OS-guldhjälten: ”Det är fortfarande overkligt”

Hanna Öberg om: • Megaskrällen i OS • Hyllningarna • Första besöket på en travbana

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Hanna Öberg i chock efter OS-guldet.

Hon chockade alla när hon tog OS-guld i Pyeongchang.

Snart tre månader efter guldtårarna har Hanna Öberg, 22, svårt att tro att det verkligen har hänt.

– Jag har svårt att tänka mig att jag vunnit den där medaljen, säger skidskytten som är en av alla inbjudna olympier till lördagens Olympiatrav.

Skidskytten från Svendsbyn kom mer eller mindre från ”ingenstans” och tog hela Sverige med storm när hon vann OS-guld i Pyeongchang på 15 kilometer och tog OS-silver i stafetten där hon avslutade med en stark sistasträcka.

Just nu ligger 22-åriga Hanna Öberg i en uppstartsfas med landslaget i Östersund inför vinterns världscup och hemma-VM i mars 2019.

– Just nu värmer vi upp inför träningsåret och börjar bland annat komma igång med skyttet som jag vilat ifrån helt sedan världscupen tog slut, säger Hanna Öberg och tillägger:

– Hemma-VM är inte riktigt i tankarna ännu men det kommer senare och kommer ge extra motivation när det blir lite tyngre träning.

”Ska bli kul att göra något annat”

På lördag får guldhjälten en paus och är en av alla olympier som är inbjudna till Olympiatravet på Åbytravet utanför Göteborg.

Det blir första besöket någonsin för Hanna Öberg på en travbana.

– Jag har ju sett på trav någon gång på tv men jag kan inte påstå att jag är speciellt insatt. Men det ska bli jättekul att få göra någonting annat, säger hon.

”Det var helt sjukt”

Men vi börjar med att blicka tillbaka till de där magiska dagarna i Sydkorea.

15 februari chockade Hanna Öberg hela skidskyttevärlden och förmodligen de flesta svenskar framför tv-apparaterna när hon vann OS-guldet på 15 kilometer.

Efter segern så grät hon hejdlöst och pojkvännen Jesper Nelin var i chock.

– Det är helt sjukt. Hur ska jag kunna tävla nu? Jag vet inte!? Vet inte vad jag ska säga: det här är sinnessjukt, sa han då.

När du tänker tillbaka på den där gulddagen, vad fylls du med för känslor?

– Det är fortfarande lite overkligt faktiskt. Jag har svårt att tänka mig att jag vunnit den där medaljen, även om jag tittar och känner på den någon gång ibland. Den har dock inte fått någon plats och hängts upp eftersom vi håller på och flyttar.

Vad minns du när du korsade mållinjen?

– Jag var väldigt trött och hade tagit i allt jag kunde. Jag var så himla nöjd att jag hade gjort ett perfekt lopp. Att få göra det där och då – det betyder väldigt mycket. Det var överväldigande, overkligt och samtidigt helt sjukt.

Fick massvis med sms

Innan OS-guldet och silvret i stafetten hade Hanna Öberg aldrig tidigare varit på pallen i världscupen – och guldet förvånade även henne.

– Jag hade väl inte förväntat mig ett guld redan nu utan mer att vara på topp vid nästa OS 2022, det var en väldig överraskning.

Hyllningar efter guldet svämmade över på sociala medier och vid hemkomsten så hyllades hon både i Östersund och i hemstaden Piteå, som även funderar på att döpa en gata efter henne.

Märkte du av alla hyllningar när du var på plats i Sydkorea?

– Jag hann ju kolla litegrann på alla meddelanden i sociala medier och sms, men i efterhand har man ju hört att det var väldigt stort här hemma, men man upplevde det inte på samma sätt där.

Du blev mer eller mindre känd över en natt och hyllad både i Östersund och i Piteå. Hur känns allt det egentligen?

– Det är häftigt att folk kommer för att visa sin uppskattning för det jag har gjort.

– Det händer att folk kommer fram och grattar en och önskar lycka till inför framtiden. Det är klart att det är lite skillnad mot innan, jag har ju aldrig varit i närheten av att vara på pallen individuellt, det var verkligen första gången. Men överlag känns livet ganska likt som det gjorde innan, det är ju inte så att man har fått ett helt nytt liv, men det känns som ett bra liv.

”Överlåter till någon annan”

På lördag avgörs Olympiatravet på Åbytravet. Patrik Sjöberg, Anna Lindberg, Helene Ripa, Björn Lind och Thomas Wassberg har sedan den första deltävlingen varit ambassadörer. På lördag kommer även Hanna Öberg vara på plats tillsammans med ett helt gäng olympier.

– Jag har ju bland annat Jesper med mig så det ska bli kul.

Hanna medger dock att hon inte kan lämna ut några travtips.

– Ha ha, nej, det får jag nog överlåta till någon annan. Jag har aldrig spelat på trav tidigare.

Premiär på lördag kanske?

– Ja, man vet aldrig, vi får se.

Vem av alla olympier ser du fram emot mest att träffa?

– Svårt så här på rak arm, men de man har sett på tv som Björn Lind och Thomas Wassberg har jag aldrig träffat tidigare. Överlag är det kul att träffa idrottare i andra sporter, avslutar Hanna Öberg.

ARTIKELN HANDLAR OM