev slagna av en bättre häst för dagen, även om Fort Knox hade en del problem med fräschören och inte var som allra bäst.

– Nu är det ombytta roller där vi har ett bättre läge. Jag hoppas vi kan utjämna till 1–1 i matchen mot dom. Jag vill återigen förtydliga att det finns fler hästar som är duktiga och jag tar inte ut något i förskott.

”Sprang och bröt senast”

Tyvärr blev man tvungna att stryka Fort Knox inför E3-finalen. Storloppet vanns istället av Jerry Riordans Aetos Kronos. Tvåa i loppet blev just Bythebook.

I den senaste starten var Fort Knox tillbaka som vinnare när man enkelt vann från ledningen i ett treåringslopp på Örebro. Men Pasi var ändå inte helt nöjd med prestationen.

– Hästen sprang och bröt ut en del och därför kommer jag att sätta på ett helstängt huvudlag till kvällens start. I övrigt är jag nöjd med hästen och han vann ju väldigt enkelt senast, men det är väl kanske inte till den här starten han ska vara som allra bäst, berättar Pasi och fortsätter berätta om framtidslöftet:

– Vi har ju duellerat med Bythebook tidigare och visst kommer vi köra för att vinna det här loppet. Han ska absolut räknas med vinstchans från ett bra läge. Men samtidigt är ju detta även ett lopp i matchningen mot Kriteriet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

Örebro

Hästar