”Reglementet måste ändras”

Publicerad:

Fria eller fälla?
Gissningsleken måste få ett slut.

Tävlingsreglementet måste göras om.

Johan Edlund.
Foto: Kanal 75
Johan Edlund.

Det var efter 300 meter av V75-2 som

Frank Nilsson bakom favoriten Asterix Hornline, som efter starten blev hängande i tredjespår, körde snävt och mycket tydligt störde Network Broline och Oskar Kylin- Blom, som fanns i andraspår, till galopp. Ge- nom manövern fick Nilsson Kylin-Bloms plats i loppet i stället för att tvingas fortsätta framåt i tredjespår i kanske en kurva till.

I Sverige så används diskvalifikation inte som bestraffning utan som resultatkorrigering – påverkades ordningsföljden av regelbrottet så ska ekipaget diskas.

Så hade den här trängningen någon inverkan på resultatet? Eller hade Asterix Hornline vunnit ändå? I mina ögon så är svaren på frågorna ja och nej.

Jag tror inte att Asterix Hornline vunnit utan ojustheten – han var först i mål men trött trots en bra resa och som loppet utvecklade sig att han fått en tyngre löpning utan trängningen.

Men jag är inte helt säker på min sak. Domarna gissade annorlunda, för det är det dom får göra, gissa. Dom lät Nilsson behålla segern men gav honom fyra veckors avstängning.

Det är ingen lätt uppgift dom har vid såna här situationer och det är reglementets fel. Det finns bara ett sätt att lösa problemet och det är att tillåta diskvalifikation som bestraffning, vid grova förseelser, och strunta i om resultatet påverkats. Då, och först då, slipper travsporten denna parodi.

I övrigt:

V75-1: Björn Goop avgjorde loppet direkt när han skickade favoriten, Rocket Zet, till spets och var sedan aldrig hotad.

V75-3: Art on Line fick en perfekt resa, i sin debut i gulddivisionen, i rygg på ledande favoriten Food Money (slutade trea) och när luckan kom i början av upploppet accelererade Art on Line snabbt och vann klart. Det var fjärde gången Johnny Takter körde och duon är fortfarande obesegrade ihop.

Fossen Bonus sattes på prov

V75-4: Magnus Jakobsson har en talang i Fossen Bonus som tog fjärde raka triumfen efter en rejäl kämpainsats. Han öppnade snabbt men kunde inte svara Love Palema i spetsstriden. Dryga varvet kvar valde Jakobsson ”dödens” och det var först tio meter före mål som Fossen Bonus fick greppet – i den vevan tappade också Love Palema stilen och var nära galopp. Fossen Bonus sattes i går rejält på prov och visade med ackuratess att han är något utöver det vanliga.

V75-5: Thomas Uhrberg var felfri i styrningen bakom Rina Chen Hai som svarade med att bekvämt spurta hem segern. Favoriten Sugary la Marc kom lätt till ledningen men var svag och slutade sexa

Fjärde raka för Söderqvist

V75-6: Och apropå perfekta lopp. Erik Adielsson gav Mind Your Face (favorit) ett sådant som tvåa i andraspår, i hårt tempo, och behövde inte sätta in spurten förrän 400 meter kvar. Mind Your Face vann bekymmerslöst.

V75-7: Stefan Söderkvist avgjorde en stor del av loppet när han och Raggamuffin, med liten marginal, lyckades svara ut Wilda Tigern Jack under loppets inledande del för att sedan överta täten och kontrollera loppet. Söderkvist har nu vunnit V75-lopp fyra lördagar i följd.

Johan Edlund

Publicerad: