Doldisen har tagit steget in i eliten

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus Jakobsson har 94 segrar så här långt och är med på topp tio-listan.
Foto: Kanal 75
Magnus Jakobsson har 94 segrar så här långt och är med på topp tio-listan.

Han är en doldis som vinner fler lopp än de flesta.

2009 har Magnus Jakobsson på allvar tagit klivet upp bland landets kuskelit.

– Klart att jag är stolt, absolut, säger 39-åringen som kör två intressanta hästar på V64.

Magnus Jakobsson har sitt bästa år någonsin i sulkyn. Lite i skymundan ligger Färjestad-kusken inför den här veckan tia bland de 2 830 kuskar som kört lopp i Sverige under 2009.

Totalt har det blivit 94 segrar så här långt. Bakom sig på listan har han till exempel meriterade namn som Jorma Kontio (93 segrar), Thomas Uhrberg (70) och Torbjörn Jansson (68). Ohotad etta är Björn Goop på 309 årssegrar totalt.

– Det har fungerat fantastiskt bra i år, både det egna stallet och de amatörhästar jag kör. Sedan handlar det mycket om självförtroende och det ena ger det andra, säger Magnus Jakobsson.

De senaste tre åren har Magnus Jakobsson vunnit 70, 74 respektive 79 lopp. I år har han alltså redan segerdefilerat 94 gånger och då återstår nästan tre månader av säsongen.

– Jag känner att jag utvecklats som kusk. Jag har fått mer rutin och då gör man också färre misstag. Det tror jag är en del av förklaringen.

Och nu hägrar förstås 100 årssegrar?

– Ja, det är klart. Jag har faktiskt haft 100 segrar i bakhuvudet ända sedan i våras eftersom jag började året bra.

Siktar på fem miljoner

När det gäller inkörda pengar talar det mesta också om att det blir nytt rekord. Fjolårets siffror är redan passerade och det saknas bara runt 50 000 kronor upp till rekordåret 2007 då Magnus Jakobsson körde in 4 657 521 kronor.

– Fem miljoner hoppas jag att jag ska kunna fixa.

Två chanser på V64

På onsdagen kör Magnus Jakobsson två hästar inom V64-spelet på Solvalla.

I V64-2 jagar amatörtränade Xantin Hornline tredje raka segern tillsammans med Färjestadkusken.

– Han har gjort det riktigt bra från dödens vid båda segrarna och det känns som en häst som hela tiden utvecklas. Nu är femtespåret ingen fördel, men jag hoppas att han kommer i väg felfritt. Jag tycker han är given på kupongen om man garderar loppet.

En kanske ännu bättre chans är egentränade Patrona, som jagar fjärde årssegern i V64-3.

– Hon har varit jättebra i år och har vunnit sina lopp från ledningen. Jag hade gärna sett att vi haft framspår, men nu har vi bakspår och jag får väl köra lite på chans. Men hon är okej även bakifrån. Hon måste också streckas.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

Publicerad: