Trav

Dramat bakom auktionsköpet

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Tommy Nilsson kan vinna Derbyt med Rajesh Face – avslöjar udda detalj

Jättetalangen Rajesh Face är favorit att vinna Derbyt och fyra miljoner till sin ägare Tommy Nilsson på söndag.

Men egentligen skulle inte hästen ha varit hans.

– Jag hoppade av budgivningen på 1,9 miljoner kronor, en annan bjöd på hästen, men tyvärr var han inte på plats och telefonbatteriet tog slut, så mitt bud blev vinnande, säger Nilsson om den udda detaljen bakom superköpet.

I helgen som kommer väntar stor travfest på Malmöbanan Jägersro. Under lördagen är det fina V75 tävlingar och på söndag är det återigen V75 – med Svensk Travderby som clou. Loppet har ett förstapris på två miljoner kronor, men eftersom elva av tolv starthästar är ”premiechansade” så kan de få dubbelt så mycket, alltså fyra miljoner kronor.

Favorit till segern är Rajesh Face, som tränas av hemmaprofilen Lutfi Kolgjini, som även deläger hästen tillsammans med storhästägaren Tommy Nilsson.

Frun tackade nej

Nilsson köpte hästen på hästauktionen ”Kolgjini Sales” som ettåring för tre år sedan för 1,9 miljoner kronor, den dittills dyraste ettåring som någonsin sålts på en auktion.

Odramatisk? Knappast.

– Jag har rätt mycket hästar hos ”Ludde”, runt 25 stycken, och vi, jag och min fru, var därnere och han ville visa upp Rajesh Face för oss. Det gick en flock med åringar där, men Rajesh var helt optimal, han gick för sig själv och stod längst uppe på höjden och kollade ut över vidderna. Han upplevdes som väldigt, väldigt duktig – och det blev ju så att jag köpte honom. ”Ludde” gav ett bud till min fru redan där i hagen, men tyvärr tackade hon nej, så han hamnade på auktionen, berättar Tommy Nilsson.

– Jag bjöd på honom, och mitt i budgivningen kom ”Ludde” till mig och sa: ”Gå inte till två miljoner kronor”, så jag hoppade av på 1,9 miljoner kronor. Då var det en annan som fortsatte att buda, men tyvärr var han inte plats och batteriet i telefonen där han var tog slut. I efterhand fick jag höra att den personen var beredd att gå till 2,5 miljoner kronor, men eftersom han inte var där så var det mitt bud på 1,9 miljoner kronor som stod sig.

”Jag står inte och skakar”

Tommy Nilsson har tidigare vunnit Derbyt med Mosaique Face.

– Det skulle sitta bra med en gul kavaj till, säger han och skrattar.

– Lutfi gör bedömningen att Rajesh Face kommer bli minst lika bra som Mosaique Face (som vann dubbla Derbyn och sprang in 13,6 miljoner kronor). Han har gått nio lopp i år och vunnit sju. I uttagningen vann han på den absolut bästa tiden och stack ifrån de han mötte med 30-40 meter.

Om han vinner på söndag väntar alltså fyra miljoner kronor i förstapris.

– Jag har aldrig varit med om så mycket, det är bara att hoppas. Allt kan hända, men om han inte galopperar borde han vara med därframme.

Hur är du, blir du nervös?

– Jag blir nervös, men min fru blir mer nervös. Jag står inte och skakar, men man har ju ambitioner att det ska gå bra, jag vill så fantastiskt mycket.

Vad säger Kolgjini inför söndagen?

– Han är alltid optimistisk, ha ha.

Hittills i karriären har Rajesh Face vunnit nio av 21 lopp och sprungit in 891 000 kronor.

På söndag kan alltså det kontot fyllas på med fyra miljoner kronor.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!