Efter olyckan: ”En del borde inte få köra....”

Flera kuskar inblandade i otäck krasch på Axevalla • Delar ut stark kritik: ”Kommer aldrig köra dessa lopp igen”

Josefine Ivehag skadade sig i kraschen på Axevalla.
Josefine Ivehag skadade sig i kraschen på Axevalla.

Kuskarna Josefine Ivehag och Julia Andersson flög i backen.

Båda skadade sig i loppet – och fick efteråt besöka sjukhus.

Dagen efter är Ivehag starkt kritisk till dessa så kallade K30-lopp.

– Många av kuskarna saknar respekt för vad som kan hända och beter sig vårdslöst när de tävlar, säger hon till Trav365.

Det var kort efter start i det fjärde loppet på Axevalla under tisdagskvällen som olyckan var framme.

De två kuskarna Josefine Ivehag och Julia Andersson föll i backen strax efter att startbilen släppt iväg fältet – med skenande hästar som följd (Azrael, Dooleys U.N.G.) – något som facktidningen Travronden var först med att rapportera om.

De två kunde för egen maskin ta sig av banan men upplevde smärtor efteråt.

Josefine Ivehag fick uppsöka sjukhusvård på Skaraborgs Sjukhus i Skövde.

”Jag skrek – gick på två sekunder”

Dagen efter den otäcka kraschen på hemmabanan berättar 34-åringen om vad hon minns från loppet.

– Jag har inte sett filmen ännu men det jag vet är att Emma Magnusson fick galopp med sin häst och så gick det på två sekunder. Det tog en sekund och jag skrek ”åh nej”. Jag låg sedan i backen och föll olyckligt. Jag tog emot med mina knän för att försöka skydda mig. Man blir så rädd att få några över sig. Visserligen var jag ganska långt ut men man vet aldrig, säger Ivehag till Trav365 och fortsätter:

– Det är naturligtvis inte så att man kör på någon med flit. Emma som körde har hört av sig till mig och är jätteledsen. Hon vet att hon gjorde fel och mådde väldigt dåligt över det som hänt. Hon ska ha all cred för att hon hörde av sig, det är det verkligen inte många som gör i liknade situationer. Det borde många ta efter.

Hur mår du och vad säger läkarna?

– Jag har fått en lättare hjärnskakning, högerarmen gör ont och jag har röntgat mig inne på sjukhuset. Jag fick lämna sjukhuset 03:30 i morse. Nu blir jag sjukskriven en vecka och jag mår efter omständigheterna bra. Jag har en del skrubbsår också men inget är brutet. Men jag är medveten om att det kunde ha slutat mycket värre, hade verkligen tur i oturen. Jag ska på återbesök och röntga om armen senare, ultraljud för ligamentskador.

”Obehagligt – borde inte få köra”

Det aktuella loppet var ett så kallat K30-lopp (högst 30 sulkylopp under 2020) där många av kuskarna har mindre erfarenhet.

Josefine Ivehag är starkt kritisk till hur det körs i just dessa lopp.

– Jag skulle egentligen delta i ett K50-lopp på Eskilstuna i nästa vecka men det håller inte längre. Många av kuskarna i dessa lopp saknar respekt för vad som kan hända och beter sig vårdslöst när de tävlar. De tänker bara på att vinna och jag kan faktiskt säga att en del borde inte ens få köra.

– Jag känner flera av de som deltog i det loppet som kördes om och det var likadant då. Inom Montén kan vissa bete sig korkat men det här är värre. Det är obehagligt och jag ska aldrig mer köra i dessa K30-lopp, det är för farligt helt enkelt.

När förväntas du kunna vara tillbaka på banorna?

– Just nu har jag varit ute i stallet men jag kan inte köra några hästar. Jag hoppas och tror att det blir snart. Det var värre förra gången (2019) när jag bröt armen och benet i en olycka.

Julia Andersson: ”Jag mår inte bra”

Kusken Julia Andersson drogs också med i fallet på Axevalla.

Initialt var rapporterna gällande skadeläget bra – men enligt Travronden försämrades tillståndet under tisdagens kväll och även hon fick besöka sjukhus med misstänkt hjärnskakning.

När Trav365 når henne under onsdagen är läget fortsatt besvärligt.

– Jag mår inte alls bra för tillfället. Jag kom hem i natt med kraftig hjärnskakning. Jag har i princip sovit fram tills nu på kvällen, mår illa och huvudet känns som en tickande bomb konstant. Det blir värre så fort jag rör mig det minsta lilla, skriver hon i ett sms.

Loppet återkallades och kördes 30 minuter senare med ytterligare en omstart, den gången för att sjukvårdspersonal inte fanns vid rätt plats på banan.

Enligt de tidiga veterinärrapporterna har hästarna inte ådragit sig några bestående skador.

Julia Andersson skadade sig i fallet och mår för tillfället inte bra.
Julia Andersson skadade sig i fallet och mår för tillfället inte bra.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN