Elitloppet 2020

”Vi har alltid en stor press att leverera”

Galet speltryck väntar under Elitloppshelgen • ATG-vd:n om förberedelserna • Så ska nytt teknikhaveri undvikas

Av: 

Daniel Söderbäck

ATG:s vid Hasse Lord Skarplöth.
ATG:s vid Hasse Lord Skarplöth.

TRAV

Ett galet speltryck väntar ATG inför den kommande Elitloppshelgen.

Nu rustar spelbolaget för att slippa teknikhaveri under de båda V75-dagarna.

– Jag är trygg med att vi har gjort det vi kan inför helgen, säger ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.

Trots att publiken på plats uteblir på Solvalla under Elitloppshelgen är trycket stort inför lördagen och söndagens tävlingar.

TV4 hoppas på miljonpublik framför tv-sofforna under söndagen då finalen av Elitloppet körs i kanalen på bästa sändningstid – klockan 20.30.

Totalt kommer även 18 länder i fyra olika världsdelar följa och spela under travfesten.

Hur förbereder sig då spelbolaget ATG för det massiva tryck som kommer att uppstå under både lördagen och söndagen – från spelarna?

”Går aldrig att ersätta”

I en intervju med Trav365 berättar spelbolagets vd Hans Lord Skarplöth om deras egna förväntningar, hur de ska undvika ett nytt teknikstrul och pressen att leverera – när ”alla” tittar på.

– Som vanligt är det full fart inför Elitloppet, men det är annorlunda på så sätt att vi inte har några aktiviteter på plats i år. Däremot har vi jobbat med att vässa upplevelsen framför tv:n och datorn så att den ska bli så bra som möjligt. Vi kommer bland annat att ha en interaktiv liverapportering på atg.se kopplade till tv-sändningarna där besökare på sajten kan vara med i omröstningar, ställa frågor till experter och dela med sig av sina intryck och åsikter. Det går aldrig att ersätta publikfesten och den inramningen, men nu är situationen som den är och då får vi försöka göra det bästa av den, säger Lord Skarplöth.

TV4 tror på tittarrekord i och med att Elitloppsfinalen kommer sändas klockan 20.30 på söndag kväll. Vad räknar ni med för omsättning på lördagen respektive söndagen?

– Det är ju helt fantastiskt att vi kan visa Elitloppsfinalen på Sveriges största kommersiella tv-kanal TV4 då det är som allra mest svenskar bänkade framför tv-apparaterna, det vill säga 20.00-21.00 på söndag.

– Förra året omsatte vi drygt 400 miljoner kronor i svensk och internationell omsättning fredag, lördag och söndag. Målbilden är att slå det så klart, trots att det inte är möjligt att uppleva loppen live på plats på Solvalla i år. Vi har ett himla drag på V75 just nu så vi siktar ju också på att slå förra årets V75-omsättningar som var 117 miljoner kronor på lördagen och 62 miljoner kronor på söndagen.

Hur kommer ni att nå omsättningen?

– Genom hårt långsiktigt arbete med att skapa världens bästa spelupplevelse och i det korta perspektivet en radda planerade insatser såsom exempelvis reklamkampanjer, aktiviteter på atg.se och i butik, och tv-sändningarna.

Har ni varit med om en liknande förväntan och tryck inför en Elitloppshelg som detta, från er synvinkel?

– Det är alltid hög förväntan inför Elitloppet, men situationen är så annorlunda nu att jag har svårt att jämföra den med tidigare år. Vi brukar till exempel ha en massa publikaktiviteter och det har vi av förklarliga skäl inte i år. Det är en unik situation, jag hoppas att det är en engångshändelse och att det nästa år återigen går att fylla Solvallas läktare och följa tävlingarna på plats. Det är alltid bäst att uppleva Elitloppet på plats.

Fick skjuta upp V75 i två timmar

På påskdagen, den 12 april, var det multijackpott på V75. Då brakade ATG:s sajt ihop. Spelare kunde inte lämna in sina V75-spel och starten av V75-1 fick skjutas i två timmar.

– Vi var maximalt förberedda på att vad som helst skulle kunna ske, men det hände ändå, vilket är bedrövligt, sa Lord Skarplöth till Trav365 då.

Så här säger ATG-vd:n inför helgens V75:or.

– Vi förbereder oss på alla tänkbara sätt, men det gjorde vi även inför den 12 april. I korthet har vi trimmat våra system, haft utvecklingsstopp innan Elitloppet och har hög beredskap. Jag är trygg med att vi har gjort det vi kan inför helgen.

Känner ni en ännu större press att leverera nu, med tanke på att ni har ”hela världens” blickar på er?

– Vi har alltid en stor press att leverera, våra kunder förutsätter, med rätta, att vi ska leverera en schysst, smidig och spännande upplevelse. Att världen tittar på gör ingen skillnad, men är så klart inspirerande.

Det är ett enormt internationellt intresse för Elitloppshelgen, som kommer följas av 18 länder i fyra världsdelar. Vad säger du om intresset?

– Med tanke på situationen stora delar av världen har varit och är i, även om fler glädjande nog börjar öppna upp och tävla, blir det naturligt med ett extra fokus på Elitloppshelgen. Det är en av årets höjdpunkter för många och inte bara då i Sverige.

Till sist, har ni någon uppmaning till era kunder inför inlämning av spelen?

– Det är alltid bra att vara ute i god tid, samtidigt vet vi att våra kunders beteenden är väldigt lika inför varje V75:a. En del kunder lämnar in på förmiddagen, andra väntar in den sista informationen och det är något vi ska klara av. Jag hoppas att alla våra kunder bara ska kunna luta sig tillbaka i soffan och njuta av en helg fullspäckad med fantastisk travsport och spännande spel.

V75 inleds på lördag med spelstopp klockan 16.20.

V75 på söndag har spelstopp klockan 15.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

Gav bort halva hästen – är med i Elitloppet

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

V75

Solvalla

Trav

ATG