Trav

”Otroligt, han är som en extrason”

Av: 

Felix Björklund

TRAV

Den forne topphästen återförenas med sin skötare

Nästa vecka landar miljonhästen Perfectly Enough i Sverige.

Men inte för att tävla. När han nu återvänder till landet – flyttar hästen hem till sin forna skötare.

– Det är helt otroligt, han är som en extrason för mig, säger Anna Yttergren.

En gång i tiden var det Anna som flyttade med hästen.

Nu får hon ”återbäring” för sin trogna tjänst. När Perfectly Enough, med 3,2 miljoner på vinstkontot, flyttar hem till Sverige från USA nästa vecka – är det hem till henne han kommer.

– Jag går och tittar på bilder och tänker ”va, fan – det här är på riktigt”. Det är helt otroligt att jag kommer att få ta hand om honom. Det var mest på skoj vi sa att när han tävlat färdigt så skulle jag få återförenas med honom, säger Anna Yttergren till Trav 365.

”Då blev jag helt galen”

Anna har varit otroligt engagerad i hästen och när Perfectly Enough vann ”hemmaloppet” Gotlandslöpningen 2013 gick en dröm i uppfyllelse.

– Jag har inte fattat det här ännu. Det är så sjukt, utbrast hon med tårar i ögonen i TV4 då.

Om en vecka landar Perfectly Enough i Sverige och då bär det återigen av till Gotland och sin forna skötare.

Har du fått hästen?

– Jag vet faktiskt inte hur vi kommer att göra, men jag vet att han kommer att vara hos mig. Det är helt otroligt att Lars (Enoksson, ägaren till hästen) är så schysst och låter mig få ta hand om honom.

Vad betyder Perfectly Enough för dig?

– Oj, det är jättesvårt att beskriva. Han är anledningen till att man orkade kämpa på. Precis som med människor är det vissa hästar man fastnar för. Han är en individ som alltid gjort sitt bästa och när han kämpar för dig – då kämpar jag för honom. När det var en travreporter som sa att han gjort sitt – då blev jag helt galen. Det är som ett barn och han är som en extra son för mig.

Tatuerade in namnet

Och att Anna har ett speciellt förhållande till hästen går inte att ta miste på, hon har till och med hans namn tatuerat på armen.

– Det var när han skulle ut i Derbyt. Det hade varit gupp och svårigheter på vägen hela tiden, och jag tvivlade på mig själv – var det jag som gjorde något fel? Då sa jag till Lars att tar han sig till Derbyt – då ska jag tatuera in namnet. Och så vann han ju uttagningen.

Det finns fortfarande tankar om trav och tävling för Anna Yttergren som arbetat både hos Stefan Hultman och Stig H Johansson, men att göra comeback efter mammaledigheten som hästskötare är det inte tal om.

– Jag saknar verkligen travet. Men att vara skötare är otroligt svårt att få ihop med att vara mamma, särskilt om man vill hålla det på en hyfsat hög nivå. Så jag går och funderar dagligen på hur man ska göra, säger hon.

Att familjens hem, efter att hon och Josef fick dottern Tyra i slutet på 2016, är Gotland är en självklarhet och nu sneglar Anna lite på vad man kan hitta på nere på ön.

– Vet inte om man kan dra igång någon egen verksamhet, det finns jättefina marker här. Jag träffade faktiskt Stig (H Johansson) nere på Gotlandslöpningen och han tyckte att något litet avelsliknande nog skulle gå utmärkt här.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav