Vann 20,8 miljoner – vägrade att berätta

Svenske storvinnaren om: • Rädslan att tappa bort spelkvittot • Varför han inte vill se loppet igen • Tipsen till miljonbanan

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Svensken hade spikat Friend of Nature på Örebro i sista avdelningen. Hästen vann efter målfotodrama.

Han vann 20,8 miljoner kronor på nyårsafton när V75 avgjordes på Örebro.

Tio månader efter storvinsten berättar den medelålders svensken om minnet från kvällen, rädslan att tappa bort spelkupongen och skrällarna inför lördagens V75-omgång på samma bana.

– Av någon märklig anledning tycker jag fortfarande inte om att se det upploppet, säger han och syftar på avslutningen som avgjordes på målfoto.

31 december 2017.

Skådeplatsen var Örebro och årets sista V75-omgång. Och skrällarna avlöste varandra.

Bland annat så vann en-procentaren och 38-oddsaren Luna Nera Doc den näst sista avdelningen med Anders Eriksson i sulkyn.

När omgången var över fanns 3,36 system med alla sju rätt. En av dem hade en svensk ii medelåldern. Totalvinsten: 20,8 miljoner kronor.

– Jag var inte vanligt nervös utan jag mådde dåligt och satt helt tyst och blickstilla i soffan och tittade på ATG Live. Jag tror inte jag rörde mig under hela sista loppet. Det är en sak att jobba in en häst som ger lite roliga extrapengar om den vinner. En helt annan sak att jobba in en häst som ger så mycket pengar att det förändrar livet.

– Från att Friend of Nature tog över ledningen till cirka 500 meter kvar tittade jag enbart på vilket tempo han fick hålla i ATG:s positioneringssystem. Jag tittade inte på hästarna. Då han fick dämpa farten en bra bit in på slutvarvet förstod jag att det var bra chans, har vinnaren sagt tidigare.

”Minns det som i går”

Nu har tio månader gått och Trav365 fick en pratstund med storvinnaren som valt att vara anonym.

På lördag avgörs återigen V75 på Örebro, och omgången kryddas med en jackpott på 42 miljoner kronor till en ensam vinnare.

På vinstkvällen satt mannen med spik i den sista avdelningen med 4 Friend of Nature med Carl Johan Jepson i sulkyn.

– Jag minns det som i går. Särskilt sista avdelningen där jag hade spik på ledaren som precis hann undan på målfoto. Det borde vara tvärtom, men av någon märklig anledning tycker jag fortfarande inte om att se det upploppet. Jag tänker på hur det hade känts om min häst förlorat då skillnaden mellan vinst eller förlust var enorm. 20.8 miljoner på sju rätt eller en sexa och totalt 120 000 kronor, säger han.

”Berättade inte för någon”

Trots att det var nyårsafton blev kvällen efter V75-omgången lugn.

– Det blev min lugnaste nyårsafton på många år. Jag tog en whiskey för att lugna nerverna men i övrigt nästan ingenting. Jag fick skylla på att jag kände mig lite krasslig då mina vänner undrade varför jag var så tråkig. Jag hade ju en spelkupong värd över 20 miljoner kronor som jag inte ville slarva bort en sen nyårsnatt. Jag berättade inte för någon att jag hade vunnit.

Om vi tittar på lördagens omgång. Vilka är dina spikar?

– 13 Havefunwithme (V75-2) har en tråkig resultatrad men har sett fin ut och varit ute mot tufft motstånd från svåra lägen varje gång. Det är enklare emot nu, bra kusk och läget kan vara bättre än det ser ut efter några strykningar. Jag tror på en väldigt bra chans och fem procent är en gåva. En jackpott-spik.

– Love Matters (V75-3). Då de värsta konkurrenterna fått sämre lägen eller är långsamma från start kan Örjan Kihlström ta en lagom start och sedan köra till spets. Jag spikar sällan favoriter men den här känns svår att fälla. Bara sjukdom eller galopp emot vilket får duga.

”Alla måste strecka den här”

Vilka är skrällarna man inte bör missa?

– 9 Custom Colt (V75-4) spurtade mycket vasst senast och har ett intressant smygläge med rygg på favoriten. Förvånansvärt lite streckad i ett lopp med orutinerade hästar där allt kan hända. Spelvärd.

– 11 Luxury Brodde (V75-7) gick bra från spår 11 på Åby för tre starter sedan och ser ut att bli helt bortglömd den här gången efter några galopper. Han är lika bra som konkurrenterna och skulle han få rätt ryggar kan han vinna. Alla som jagar 42 miljoner måste strecka den här till en procent.

”Kanske växlar upp till två whiskey”

Trots att mannen tog hem 20.,8 miljoner kronor så finns det fortfarande en drivkraft. Att bli ensam vinnare med sju rätt.

– V75-jackpotts är det roligaste som finns. Det handlar inte bara om pengarna utan lika mycket om utmaningen att mäta sig mot övriga spelare och deras kunskaper. Även om jag vunnit stort jagar jag fortfarande drömmen om att vara ensam med sju rätt. Det är det ultimata målet.

Om du tar hem storvinsten igen, hur skulle du fira?

– Jag kanske växlar upp från en till två whiskey den här gången, ha ha. 42 miljoner är ju trots allt dubbelt så mycket som som 20,8. Whiskey on the rocks utan is kanske.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75

Örebro