Slutade som lärare – lever på travspel

Av: Christoffer Wickman, Minimedia

Publicerad:
Foto: ALN

Mårten Eriksson, 37, jobbade tidigare som lärare på Rostaskolan i Örebro.

Efter framgångarna på travspel valde han dock att sluta – och satsa helhjärtat på sporten.

På lördag är det V75 på hemmabanan – och nu bjuder han på bästa tipsen.

– Sauveur är bästa spiken, säger han till Trav365.

Han har spelat Elitserien i innebandy med Närke, och varit en lokal profil i fotboll då han spelat högt upp i seriesystemet.

Det största intresset för Mårten Eriksson har dock alltid varit trav.

Redan som liten grabb fick han jobb som ”listspringare” på Örebrotravet, och sprang runt med resultatlistorna för att kunna se loppen.

På senare år har han varit väldigt framgångsrik på spelet, och efter miljonvinsten på Eskilstuna i oktober i fjol då Mårten gjorde rent hus på V64 tillsammans med en nära vän valde han att satsa helhjärtat på travet.

”Gigantiskt mycket bättre spelare”

Mårten slutade som resurs på Rostaskolan, och förutom att han är tipsredaktör i Travronden till Örebro och Eskilstuna lever han på spel.

– Jag är även fotbollstränare, och även om det nu är på lägre nivå så håller jag fast vid den. Fotboll släpper jag inte, och med träning bara två gånger i veckan hinner jag ha bra koll på travet. Det är klart att framgångarna på spelet gjort att saker och ting blivit annorlunda. Nu kan man säga nej till att åka och jobba, och i stället lägga ned den tid som krävs för att bli en bra travspelare. Det har alltid ryckt i speltarmen hos mig, men jag har blivit en gigantiskt mycket bättre spelare bara de senaste åren.

Hur kommer det sig?

– Jag har väldigt bra kontakt med tränare och kuskar runt om i landet, men även att jag kan lägga ned den tid som krävs. I stället för att vara på ett arbete, komma hem, och sedan slänga ihop en rad, kan jag nu lägga ned flera timmar i lopparkivet och jag ser betydligt mer trav nu än tidigare.

”Nu tycker man att han är sårbar”

– Lopparkivet är ett överlägset verktyg, men det krävs tid också. Men följer man med mycket är det mycket lättare att göra bra bedömningar om en favorit är bra eller inte, och då kan man gå ganska rejält på en som står i högre odds för den är helt klar, och spika den på streckspelet. Man vinner inte pengar på de som har ettor och tvåor i resultatraden, och är man på mycket trav och ser mycket lopp så hittar man intressanta spelobjekt och det är dem man vinner pengar på.

Mårten har ett bra exempel på en häst som startar som favorit på V75 på lördag.

– 2 Panoramic (V75-2) travade dåligt senast, den kanske vinner ändå, men vet man att den travade dåligt senast och att Stefan Melanders hästar brukar ha problem på Örebro och inte trivs på det lösa underlaget så letar man andra spelobjekt. Tidigare kanske man hade sett att det var en talang från Melander och spikat, nu tycker man att han är sårbar i stället. Det har att göra med att man följer det mer.

”Det är bästa spiken”

Mårten har lagt ned sig ordentligt till lördagens V75-omgång på Örebro, och tycker sig hittat två spikar.

– 2 Sauveur (V75-6) tycker jag är bästa spiken. De värsta konkurrenterna har fått dåliga utgångslägen, och Lars Friberg har meddelat att de ska släppa ledningen med Mind Your Face om Åke kommer tidigt. Sauveur visade i uttagningarna till Derbyt att distansen inte är något problem, och han vann också V75 senast i Örebro så han trivs där. Yamani Hornline är långsam ut och Coldtown har bakspår, jag tror de kommer behöva slå Sauveur från ledningen och det tror jag inte de mäktar med. Sedan är också 5 Klöver All Over (V75-1) en spik, det var ruggigt intryck på honom senast. Jag kanske får stå där med dumstrut om spetskörningen blir utdragen, men när Adielsson vann med honom på Solvalla i somras tog han ledningen utan att Erik körde någonting på honom, och jag tror han kan öppna ännu snabbare. Spår lite längre ut bakom startbilen i Örebro är också en fördel.

Har du några speldrag som kan skjuta värdet i höjden?

– 3 Nothing But Class (V75-3) såg ruggigt läcker ut senast, han kryssade mellan hästar till slut och gick nästan upp i vagn på New Line. Han lär vara ännu vassare med det loppet i kroppen då han hade varit ifrån inför senast, och nu dessutom första med Björn Goop. Favoriten Standout var inte alls bra senast, och sedan var det ju det där med Melander och banan i Örebro. Jag tycker också att 9 Facile Boko (V75-4) är intressant, jag tycker 4 Tunika är alldeles för stor favorit. Dels handlar det om tvååringar, och jag tycker det var minst lika bra intryck på Facile Boko senast som Tunika och det skiljer gigantiskt mycket i spelprocent, hälsar Mårten Eriksson.

Publicerad: