Trav

Bilden som får tränarna att rasa

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

Anders Darenius visade upp en bild på en blödande häst i Kvällsöppet med Ekdal. Det och hans uttalanden har gjort proffstränarna på Mantorp upprörda.
Anders Darenius visade upp en bild på en blödande häst i Kvällsöppet med Ekdal. Det och hans uttalanden har gjort proffstränarna på Mantorp upprörda.

TRAV

Här är bilden som veterinären Anders Darenius visade upp i TV4. Hästen blöder ur munnen, men tränaren och kusken är strålande glad efter segern.

Det och Darenius uttalanden har fått Mantorpstränarna att rasa.

– Han fokuserar på fel saker, jag tycker att han ska avgå, säger tränaren Tomas Johansson.

Anders Darenius, banveterinär på Mantorpstravet, är inte omtyckt av de aktiva på banan. Tränarna har skrivit ett brev till Jordbruksverket där de föreslår att Anders Darenius borde lämna sitt jobb, skriver Norrköpings Tidningar som har uppmärksammat bråket.

– Vi har skickat ett brev till Jordbruksverket där vi har bett om ett möte där vi ska diskutera den här saken, säger Tomas Johansson till Trav365.

Har inte kompetens

Det som har gjort Mantorpstränarna upprörda är all det utrymme Darenius har fått i massmedia. Först var han med i Kalla Faktas granskning av travsporten, ”Piskad till framgång”. Sen så deltog han även i Kvällsöppet med Ekdal, där sade han att han kände sig som gisslan och alibi för statens djurskydd för travhästarna. Han visade även upp en bild på Moe Odin (se bild ovan) där kusken och tränaren står strålande glada medan hästen blöder ur munnen, för att visa sportens inställning till hästarna. Något som har upprört tränarna på Mantorpstravet som inte har något förtroende alls kvar för Darenius. Och de tycker inte att han har kompetens att uttala sig om hästarnas hälsa.

– Han agerar inte banveterinär. Han agerar som en profet från någon annan planet, säger Tomas Johansson och fortsätter:

– Han fokuserar på fel saker. På hästar som har lungblödningar, magsår och skador i munnarna på hästarna. Visst, det förekommer, men det är inget stort problem. Sen sitter han i tv och slänger ur sig siffror som är helt tagna ur sammanhanget. Det är svårt att ha förtroende för en sån människa, jag tycker han ska avgå, det är min uppfattning.

”Bryr mig inte”

Anders Darenius sade så här till Trav365 för mindre än en vecka sedan:

– Jag bryr mig inte vad de tycker. De framför inte sin kritik till mig. De rimliga vore att vi träffades och att jag fick förklara. Jag har erbjudit mig att träffa alla tränarna och berätta hur jag arbetar, men de har inte hört av sig. Så jag får upprepa min inbjudan. De tycker väl att jag är en främmande figur, en clown som inte hör hemma på travbanan, säger han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!