”Åke Svanstedt är outstanding”

TRAV

Robert Bergh: ”En flytt till USA är inte aktuell, det skulle bli ett för bra liv...”

Foto: ALN
Profilerna om svenskarna succé i USA Roger Walmann, Robert Bergh, Lutfi Kolgjini och Stefan Melander om Åke Svanstedts och Jimmy Takters fantastiska framgångar på andra sidan Atlanten.

Svenskarna Åke Svanstedt och Jimmy Takter dominerade under amerikansk travsports största meeting: Hambletonian-helgen.

Trav365 kollade med några av Sveriges största travprofiler – hur kan svenskarna vara så överlägsna i USA?

– Det är hur enkelt som helst, det har jag sagt i flera år, vi har världens bästa hästfolk och tränare i Sverige, säger Lutfi Kolgjini.

Svenska segrar i Peter Haughton Memorial, John Cashman Jr Memorial, Hambletonian Oaks och huvudloppet Hambletonian.

Jimmy Takter och Åke Svanstedt gör rent hus på andra sidan Atlanten.

Men hur kan det komma sig? Trav365 ringde runt till några av Sveriges största- och mest framgångsrika travtränare för att försöka hitta svaret på den frågan, bland andra...

Frågorna som profilerna fått svara på följer här nedan:

Hur kan svenskarna dominera så stort i USA?

Trodde du att Åke Svanstedt skulle göra succé så fort?

Hur imponerad är du över Svanstedts och Takters framgångar?

Har du själv funderat på att flytta till USA?

✓ Lutfi Kolgjini, Jägersro

– Det är hur enkelt som helst, det har jag sagt i flera år, vi har världens bästa hästfolk och tränare i Sverige. Vi har följt utvecklingen, med allt vad det gäller. Vi har världens bästa hästfolk när det gäller travsport och det är inget snack om det. Vi har sett så många exempel på det. Det spelar ingen roll vart i världen de sätter oss, vi klarar oss utmärkt.

– Det trodde jag inte, det visste jag. Man ska inte säga något negativt om amerikanarna, men de har sitt sätt att träna och de har de haft i århundraden. Att Sebastian K. skulle vara bättre än de amerikanska snabblopparna, det visste vi redan sedan tidigare. Att Åke skulle lyckas var det ingen tvekan om.

– Det är klart det är oerhört imponerande.

– Jag har mer haft mina tankar på Frankrike. Jag har vunnit lopp i USA med Revenue och varit tvåa med Glenn Kronos, men de som attraherar mig mest är deras unghästsport med mycket pengar och lopp åt tidiga unghästar, det som vi saknat i Sverige, även om det blivit bättre. Lite småsugen är man, men det är nog mest attraktivt för de yngre killarna i Sverige. Det är inte bara positivt det som händer i USA, det skulle vara trist om de yngre killarna stack dit för vi behöver dom här i Sverige. Nu har ju grabben Melander stuckit och att fler sticker kan jag tänka mig, med tanke på hur svensk travsport ser ut i dag och som varit missköt en längre tid, så är det inte alls otänkbar att fler sticker dit. Hade jag varit 22-23 år gammal hade jag dragit för länge sedan, då hade jag inte tvekat en sekund.

✓ Robert Bergh, Bergsåker

– Det är rent kunskapsmässigt, det är en annan nivå. Jag har varit där själv och tävlat, och jag vet att det är en helt annan nivå här i Sverige på tränarna, vi är så långt före i tid med att träna hästen och så vidare. De aktuella tränarna har varit i topp i Sverige också, och de har en helt annan kunskap.

– Jag trodde kanske inte att han skulle vinna första året, det är alltid små marginaller när man börjar med unghästar, men att han skulle bygga upp något förstod jag. Åke har för mycket kunskap för att inte lyckas.

– Det är klart man blir imponerad, de har satt hästarna i toppordning, de var klasskillnad vad de visade kontra de andra i helgen.

– Nej det har jag inte, det skulle bli ett för bra liv. Ej aktuellt framöver heller.

