Talangen jagar SM-guld: ”Skulle slå högt”

Foto: TR Bild
Magnus A Djuse
TRAV

Magnus A Djuse är Sveriges segerrikaste travkusk som innehar ungdomslicens.

Nu kan 18-åringen ta SM-guld på Åby i Ungdoms-SM.

– Det skulle vara det största i min karriär hittills, säger han.

Östersundskillen Magnus A Djuse, 18, tar för sig allt mer på tävlingsbanan.

I fjol tog Djuse 20 segrar och körde in 715 400 kronor som travkusk, i år har han redan vunnit 35 lopp och kört in drygt 1,4 miljoner kronor.

Under lördagens SM-fest och V75-tävlingar på Åby i Mölndal utanför Göteborg kan Djuse ta SM-guld i Ungdoms-SM.

”Det är nog vår chans”

Magnus A Djuse ska i Ungdoms-SM köra 10 Aperfectdream (V75-6) åt stjärntränaren Robert Bergh.

– Jag har inte pratat med Robert ännu, men det här är en häst som jag har sett väldigt mycket och det är en stark och rejäl häst som gjorde det bra senast som tvåa på Axevalla och han verkar komma i fin form, så jag tycker det ser ganska intressant ut, säger Magnus A Djuse.

Hur ser du på loppet?

– Vi har ju lottats till bakspår så jag hoppas de kör ganska hårt där framme första biten, sedan om tempot bedarar tror jag att han är hård och kan göra lite jobb själv under vägen, men jag hoppas främst på överpace i loppet och att det blir stumma ben på hästarna där framme till slut, det är nog vår chans att vinna loppet.

Vad tror du om segermöjligheterna?

– Jag tycker att det är en ganska så halvöppet lopp och jag tror det avgörs lite hur loppet blir kört, stämmer det för oss under vägen så tror jag att han är så pass bra att vi ska ses med hygglig segerchans, men blir det ingen körning i loppet så blir det svårt för oss från det här utgångsläget.

”Det skulle slå högt”

Hur högt skulle du ranka ett SM-guld?

– Det skulle vara det största som jag varit med om, jag har inte vunnit något speciellt stora lopp ännu. Det skulle framför allt vara kul att vinna på V75 och det skulle nog kännas mer att det är ett V75-lopp, än Ungdoms-SM, och det är klart det hade varit jättekul att vinna.

Vad säger du om ditt travår hittills, du har ju redan nu dubblat inkörda prispengar från i fjol?

– Jag är väldigt nöjd, jag tycker att jag fått väldigt bra chanser hela året, jag har fått fler som velat anlita mig och fler kunder. Jag tycker att jag kör mycket bättre hästar än vad jag gjort de tidigare åren, och jag tycker det gått väldigt bra nu på slutet, det var en period där i våras som var lite sämre, men nu känns det väldigt bra och jag är i ett bra flyt för dagen.

Är det den enkla förklaringen till din fördubbling av fjolårets siffror, att du fått köra bättre hästar?

– Jag är ju ganska ung så det är klart man utvecklas ganska mycket ju mer man kör, man får mer rutin och då är det klart det går bättre. Den största delen är nog dock att jag i år fått köra fler hästar som har chans att vinna, nu är det vanligare att jag kör ut med en häst som står i under 10 gånger pengarna, förut var det konstigt om jag körde ut med en häst som var så hårt spelad, då körde man ofta ut med hästar som stod i 45-55 gånger pengarna.

Magnus A Djuse har redan anlänt till Göteborg för lördagens travfest, och under fredagskvällen väntas SM-middag.

– Jag tycker det är väldigt bra anordnat allting, de bjuder på hotell och middag och jag tycker det är väldigt bra, man åker inte bara hit och kör ett travlopp och vänder, utan man träffas och äter middag tillsammans och får snacka lite, det tycker jag är kul, säger Magnus A Djuse.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav