Svanstedt: ”Kan mycket väl vinna”

Stjärntränarens krönika inför söndagens tävlingar på Romme

Sebastian K. har lämnat värmen i Florida och är nu på plats i vintriga New Jersey.

Ja, det är faktiskt fortfarande lite snö och kallt där uppe.

Normalt är det varmare så här års men det har varit en lång vinter och våren är försenad. Så det är första gången som hästarna har behövt ha täcken på sig på bra länge.

Sebastian reste ståndsmässigt i en jättestor hästtransport som har plats för 16 hästar mot de nio som bilarna normalt tar i Sverige. Han fick stå lös i en egen box som var lika stor som tre platser och resan gick bra.

Tillsammans med nio treåringar och en tvååring är han nu installerad på min andra gård Legend Farm. Vi köpte den i början av året för det är mer praktiskt att ha en egen gård under tävlingssäsongen än att hyra in sig på olika gårdar hela tiden. Det här är ett fint ställe som ligger bra till i Wrightstown, mitt emellan Philadelphia och New York. Det tar en timme och en kvart att åka till Meadowlands och knappt två timmar till Pocono Downs. Många hästgårdar ligger just i den trakten och det finns många banor inom tre timmars resavstånd. Det är inte längre resor än i Sverige, snarare tvärtom att vi har fler banor på närmare håll här.

Jag har tidigare varit inne på de höga prispengarna som finns att tävla om i USA och en bana som Yonkers, som kör fyra gånger i veckan med prissummor i klass med V75 i Sverige, ligger en och halv timme från Legend Farm.

Gården är döpt efter att det har varit så kända namn där tidigare. Det är Jean-Pierre Dubois som har byggt och gjort om den till en travgård och han är ju en legend.

Sedan har det stått flera berömda ­hästar där som Varenne, Moni Maker, Scarlet Knight, Glidemaster och Aperfect­yankee.

Där finns allt i träningsväg man kan önska sig som rundbana, rakbana, motionsslingor och gott om stora hagar.

Jag och familjen trivs väldigt bra i USA och vi har bestämt oss för att satsa och stanna kvar här borta. Det var ju också meningen när vi flyttade hit att vi skulle stanna kvar här. Därför har vi nu annonserat ut gården på Bjertorp med boningshuset, stallar och andra byggnader. Nu när vi även har köpt den här gården i New Jersey tycker vi att det är bättre att satsa pengarna här.

Min försteman Björn ”Bernie” Norén och några hästskötare är på plats på Legend Farm och den 29 april åker resten av gänget med 42 tvååringar upp och då flyttar även jag och familjen upp. Sedan drar ju tävlingsäsongen igång så smått i början av maj då Sebastian K. ska starta den 10 maj och även några av treåringarna. Vi har ju inte så många starthästar så det kommer inte att bli så intensivt i början. Men säsongen är förlängd i år in i november och från juli och framåt kommer tvååringarna ut och deras mest penningstinna lopp är i september, oktober och november. Ett lopp som Peter Haughton Memorial är kanske det prestigemässigt största tvååringsloppet men prissummemässigt är det bara det fjärde i storleksordningen. Det är också känt som ett lite ”halvknäckarlopp” eftersom det kommer så tidigt.

Det är de tre sista månaderna av säsongen som är viktigast och det gäller att ha något att ­köra med då också.

Åke Svanstedt

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!