”Järvsöfaks gav inte allt”

TRAV

Johan Edlund om kallblodskungen

Strax före klockan 15 tystnade publiken.

Något oväntat hände.

Hemmaidolen Järvsöfaks förlorade.

Det händer inte ofta på V75 (52 starter-5 förluster) men i går föll Järvsöfaks blytungt som jättefavorit. Visserligen underskred han sitt eget rekord med 1,5 sekunder och det svenska rekordet med en tiondel. Ändå får jag känslan att Järvsöfaks hade mer att ge. Jag tvivlar att han hade blodsmak i munnen eller att mjölksyran sprutade ur öronen på honom när han lämnade Hagmyren i går.

Missförstå mig rätt. Järvsöfaks är en exceptionell häst med en talang utöver det vanliga. Men just den gudagåvan har gjort att han sällan tvingats att ta ut det sista av sina krafter och ju äldre han blivit (15 år) desto bekvämare är han. Järvsöfaks älskar att vinna (196 segrar) men han gör det inte till vilket pris som helst.

Jag tror inte heller att Järvsöfaks gillar lopp som i går där han tvingas stå med tillägg och hela tiden måste jaga. Däremot är jag säker på att ”Faksen” når 200 vinster innan karriären över.

Staro Allentown var vassast

Bäst i går var dom två vinnare som Per Lennartsson fick förmånen köra. Allra vassast var Staro Allentown (tränad av Timo Nurmos) i sista avdelningen. Trots att han satt sist varvet kvar vann han hur enkelt som helst efter en slutkilometer på 1.10.4. I tredjespår. Inget snack om att Staro Allentown har väldigt hög kapacitet. Problemet är att han inte alltid står på fyra fräscha ben. Kunnandet finns för att nå den yppersta eliten i Sverige. Inget tvivel om att han vunnit gårdagens gulddivision (V75-3), nu nöjde han sig med att vinna klassen under.

Power Nap (tränad av Åke Svanstedt) lekte hem V75-6 på ett suveränt sätt. Hästen blev hetsig efter att ha hamnat utvändigt om ledande favoriten, Juan Carlos (Robert Bergh), tidigt i loppet. Men Lennartsson lyckades övertala Bergh att släppa kommandot efter ett varv i tufft tempo(1.13.0/1000 meter). M.T. Buffet såg ut som en vinnare när han utmanade genom sista kurvan men Power Nap visade bra moral när han svarade, samtidigt som M.T.Buffet på nytt visade bristande inställning.

Adielsson har bra procent

Hans Adielsson måste vara en av landets skickligaste tränare på hitta lämpliga lopp för sina hästar. Adielsson har de senaste fyra åren haft 28–29–31 och 29 i segerprocent. Hittills i år ligger den på 23. Det ska dock sägas att hans hästar inte alltid startar i de penningstinnaste loppen. Adielsson anade att V75-loppen kunde bli tunna (som ofta i norrland) och därför att låta Spex Brodde göra den långa resan från Skåne. Och i händerna på sonen, Erik Adielsson, blev det en stabil triumf.

Till sist?...

6?773 var på plats på Hagmyren i går. De flesta för Järvsöfaks skull. Jag är övertygad om att de mer än gärna hört Jan-Olov Persson ge sin syn på förlusten. Alltför få av landets banor fattar att en intervju med en storfavorit som förlorar är av större intresse för publiken än en dito med en segrare.