✓ Roger Walmann, Solvalla

– Det finns bara ett ord som gäller, det är hästkunskap. Det finns ingenting annat. Hästkunskap och djurets hälsa. Ser vi på de svenska tränarna är de totalt överlägsna på hästkunskap och själva djuret. Vi är uppfostrade med att ta hand om djuret på ett helt annat sätt, och vi är vana att träna och göra ordning hästarna.

– Att det skulle gå så fort är kanske förvånande, men att det skulle gå vägen tvekade jag aldrig på. De som kan häst och djuren kan göra allt. Här hemma i Sverige fick han färdiga hästar, och det blir lite annorlunda där nere när man måste ha unghästarna. Åkes rörelse här hemma var ju mest vunna pengar och lopp, där är det unghästarna som gäller. Att han skulle lyckas tvekade jag aldrig på, sedan om det skulle gå första året är väl kanske tillfälligheter också. Du måste ha lite tur också, det har inte bara med Åke att göra utan individen också, och det är väl mest djuret i detta tillfälle. Du ska ha lite tur, det ska alla ha, särskilt första gången också, att hästarna håller och så vidare. Det förringar inte Åkes insats, men du vinner inte Peter Haughton annars.

– Det är klart man imponeras av det, det är fantastiskt. Det är fantastiskt oavsett hur man vänder på det. Takter har haft mycket längre tid på sig, och har man, som han hade, de tre bästa treåringarna i loppet så är man bäst alltså. Då är man bäst! Jag vet inte exakt vad som måste till i USA, men jag vet vad som måste till för att lyckas, och jag kan bara tänka mig hur mycket arbete och vad som ska till för att genomföra det. Det är fantastiskt imponerande.

– Nej, det har jag inte haft, än så länge har det inte frestat mig i varje fall. Jag är förtjust i amerikansk travsport, men har aldrig haft tanken på att flytta dit. Jag är gärna där och ser och gärna köper hästar och snappar upp något som de gör rätt också, men jag har inga tankar på att flytta dit. Man ska aldrig säga aldrig, men jag vill tävla året runt då jag är en tävlingsmänniska. Jag vill inte ligga på ett ställe i sex månader och sedan tävla sex månader, och även om man aldrig ska säga aldrig är det inget för mig.

✓ Stefan Melander, Solvalla

– Det är absolut ingen överraskning och det är inte oväntat. Det blir en helt ny grej egentligen att komma dit med 80-90 procent av sitt stall och köpa det själv där de är ostartade, men att Svanstedt kan träna häst på en skala 1-10 så är det 10. Han är outstanding. Han har en grym känsla för att vara tränare och även kusk också så klart. Han är verkligen född till det här, och det är ingen överraskning för någon att han lyckas. Vi är ett ganska hårt gäng här hemma i Sverige, och han dominerade ganska så totalt här. Det är inte så lätt att komma dit, visserligen köpte han några dyringar, men det är ändå tufft att komma dit och möta dom. Det är bra gjort, det är grymt bra gjort. Precis som i Sverige så exploderar hästarna i USA, de går otroligt fort där också, det är onormala tider som de tar sig fram på och det är ruskiga hästar. Vi har verkligen lyckats i aveln. De franska hästarna är bra hemma i Frankrike, men i övriga världen är de inte samma krut i hästarna. Det finns flera bra hästar i USA och Sverige också för den delen.

– Al Dente som vi har, det är svårt att sätta in honom och jämföra så klart, men de här tre hästarna som Jimmy Takter har verkar ju vara riktigt ruggiga hästar, men jag tror inte att Al Dente hade varit långt efter, kanske till och med före.

– Absolut, där eller i Frankrike. Vi får se vad som händer. Nu sitter ju jag i den båten att vi har för mycket hästar här hemma, och jag tänker kämpa på och köra på här, men visst finns tankarna där. USA har ju fått otroliga pengar att tävla om, de är ruskiga pengar de har att köra om, även utanför insatsloppen. Till och med vanliga lopp på ”Yonkers” tävlar de om väldigt höga prissummor. Catarina och jag har väldigt fint upplägg här hemma och det är svårt att träna dom här och sedan ta de till Amerika, men vi får se vad som händer. Det finns absolut med i tankarna, och något land kan det faktiskt bli, det är inte alls omöjligt.