Kolgjini: ”Jag hade räknat med det här”

Raja Mirchi till storloppet på Åby

Lutfi Kolgjini och Raja Mirchi är klara för finalen av Olympiatravet.
Lutfi Kolgjini och Raja Mirchi är klara för finalen av Olympiatravet.

Raja Mirchi är klar för Olympiatravet.

Kolgjinis stjärnhäst får ett wild card till miljonloppet.

– Det hade jag räknat med, säger ”Ludde” till Trav365.

Nio hästar är klara för finalen av Olympiatravet i och med att Lutfi Kolgjinis stjärnhäst Raja Mirchi fick det tredje wild cardet från Åbytravet under måndagen.

Det betyder att dörren till de franska hästarna är stängd och endast en häst till har chansen att få starta i miljonloppet.

Raja Mirchi var med i det andra uttagningsloppet till finalen, galopperade och blev trea, men får nu starta.

– Det hade jag räknat med att få. Varför ta hit franska hästar som inte duger? frågar sig Lutfi Kolgjini.

”Rent skit, helt galet”

– Raja Mirchi har visat att han duger i såna här sammanhang och jag kan mycket väl vinna loppet. Spåren betyder väldigt mycket i ett sånt här lopp, speciellt när det går på Åbytravet som har open stretch och sån skit.

Samtidigt som Kolgjini är nöjd med att ha fått en finalbiljett med sin stjärna riktar han kritik mot upplägget med att både ettan och tvåan i uttagningsloppen går direkt vidare till final i Olympiatravet.

– Det är rent skit, helt galet! Nästa år hoppas jag de kör fem försök där vinnarna går direkt till final, sen kan de dela ut fem wild card, säger han.

”Bara joggat”

Enligt tränaren har hästen fått ta det lite lugnt efter starten på Solvalla, därav krävde han ett besked från Åbys sportchef Jon Pedersen senast i dag, för att kunna förbereda sin häst på bästa möjliga vis inför finalen 26 april.

– Raja har bara joggat i skogen och kommer få gå sitt första jobb i morgon (läs tisdag), säger ”Ludde”.

”En häst som slåss om segern”

Jon Pedersen kommenterar Raja Mirchis medverkan i storloppet så här:

– Vi hoppades på att få en fransk häst hit som vi tyckte var bra nog. Vi har jobbat på det under det  sista dygnet, men det ville sig inte. Vi tittade på andra franska hästar, men då tyckte vi att Raja Mirchi var bättre. Därför blev det Raja. Han gjorde det väldigt bra i det första försöket till Olympiatravet där han var trea efter galopp. Hästen har fin form.

Vad säger du om de nio finalisterna?

– Jag är jättenöjd, men det är klart att man hade önskat en fransk häst. Det är ett jämnt fint fält och sedan att vi fick med en hemmahäst är extra roligt. Och ”Sista chansen” på Romme blev bra, det blir ett spännande lopp på söndag, säger han.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!