Trav

”Det här är ett angrepp på svensk travsport”

Joakim Lövgren i väntan på domen – överväger att sluta: ”Är det inte schyssta villkor då tackar jag för mig”

Av: 

Micke Korhonen

Joakim Lövgren överväger att sluta som travtränare.
Joakim Lövgren överväger att sluta som travtränare.

TRAV

Joakim Lövgren dömdes i fjol till att under tolv månader inte få använda körspö i tävling.

Domen överklagades till Kammarrätten och ett negativt utfall kan få oanade konsekvenser.

– Det här är ett angrepp på svensk travsport. Jag kanske slutar med min verksamhet, säger Joakim till Trav365.

I samband med ett V75-lopp den 10 april i fjol påträffades märken på hästen Piccadilly, vilket i sin tur resulterade i både böter och tio dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö för Joakim Lövgren.

– Jag har fått ta del av vilket enormt missnöje som råder mot Länsstyrelsen bland djurägare. Lantbruket ligger före oss och har blivit drabbade av det här flera år före oss, även om det där inte blivit lika uppmärksammat medialt. Frustrationen och uppgivenheten har dock varit lika stor hos dem som för mig. Håller man på med djurhållning så är man en paria i Länsstyrelsens ögon, berättar Joakim för Trav365.

”Inne på en farlig väg”

Förra sommaren kom så straffet – Jägersro-tränaren förbjöds att använda körspö i travlopp under ett års tid, något som han har överklagat i flera instanser sedan dess.

Fallet ligger numera hos Kammarrätten och beroende på hur de dömer så kan domen ha dramatiska konsekvenser för Lövgren – både på kort och lång sikt.

– Om vi får avslag där så är det nog kört. Jag kan ju inte sitta och köra lopp utan körspö, det skulle lämna fördel åt mina konkurrenter. Det är inte bara en säkerhetsrisk utan också en tävlingsverksamhet vi håller på med. Vi kommunicerar med hästarna för att de ska springa snabbare, rakare och i rätt gångart. Resultaten skulle bli lidande.

– Vi är inne på en farlig väg om sådana här beslut ska accepteras. Jag får se var jag landar om min överklagan avslås. Det har funnits uppgivna tankar och jag håller alla dörrar öppna för vilken reaktion det blir från min sida.

Så det har till och med funnits tankar på att helt och hållet sluta köra lopp?

– Inte bara det utan också sluta med den här verksamheten! Det finns en gräns på vad du som företagare kan acceptera. Det är ingen naturlag att vi måste vara travtränare. Är det inte schyssta villkor då tackar jag för mig och beger mig härifrån. Att stå kvar och bara vänta på nästa tjänsteman som har sin egna agenda... det kommer jag inte göra. Detta är horribelt.

”Vi är otroligt sårbara”

Hur har du lyckats ta dig igenom denna tuffa tid?

– Vi är otroligt sårbara med ansvar och skyldigheter, både som arbetsgivare och djurhållare. Det är en enorm uppsjö av regler och kontroller som vi ska följa för att detta ska fungera. På tjänstemannanivå kan man ta beslut från en dag till en annan om att travtränare mer eller mindre ska åläggas näringsförbud.

Vad anser du om att dessa tjänstemän har möjligheten att mer eller mindre avsluta kuskars och tränares karriärer?

– Det är ohållbart och jag rekommenderar ingen i Sverige, under de villkoren som gäller, att bli travtränare. Jag tror inte att andra branscher hade accepterat att vara lika sårbara som vi är.

– Om jag eller Johan brutit mot sportens regler så är det självklart att samhället ska gripa in, men vi höll oss inom reglementets paragrafer. Situationen är djupt olycklig och det finns mycket att göra från förbundshåll.

Lång och kostsam process

Lövgren har kämpat med detta under drygt ett år och väntar fortfarande på besked från Kammarrätten om de mot förmodan fastställer domen, vilket alltså skulle leda till ett förbud för Joakim att använda körspö i samband med tävling.

– Detta har varit en kostsam process men Länsstyrelsen har skrivit att det är ovidkommande. Man kan bara spekulera i vilka krafter som ligger bakom deras förändrade attityd. Svensk Travsport (ST) täcker mina juridiska kostnader, vilket är viktigt.

Lövgren berättar vidare att Länsstyrelsen ett tag till och med övervägde att införa djurförbud för honom.

Hur reagerar man som tränare när man läser något sådant?

– Då känner man den där utsattheten. Alla investeringar som gjorts i gården, träningsanläggningen, personalen... allt detta kan vara ett ögonblicks verk. Jag säger det igen, mitt råd är att ingen ska hålla på med djurhållning i Sverige så länge vi har den situationen.

Joakim har haft regelbunden kontakt med juridiskt kunnig expertis och dessa tycks stå på hans sida.

– De har sagt att så här får det inte gå till, att detta är ett av de värsta fallen som de kommit i kontakt med. Något sådant gör att jag känner en ytterligare frustration. Vad är det som händer? Länsstyrelsen representerar staten men kör ett eget race som vi inte har sett maken till tidigare.

”Vi får se om vi förlorar”

Lövgren är inte den ende travtränare som dömts för liknande incidenter. Nyligen kom som bekant en dom mot Johan Untersteiner där Tingsrätten dömde honom till dagsböter för djurplågeri. Joakim vet mer än väl vad kollegan går igenom för tillfället.

– Detta är förmodligen den enda sporten i Sverige där du, trots att du inte bryter mot några av sportens spelregler, kan bli dömd i Tingsrätten – som Johan blev. Eller där jag själv får ett beslut från Länsstyrelsen om att jag inte kan tävla på samma vilkor som mina konkurrenter. Vi kan inte ha det så.

– Sporten har trots allt förändrats till det bättre där vi använder färre maningar jämfört med tidigare. Ett körspö är inte ett varaktigt lidande för hästen, och så är också djurskyddslagen skriven.

– Detta är väldigt agendadrivet och ingen slump vem som anlitas. Man använder allt i sin makt för att nå sitt syfte. Krafter arbetar mot travsporten och då måste vi försvara oss. Just nu står det flera licensinnehavare på rad för att prövas.

Hur har reaktionerna varit från annat branschfolk?

– Det var länge sedan jag kände att sporten var så här enad i en fråga. De första 48 timmarna var detta väldigt uppmärksammat. Då var det många kollegor, samt travfolk i stort, som uttryckte sin frustration och ilska, om att detta var ett påhopp på travsporten.

– Alla som sett loppet ifråga då jag körde Piccadilly vet att det inte handlar om hästen, eller mig för den delen, utan att det här är ett angrepp på svensk travsport. Vi får se om vi förlorar..., avslutar Joakim.

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslår överklagandet – hårda straffet står kvar

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75

Hästar

Kammarrätten

Johan Untersteiner