Gunilla, 32, om tragiska dödsfallet

TRAV

Berättar i ny serie om känslan att förlora sin kallblodshäst – och hur hon stöttades av en annan häst hemma på gården: ”Hade stor betydelse...”

1 av 3 | Foto: Gunilla Lindström i tårar när hon berättar om när Björn Pelle dog i sviterna av svår kolik.

Kallblodshästen Björn Pelle dog efter att hastigt insjuknat i svår kolik.

I nya serien ”Jag älskar dig” berättar amatörtränaren Gunilla Lindström, 32, om tragedin att förlora en av sina bästa vänner.

– Det var tungt, säger hon med tårar rinnande längs kinderna i programmet.

Gunilla Lindström hade varit och handlat när hon kom hem till sin gård och såg sin sjuårige häst Björn Pelle liggandes i hagen.

I nya serien ”Jag älskar dig” - den totala kärleksförklaringen till en fyrbent vän - berättar hon om tragedin.

– Man kan inte tro att dem ska gå från att vara helt pigg, till att bli jättesjuk. Jag satt och höll i huvudet hans i tre timmar minst i boxen, för jag tänkte att han skulle spara lite kraft. Men han var för sjuk helt enkelt, det hade nog inte spelat någon roll vad man hade gjort, säger hon och fortsätter:

– Han var sån hårding också, aldrig förkyld eller skadad, det hade aldrig varit något fel på honom på sju år, ja, det var tungt.

”Hade stor betydelse...”

Efter den tragiska händelsen blev en annan av Gunillas hästar mycket viktig för henne, nämligen elvaårige Brianson. Storyn kring Brianson är minst sagt unik då Lindström köpte honom på Blocket för 17 000 kronor som ettåring. Under åren har hästen inte bara sprungit in knappa 1,3 miljoner kronor till sin ägare - han har blivit en av hennes bästa vänner.

Det visade sig inte minst när Björn Pelle hade dött.

– Jag tillbringade mycket tid hos den här herrn (Brianson) då, som fick ansvaret att få tillbaka livskraften i matte, berättar Gunilla i inslaget.

– Han hade stor betydelse. Han sa liksom åt mig att nu måste du komma igen...på något vis. Han märkte att jag var ledsen. Jag satt hos honom mycket och i vanliga fall är han lite bufflig och vill nypas, men då var han extremt snäll. Han brukar ligga och sova nere i hörnet på hagen och titta ut över vattnet, då gick jag och la mig därnere, så vi låg tillsammans där i höet...

– Det var han som fick mig att orka upp på morgonen.

”Kommer stanna här på gården”

Brianson är fortfarande ett fan av träning, enligt Gunilla.

Men det är snart dags för pensionering.

– Vi får se hur länge han vill tävla. Än så länge tycker han det känns jäkligt roligt att träna, sen så ska han få bli pensionär och gå här hemma och jag tänkte att han ska få gå lös var han vill. Han kanske kan uppfostra något småglin till travhäst också.

– Han kommer stanna här på gården, om inte jag åker, då följer han med mig.

Här kan du se inslaget ”Jag älskar dig Brianson” [OBS: extern länk]

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav